Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ioana Maria Clonța, tânăra și frumoasa artistă care conservă cântece străvechi de pe Valea Ampoiului

Publicat

YouTube video

Ioana Maria Clonța este o tânără cântăreață de muzică populară care face ceva ce nu mulți din breaslă mai au curiozitatea și răbdarea să facă:  încearcă să conserve cântecele tradiționale ale zonei din care vine: Valea Ampoiului.

Are acum 24 de ani, dar a început să cânte la 5. La o serbare a încântat audiența cu un cântec de muzică populară. ”Înflorit-a ruguțu” i-a făcut pe părinți ei să ia o decizie pentru viitorul ei: să o trimită la o școală de muzică.

”M-au înscris la Școala Populară de Arte a Centrului Augustin Bena din Alba Iulia, apoi am absolvit Liceul de Arte Regina Maria și Conservatorul de Muzica Gheorghe Dima din Cluj Napoca. Am o colecție bogată de melodii autentice de pe Valea Ampoiului, și îmi doresc, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa le public în viitor” a spus Ioana.

Își amintește că în anul 2004 a urcat prima dată pe scenă ”ca și mugur de tezaur” în cadrul emisiunii ,,Tezaur folcloric”,  a obținut o serie de premii, printre care premiul al III-lea la concursul ,,Cântec Străbun“ și premiul I la concursul ,,Miss Mocana”. Primul ei profesor a fost Leontina Fărcaș.

Locuiește în Poiana Ampoiului, iar bunicii din partea tatălui sunt din Valea Mică. Din aceste zone, Ioana a început să culeagă cântece vechi.

”Am început să culeg melodii de la vârsta de 12 ani din satele: Poiana Ampoiului, Presaca Ampoiului, Feneș, Valea Mică, dar și din Zlatna și Izvorul Ampoiului. Vă mărturisesc că îmi făcea o mare plăcere să merg la bătrânii satelor deoarece consideram că vorbind cu ei de fapt ne întorceam în trecut, derulând amintiri și întâmplări din viața lor. Scriam versurile care mi le dictau ei, iar apoi cu ajutorul unui reportofon îi înregistram” spune Ioana Clonța.

ioana si ovidiu

În prezent cântă și compune alături de viitorul ei soț, Ovidiu Taran.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax