Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO INTERVIU: Zara Negură, eleva din Sebeș care la 17 ani va trăi visul american. Va studia la un colegiu din SUA timp de un an

Publicat

La 17 ani Zara Negură, elevă a Colegiului ”Lucian Blaga” din Sebeș, se pregătește de aventura vieții ei. Nu vorbim despre o vacanță sau o tabără, ci despre un an departe de casă. 

Mai pe scurt, va trăi visul american pentru un an, la colegiul din Richmond, Maine, din Statele Unite ale Americii. 

Este una dintre cei 30 de elevi români care din toamnă vor studia la un colegiu din SUA.

A reușit să treacă printr-un amplu proces de selecție la care au luat parte 2.000 de tineri de liceu din România, într-un program susținut de Departamentul de Stat al  Statelor Unite ale Americii.

Am stat de vorbă cu eleva Zara despre cum a obținut bursa, ce se va întâmpla în SUA, dar și despre generațiile actuale și cum vede ea viitorul.

A intrat în redacția Alba24.ro alături de mama sa, fără pic de emoții, stăpână pe sine și gata de o discuție în fața camerelor de luat vederi.

Cu un discurs cursiv și un bagaj amplu de cuvinte, eleva din Sebeș a povestit cum a ajuns să fie una dintre elevii selectați de Consiliile Americane pentru a face parte din program.


Nu va fi pentru prima dată când va zbura peste ocean, deoarece în 2022, în perioada 31 iulie-21 august, a făcut parte dintr-o tabără internațională care s-a desfășurat lângă Boston, Massachusetts.

Un alt program destinat elevilor din România care vor să cunoască cultura americană.

Cum a aflat despre bursa oferită de SUA

Așadar, în toamnă va pleca din Alba pentru un an. Este un pas mare atât pentru ea, dar și pentru familie.

Este bursieră a programului FLEX (Future Leaders Exchange) un program sponsorizat de guvernul SUA pentru elevii de liceu din Europa și Eurasia. Programul se adresează elevilor claselor IX – XI.

Poze din arhiva personală, din cadrul taberei din 2022

Zara a aflat întâmplător despre program când părinții săi au citit un articol despre bursele pe care statul american le oferă.

A trecut printr-o serie de teste, la care au participat peste 2.000 de elevi din România, din care doar 30 au primit burse.

Evoluția generațiilor de la an la an

Este conștientă că în prezent există multe oportunități pentru elevii și tinerii care vor să facă mai mult în anii de studiu.

Trebuie doar să caute informațiile deoarece oportunitățile sunt acolo, a explicat Zara.

Colegiul din Richmond și viața de zi cu zi a unui cetățean american

Programul în sine vrea să integreze elevul de liceu din România în viața de zi cu zi a unui cetățean american.

Mai exact, Zara va locui pe toată durata anului școlar la o familie din oraș, care se va ocupa de ea, ca și când ar fi un membru al familiei.

”Este un program în care înveți cultura lor, viața de zi cu zi, tradițiile lor. De aceea stăm la o familie gazdă și mergem la un liceu la care merg alți americani poți să înveți cât mai bine ce înseamnă să trăiești acolo”, a explicat Zara.

Fotografie din tabara din SUA din 2022. Arhiva personală

Mai mult de atât, programul este un schimb de experiență pentru cei care îi cazează pe elevii din România, deoarece pot afla mai multe informații despre tradițiile și cultura din România.

Nu are așteptări și nu vrea să își facă unele, ci doar va lua parte la cât mai multe activități școlare și extra școlare pe tot parcursul anului.

Planuri de viitor

Este pasionată de fizică și de chimie și se gândește pe viitor la o carieră în domeniul științelor biomedicale.

Crede că experiența din SUA o va ajuta să se descopere mai bine, să interacționeze mai bine cu cei din jur dar să devină și independentă.

Încă nu are un plan bine stabilit pentru ce va face după terminarea liceului, dar se gândește la o oportunitate în afara țării, în străinătate.

Chiar dacă bursa este oferită de statul american și acoperă toate cheltuielile de la transport și până la bani de buzunar, Zara are parte de sprijinul părinților.

De la educație și până la încurajarea de a pleca departe de casa în clasa a XI-a, tânăra din Sebeș are parte de susținerea familiei.

”Dacă ai un vis trebuie să încerci, trebuie să lupți pentru el”, au fost cuvintele cu care Zara Negură a încheiat discuția cu reporterul alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax