Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Istoricul Liviu Zgârciu: Garda Apulum a devenit un brand al orașului Alba Iulia. Spectacol aniversar la 11 ani de activitate

Publicat

”Un brand al orașului” – așa descrie Liviu Zgârciu, Garda Apulum, asociația care de 11 ani readuce la viață, lumea romanilor din Anticul Apulum. Alături de romani, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a iau parte la spectacolele de reenactment dacii, gladiatorii și nimfele dansatoare. 

Sâmbătă, 4 noiembrie, începând cu ora 13:00, în fața Porții a IV-a a Cetății, reenactorii vor susține o reprezentație aniversară. 

Mai exact, evenimentul marchează aniversarea a 11 ani de când trupa de voluntari albaiulieni, care compun formațiunile Legiunea XIII Gemina, Ludus Apulensis, Lupii Apovlonvlvi și Magna Nemesis dau viață perioadei antice a orașului Alba Iulia.

Garda Apulum a devenit „un brand al orașului Alba Iulia”

„Suntem un brand al orașului care promovează patrimoniul antic al orașului Alba Iulia, atât în oraș în fiecare vineri, din aprilie până în septembrie în fața Porții a IV-a, dar și la festivalurile din țară și din străinătate.

Să nu uităm că în jurul acestor trupe se organizează două mari evenimente în județul Alba. Este vorba despre Festivalul Roman Apulum, cel mai mare festival de acest gen din România și festivalul Cetăților Dacice cel mai vechi festival de reenactment din România”, a declarat istoricul Liviu Zgârciu, coordonator al Gărzii Apulum.

Proiectul a debutat în Alba Iulia la 26 octombrie 2012, când, sub coordonarea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Legiunea XIII Gemina „s-a întors acasă”, în vechiul castru Apulum.

Alături de ea și-a făcut apariția și trupa de gladiatori, Ludus Apulensis, pentru ca un an mai târziu, lor să li se alăture și războinicii daci din Apoulon, dar și nimfele romane.

Astăzi, Garda Apulum, devenită un brand al orașului Alba Iulia, se poate lăuda cu susținerea a sute de reprezentații de reconstituire istorică antică, majoritatea în Cetatea Bastionară Alba Carolina, în cadrul tradiționalului  spectacol de vineri din timpul sezonului turistic, dar și a festivalului roman, un alt eveniment care umple anual Cetatea.

De asemenea reenactorii albaiulieni au promovat patrimoniul antic local în cadrul  a zeci de evenimente la care au participat, atât în țară, cât și în străinătate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. jonas

    vineri, 03.11.2023 at 08:00

    nu se mai infinteaza o garda ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax