Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ioana Maria Clonța, tânăra și frumoasa artistă care conservă cântece străvechi de pe Valea Ampoiului

Publicat

Ioana Maria Clonța este o tânără cântăreață de muzică populară care face ceva ce nu mulți din breaslă mai au curiozitatea și răbdarea să facă:  încearcă să conserve cântecele tradiționale ale zonei din care vine: Valea Ampoiului.

Are acum 24 de ani, dar a început să cânte la 5. La o serbare a încântat audiența cu un cântec de muzică populară. ”Înflorit-a ruguțu” i-a făcut pe părinți ei să ia o decizie pentru viitorul ei: să o trimită la o școală de muzică.

”M-au înscris la Școala Populară de Arte a Centrului Augustin Bena din Alba Iulia, apoi am absolvit Liceul de Arte Regina Maria și Conservatorul de Muzica Gheorghe Dima din Cluj Napoca. Am o colecție bogată de melodii autentice de pe Valea Ampoiului, și îmi doresc, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa le public în viitor” a spus Ioana.

Își amintește că în anul 2004 a urcat prima dată pe scenă ”ca și mugur de tezaur” în cadrul emisiunii ,,Tezaur folcloric”,  a obținut o serie de premii, printre care premiul al III-lea la concursul ,,Cântec Străbun“ și premiul I la concursul ,,Miss Mocana”. Primul ei profesor a fost Leontina Fărcaș.

Locuiește în Poiana Ampoiului, iar bunicii din partea tatălui sunt din Valea Mică. Din aceste zone, Ioana a început să culeagă cântece vechi.

”Am început să culeg melodii de la vârsta de 12 ani din satele: Poiana Ampoiului, Presaca Ampoiului, Feneș, Valea Mică, dar și din Zlatna și Izvorul Ampoiului. Vă mărturisesc că îmi făcea o mare plăcere să merg la bătrânii satelor deoarece consideram că vorbind cu ei de fapt ne întorceam în trecut, derulând amintiri și întâmplări din viața lor. Scriam versurile care mi le dictau ei, iar apoi cu ajutorul unui reportofon îi înregistram” spune Ioana Clonța.

ioana si ovidiu

În prezent cântă și compune alături de viitorul ei soț, Ovidiu Taran.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: A început programul ”Rabla” la electrocasnice. Echipamentele eligibile și procedura de obținere a voucherelor

Publicat

electrocasnice

Programul Rabla pentru Electrocasnice s-a lansat oficial. De astăzi, puteți solicita vouchere pe siteul Ministerului Mediului. Potrivit noului ghid, publicat de Ministerul Mediului, programul cuprinde acum mai multe tipuri de electrocasnice, faţă de cele trei de anul trecut. Aşadar, românii vor putea lua vouchere şi pentru televizoare sau maşini de spălat vase. Iar fondurile pentru […]

Citește mai departe
Publicitate

CÎMPENI

VIDEO: Podul de 100 de ani de la Câmpeni. Spoială peste rugina timpului, în cinstea vizitei familiei regale în Apuseni

Publicat

pod campeni

Podul de fier care traversează Arieșul în Câmpeni și face legătura cu partea industrială a orașului s-a degradat și este un real pericol pentru cei care îl trec zilnic cu camioane de mare tonaj, dar și cu autoturisme. Grinzile de metal au ruginit și s-au șubrezit. Potrivit primarului din Câmpeni, Călin Andreș, administraţia locală a […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Marcel Iureș la Festivalul de Teatru de la Alba Iulia. Îndrăgostit de Cetate, contrariat de Monumentul Unirii

Publicat

Marcel Iureș joacă vineri seară în ”Moș Nichifor”, o nouă adaptare a poveștilor lui Ion Creangă, marca Alexandru Dabija. Prezent astăzi la o întâlnire cu jurnaliștii și cu publicul său, marele actor a povestit cât de mult îi place la Alba Iulia. A spus că s-a plimbat prin Cetate alături de fiul său, unde i […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Se înlocuiesc semafoarele la intersecția OMW – Stadion din Alba Iulia. Trafic îngreunat

Publicat

Trafic rutier este îngreunat vineri, în intersecția dintre Bulevardul Revoluției 1989, Bulevardul Republicii și strada Calea Moților din Alba Iulia. Muncitorii înlocuiesc semaforul vechi cu unul nou. Semaforul a fost scos din funcțiune încă de joi. Până la finalizarea lucrărilor, circulația rutieră este dirijată de polițiști. Reamintim faptul că în urmă cu două luni, unul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate