Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ioana Maria Clonța, tânăra și frumoasa artistă care conservă cântece străvechi de pe Valea Ampoiului

avatar

Publicat

Ioana Maria Clonța este o tânără cântăreață de muzică populară care face ceva ce nu mulți din breaslă mai au curiozitatea și răbdarea să facă:  încearcă să conserve cântecele tradiționale ale zonei din care vine: Valea Ampoiului.

Are acum 24 de ani, dar a început să cânte la 5. La o serbare a încântat audiența cu un cântec de muzică populară. ”Înflorit-a ruguțu” i-a făcut pe părinți ei să ia o decizie pentru viitorul ei: să o trimită la o școală de muzică.

”M-au înscris la Școala Populară de Arte a Centrului Augustin Bena din Alba Iulia, apoi am absolvit Liceul de Arte Regina Maria și Conservatorul de Muzica Gheorghe Dima din Cluj Napoca. Am o colecție bogată de melodii autentice de pe Valea Ampoiului, și îmi doresc, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa le public în viitor” a spus Ioana.

Își amintește că în anul 2004 a urcat prima dată pe scenă ”ca și mugur de tezaur” în cadrul emisiunii ,,Tezaur folcloric”,  a obținut o serie de premii, printre care premiul al III-lea la concursul ,,Cântec Străbun“ și premiul I la concursul ,,Miss Mocana”. Primul ei profesor a fost Leontina Fărcaș.

Locuiește în Poiana Ampoiului, iar bunicii din partea tatălui sunt din Valea Mică. Din aceste zone, Ioana a început să culeagă cântece vechi.

”Am început să culeg melodii de la vârsta de 12 ani din satele: Poiana Ampoiului, Presaca Ampoiului, Feneș, Valea Mică, dar și din Zlatna și Izvorul Ampoiului. Vă mărturisesc că îmi făcea o mare plăcere să merg la bătrânii satelor deoarece consideram că vorbind cu ei de fapt ne întorceam în trecut, derulând amintiri și întâmplări din viața lor. Scriam versurile care mi le dictau ei, iar apoi cu ajutorul unui reportofon îi înregistram” spune Ioana Clonța.

ioana si ovidiu

În prezent cântă și compune alături de viitorul ei soț, Ovidiu Taran.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO „Eminescu și copiii”: Moment literar-artistic, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia

avatar

Publicat

La Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, elevii și cadrele didactice au format marți, 15 ianuarie, un singur suflet pentru aniversarea a 169 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Emniescu și totodată a 25 de ani de când școala poartă numele patronului său spiritual.  Elevii ciclului gimnazial coordonați de profesorii de limba […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Mașină în flăcări pe strada Ionel Pop din Alba Iulia

avatar

Publicat

O mașină a luat foc marți seara, în jurul orei 20.50, pe strada Ionel Pop din Alba Iulia. La fața locului s-a deplasat un echipaj al ISU Alba. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială la un incendiu izbucnit la un autoturism în Alba Iulia, a transmis ISU Alba. Urmează să fie stabilită […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

VIDEO: Scene șocante de violență între doi tineri. Elev de liceu din Alba, agresat în plină stradă de un alt adolescent

avatar

Publicat

bagau

Elev bătut pe stradă: Un adolescent de 17 ani din Băgău (județul Alba), elev la un liceu din Ciumbrud, a fost lovit violent de un alt tânăr, în vârstă de 16 ani. Totul ar fi pornit de la o fată. Incidentul s-a produs luni în jurul prânzului, în apropierea unei stații de autobuz din Ciumbrud, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

CODUL RUTIER 2019: O nouă situaţie în care poţi rămâne FĂRĂ PERMIS. Ce prevede un proiect MAI

avatar

Publicat

volan

CODUL RUTIER 2019: Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pregăteşte modificări în Codul Rutier 2019. Printe acestea, o nouă situaţie în care permisul auto va fi suspendat pentru 30 de zile. Potrivit unui comunicat MAI, prin proiectul de act normativ se propune interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate