Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ioana Maria Clonța, tânăra și frumoasa artistă care conservă cântece străvechi de pe Valea Ampoiului

Publicat

Ioana Maria Clonța este o tânără cântăreață de muzică populară care face ceva ce nu mulți din breaslă mai au curiozitatea și răbdarea să facă:  încearcă să conserve cântecele tradiționale ale zonei din care vine: Valea Ampoiului.

Are acum 24 de ani, dar a început să cânte la 5. La o serbare a încântat audiența cu un cântec de muzică populară. ”Înflorit-a ruguțu” i-a făcut pe părinți ei să ia o decizie pentru viitorul ei: să o trimită la o școală de muzică.

”M-au înscris la Școala Populară de Arte a Centrului Augustin Bena din Alba Iulia, apoi am absolvit Liceul de Arte Regina Maria și Conservatorul de Muzica Gheorghe Dima din Cluj Napoca. Am o colecție bogată de melodii autentice de pe Valea Ampoiului, și îmi doresc, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa le public în viitor” a spus Ioana.

Își amintește că în anul 2004 a urcat prima dată pe scenă ”ca și mugur de tezaur” în cadrul emisiunii ,,Tezaur folcloric”,  a obținut o serie de premii, printre care premiul al III-lea la concursul ,,Cântec Străbun“ și premiul I la concursul ,,Miss Mocana”. Primul ei profesor a fost Leontina Fărcaș.

Locuiește în Poiana Ampoiului, iar bunicii din partea tatălui sunt din Valea Mică. Din aceste zone, Ioana a început să culeagă cântece vechi.

”Am început să culeg melodii de la vârsta de 12 ani din satele: Poiana Ampoiului, Presaca Ampoiului, Feneș, Valea Mică, dar și din Zlatna și Izvorul Ampoiului. Vă mărturisesc că îmi făcea o mare plăcere să merg la bătrânii satelor deoarece consideram că vorbind cu ei de fapt ne întorceam în trecut, derulând amintiri și întâmplări din viața lor. Scriam versurile care mi le dictau ei, iar apoi cu ajutorul unui reportofon îi înregistram” spune Ioana Clonța.

ioana si ovidiu

În prezent cântă și compune alături de viitorul ei soț, Ovidiu Taran.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Mugurii Crucii Roşii”. Preşcolari din Sebeş şi Petreşti au participat la un concurs de educaţie pentru sănătate

Publicat

Zeci de copii de la 9 grădiniţe din Sebeş şi Petreşti au participat, miercuri, la concursul „Mugurii Crucii Roşii”, organizat de Crucea Roşie Română Filiala Alba, în colaborare cu Şcoala gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeş. Concursul s-a adresat copiilor preşcolari, pentru formarea deprinderilor de igienă personală şi însușirea cunoștințelor privind educația pentru sănătate. Anul acesta, la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Românii cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, dar sunt mai optimişti privind Europa. Sondaj INSCOP

Publicat

sondaj inscop

Un sondaj național realizat de INSCOP Research în martie relevă că românii sunt mai pesimiști în ceea ce privește direcția propriei țări și mai optimiști față de cea a Europei. 72,8% dintre români consideră că direcția în care se îndreaptă România este greșită. Un procent de 17,8% este de părere că direcția în care merge […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: “Micii Ecologiști ai Cetății”. Zeci de preşcolari din Alba au dovedit că sunt prieteni ai naturii

Publicat

micii ecologisti

Zeci de copii de la 17 grădiniţe din judeţul Alba au participat miercuri la a cincea ediţie a concursului “Micii Ecologiști ai Cetății”. Micuţii au avut de trecut prin trei probe: cea a costumelor confecționate din materiale reciclare, cea de întrebări și răspunsuri despre ecologie şi proba practică, în care fiecare echipaj a confecționat o […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vizita Papei la Blaj: Semnificaţia beatificării celor şapte episcopi, pe Câmpia Libertăţii

Publicat

campia libertatii episcopi beatificare

În 2 iunie, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj Papa Francisc va oficia ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici uciși în România între anii 1950 – 1970. Despre semnificaţia momentului a vorbit şi Pr. Prof. Dr. Cristian Rus, de la Capela Arhiereilor din Blaj. “Momentul de beatificare de pe Câmpia Libertății din Blaj trebuie […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate