Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ioana Maria Clonța, tânăra și frumoasa artistă care conservă cântece străvechi de pe Valea Ampoiului

avatar

Publicat

Publicitate

Ioana Maria Clonța este o tânără cântăreață de muzică populară care face ceva ce nu mulți din breaslă mai au curiozitatea și răbdarea să facă:  încearcă să conserve cântecele tradiționale ale zonei din care vine: Valea Ampoiului.

Are acum 24 de ani, dar a început să cânte la 5. La o serbare a încântat audiența cu un cântec de muzică populară. ”Înflorit-a ruguțu” i-a făcut pe părinți ei să ia o decizie pentru viitorul ei: să o trimită la o școală de muzică.

”M-au înscris la Școala Populară de Arte a Centrului Augustin Bena din Alba Iulia, apoi am absolvit Liceul de Arte Regina Maria și Conservatorul de Muzica Gheorghe Dima din Cluj Napoca. Am o colecție bogată de melodii autentice de pe Valea Ampoiului, și îmi doresc, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa le public în viitor” a spus Ioana.

Își amintește că în anul 2004 a urcat prima dată pe scenă ”ca și mugur de tezaur” în cadrul emisiunii ,,Tezaur folcloric”,  a obținut o serie de premii, printre care premiul al III-lea la concursul ,,Cântec Străbun“ și premiul I la concursul ,,Miss Mocana”. Primul ei profesor a fost Leontina Fărcaș.

Locuiește în Poiana Ampoiului, iar bunicii din partea tatălui sunt din Valea Mică. Din aceste zone, Ioana a început să culeagă cântece vechi.

”Am început să culeg melodii de la vârsta de 12 ani din satele: Poiana Ampoiului, Presaca Ampoiului, Feneș, Valea Mică, dar și din Zlatna și Izvorul Ampoiului. Vă mărturisesc că îmi făcea o mare plăcere să merg la bătrânii satelor deoarece consideram că vorbind cu ei de fapt ne întorceam în trecut, derulând amintiri și întâmplări din viața lor. Scriam versurile care mi le dictau ei, iar apoi cu ajutorul unui reportofon îi înregistram” spune Ioana Clonța.

ioana si ovidiu

În prezent cântă și compune alături de viitorul ei soț, Ovidiu Taran.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ADMINISTRATIE

MIERCURI: Ședință la Consiliul Local Alba Iulia. Creșterea eficienței energetice a unor blocuri din oraș. Ordinea de zi

avatar

Publicat

sediu primarie drona

Consilierii locali din Alba Iulia se reunesc miercuri, 21 noiembrie, în ședință extraordinară, cu șapte proiecte pe ordinea de zi. Vor avea de aprobat, printre altele, acordarea sumei de 1.000 de lei unei persoane din municipiu, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani și creșterea eficienței energetice a unor clădirilor rezidențiale din oraș.Ordinea de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

MIERCURI: ”Alba Iulia – Cetatea de scaun a Marii Uniri”. Concurs pentru liceeni din oraș, în Anul Centenar

avatar

Publicat

alba iulia, cetate

Liceenii au ocazia să participe miercuri la la un concurs pe tema Marii Uniri, ce va avea loc la Casa de Cultură a Studenților.Echipe formate din câte trei elevi și un cadru didactic, din liceele albaiuliene, sunt așteptate să prezinte lucrări în power-point, referitoare la o temă privind actul Unirii și personalitățile acesteia de la […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Senatorul PSD de Alba, Daniel Breaz, propus ministru al Culturii în Guvernul Viorica II. Decizie în CEx

avatar

Publicat

Senatorul Daniel Breaz a fost propus ministru al Culturii și Indentității Naționale, în urma ședinţei Comitetului Executiv al PSD (CEx) care a avut loc luni în jurul orei 11,30. Breaz a fost contactat de redacția Alba24 chiar înainte de terminarea ședinței însă acesta nu a confirmat și a dat de înțeles că nu va prelua […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CSM a dat AVIZ NEGATIV solicitării de revocare a procurorului general. Tudorel Toader anunță că nu va ține cont de el

avatar

Publicat

lazar

Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ propunerii ministrului justiției, Tudorel Toader, de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Un singur vot a fost pentru revocarea lui Augustin Lazăr: cel al lui Tudorel Toader, iar celelalte cinci voturi au fost împotriva revocării.Procurorul General Augustin Lazăr s-a dovedit o nucă tare pentru […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate