Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: La Alba Iulia se caută actorul autentic la HOP, Gala Tânărului Actor. Întrebări și răspunsuri despre viața de actor în 2024

Publicat

Gala HOP, Gala Tânărului Actor: La Alba Iulia se caută în aceste zile actorul autentic. Unde? La Gala HOP (Gala Tânărului Actor), eveniment care anual strânge la Alba Iulia proaspeți absolvenți de teatru.

Tema galei și a concursului, în 2024, este actorul simplu, autentic. Actorul care poate performa pe o scenă, în fața a 300 de spectatori, dar și într-un spațiu neconvențional, pe un scaun, în fața unui singur om. Mai mult de atât se caută actorul care nu este influențat de scenă, scenografie, și mai ales de tehnologie. 

Ce vor ei actorii participanți? Să arate că pot și că merită să fie pe o scenă. În 2024 la preselecții au participat peste 120 de absolvenți de teatru din țară, dar la Alba Iulia au ajuns doar 36.

În perioada, 28-31 august, la Alba Iulia, aceștia vor încerca să convingă juriul că ei sunt actori autentici. Însă, ce înseamnă actor autentic? Asta este întrebarea la care trebuie să răspundă în fața juriului. Și nu scris, ci prin prestanță și performanță.

Am vorbit pentru a afla mai multe detalii cu organizatorii Galei Hop din 2024, dar în special și cu cei care vor face propriu zis pe scenă: tinerii actori.

Întrebări și răspunsuri cu o parte din participanți

Între două ateliere i-am oprit pe holul Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia, pe o parte dintre actorii care participă la gala. I-am întrebat cum vad actorul în 2024, care este diferența dintre un actor și un participat la un reality show, ce gest ar fi foarte ciudat dar apreciat de colegii lor dacă l-ar face pe scenă, ce spun vecii lor despre ei, și în ce roluri ar vrea să îi vadă părinții.

Toate reacțiile au fost amuzante, neașteptate, pline de context, dar foarte adevărate. Ca un actor pe scenă. Le puteți vedea în video-ul de mai sus.

Schimbare în Gala Hop: Juriul vrea să vadă actorul, nu ce poate el să facă

Din punct de vedere al organizării se vede o schimbare în tematica concursului. Una pozitivă. La edițiile precendete ( trei, patru ediții) temele au fost foarte nișate. Ba dans, ba coregrafie, ba cum se îmbină actorul cu tehnlogia. Iar asta a dus la o nișare a cometiției și automat la un număr mai mic de actori participanți.

În 2024, organizatorii au schimbat tematica și automat au mărit aria la care s-au putut raporta participanții.

Ce înseamnă un actor autentic

Ce înseamnă un actor autentic? Întrebarea la care se vor raporta actorii, în următoarele zile, pe scena din Alba Iulia. Însă până atunci, directorul artistic al Galei, Erwin Șimșensohn, a dat un răspuns simplu.

Întrebat de reporterul alba24.ro ce înseamnă un actor autentic în 2024 și ce caută juriul (dacă caută un actor de teatru clasic, sau unul care preferă teatrul alternativ), directorul galei a răspuns:


”Este o întrebare foarte bună. Nu cred că există autenticitatea anului 2024, cred că autenticitatea se referă fix la ceea ce poate actorul oferi, în orice spațiu, în orice context, căutându-și propriile mijloace și restorturi la care poate apela în interiorul său”, a declarat Erwin Șimșensohn.

Cine sunt cei 36 de actori care vor participa la Gala HOP

Actorii vor urca pe scenă la două secțiuni: individual și grup.

Secţiunea Individual:

  • Bianca Archip, Ada-Andreea Bicfalvi, Roxana Bîclea, Alexandra Bob, Robert Brage, Leonard Chionac, Ioana Cojocărescu, Andra Colidiuc, Eduard Crucianu,
  • Darie Doklean, Catinca Hanțiu, Bogdan Ifodi, Sorin Manea, Bianca Marinescu, Mihai Mocanu, Maria Moroșan, Gabriel Muncuș, Miruna Gabriela Olteanu
  • Daria Pentelie, Anamaria Popa, Andreea Alice Preda, Cătălina Romaneț, Antonia Scutaru, Denisa Tudora, Bogdan Tulbure, Ileana Ursu, Cătălin Vîlcu

Secţiunea Grup:

  • Despre dragoste, sex, rock ’n roll și alte catastrofe, cu: Theodora Pintilie și Andrei Pleșa
  • Măieştrii, cu: Iosif Paştina, Adrian Rîmboacă, Cătălin Vîlcu și Ştefan Voicu
  • Poartă-mă, cu: Nicholas Bohor, Alexandra Catrina, Luca Fumuru și Larisa Oasenegre

Juriul Galei HOP 2024 de la Alba Iulia

Juriul Galei HOP din 2024 este format din actori, regizori și critici de teatru.

CITEȘTE ȘI: Gala Tânărului Actor – HOP 2024 la Alba Iulia. Peste 30 de tineri își vor demonstra talentul și autenticitatea. Program

  • Raluca Aprodu (actriță)
  • Gianina Cărbunariu (regizoare)
  • Alina Epîngeac (critic de teatru)
  • Vlad Cristache (regizor)
  • Adrian Titieni (actor)
  • Andrei Măjeri (regizor)
  • Claudiu Groza (critic de teatru).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate