Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO | Liderii PDL, Vasile Blaga și Monica Macovei la Alba Iulia: Unul „pro” și altul „contra” proiectului minier de la Roșia Montană

Publicat

YouTube video

Prezenți la Alba Iulia cu ocazia alegerilor din Biroul Permanent Județean al PDL Alba, președintele partidului Vasile Blaga și europarlamentarul Monica Macovei și-au exprimat, încă o dată, opiniile contradictorii asupra proiectului minier de la Roșia Montană. După discursul lui Vasile Blaga din timpul Conferinței Județene a PDL, din sală i s-a atras atenția că nu a transmis niciun mesaj primarilor PDL din Apuseni, vis-a-vis de Roșia Montană.

Ulterior, în conferința de presă, Vasile Blaga a afirmat că PDL este pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană, moment în care Monica Macovei a intervenit și a ținut să clarifice că are o opinie diferită față de cea a partidului:

„Noi suntem pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană, dar cu respectarea tuturor condițiilor de mediu la cel mai înalt nivel, asumate de către Uniunea Europeană. Noi nu am fost de acord cu proiectul Ponta-Roșia Montană, cum nu a fost nici ministrul lui de Justiție, care pe 17 pagini l-a desființat. Până la urmă au ajuns la aceeași concluzie ca și noi: că nu merge. Dar cu respectarea condițiilor de mediu, cu toate avizele de la cei mai buni specialiști, așa cum se face, da”, a spus Blaga.

Monica Macovei a ținut să intervină pentru a-și face publică propria poziție. „Diversitatea de opinie este respectată în PDL și nu e prima oară când am o altă poziție. Din 2010, poziția mea este constantă, eu sunt împotriva exploatării cu cianură de la Roșia Montană”

Vasile Blaga a ținut să precizeze că poziția partidului este dată de opinia președintelui, „așa cum scrie la statut”. Dincolo de „diversitatea” respectată în partid, opiniile liderilor PDL Alba nu fac notă discordantă față de cea a șefului partidului. Este cunoscut faptul că Mircea Hava și Ion Dumitrel sunt, de asemenea, susținători ai proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană, iar în acest sens, Blaga a precizat că „această decizie noi nu am luat-o singuri, ci a fost luată în structurile PDL”.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

18 Comentarii

18 Comentarii

 1. Horica

  duminică, 24.11.2013 at 00:00

  M-am saturat de astia. Unu da, altu’ ba. Hotarati-va si nu va mai lungiti atata ca le dati nas hippiotilor ecologisti.

 2. Rosu

  duminică, 24.11.2013 at 09:22

  Nu cred ca i-a intrebat cineva, ceva, despre Rosia Montana, dar PDL se baga precum lenjeria intima undeva. Este o moda sa-ti dai cu parerea despre acest proiect. PDL a avut suficient timp la dispozitie sa faca ceva in acest sens, dar nu a facut nimic. Asa ca ar fi bine sa-i lase pe altii mai capabili…daca exista si aia, ca pana acum tot nu a pornit proiectul.

 3. kla2005

  luni, 25.11.2013 at 10:34

  Dualismul politic al PD s-ar putea sa-i coste foarte mult!
  De ani buni sunt mari sustinatori ai Proiectului, iar acum…
  Rusine clasei politice!
  Porniti Proiectul si vegheati la implementarea sa corecta!

 4. Dumitrita

  luni, 25.11.2013 at 12:12

  Nu se poate sa se respinga o investitie de atatea miliarde de dolari cand tara noastra e roasa de saracie si foamete.
  Sanatatea si invatamantul sunt praf dar noi ne permitem luxul sa spunem nu unui investitor strain care ar aduce bunastarea nu numai in Rosia Montana ci in intreaga Romanie?
  Eu zic ca nu ne permitem sa dam cu piciorul niciunei investitii cat de mica ar fi ea daramite unui Proiect cum e cel de la Rosia Montana care ar putea relansa intreaga economie a tarii.

 5. nicoleta

  luni, 25.11.2013 at 13:07

  Sa se hotarasca odata si sa dea un raspuns! Avem nevoie de locuri de munca, nu de declarații si minciuni! Proiectul Rosia Montana creaza 2.300 de locuri de munca directe in perioada de constructie si peste 3.600 locuri de munca directe si indirecte in perioada de operare.

 6. Vasile Brascovita

  luni, 25.11.2013 at 13:45

  un proiect care genereaza locuri de munca intr-o tara in care rata somajului este mare. 78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.

 7. Rusu Mirel

  luni, 25.11.2013 at 18:28

  Pe langa RMGC, va fi o serie intreaga de activitati dezvoltate de furnizori. Astazi avem 500 de angajati la RMGC. Dar, pe langa noi, mai sunt 500-700 de angajati ai furnizorilor nostri. Deci vorbim, astazi, de 1.000-1.200 de locuri de munca generate de investitia de la Rosia Montana. Cand o sa porneasca mina, furnizorii nostri vor angaja cateva mii de oameni.

 8. Alexa

  luni, 25.11.2013 at 18:32

  Sa speram ca proiectul minier va incepe si oamenii nu isi vor mai face griji pentru ziua de maine! Doamne ajuta!

 9. Vasile Brascovita

  luni, 25.11.2013 at 18:45

  invitam domniile lor la Rosia Montana !

 10. Alin Croitoru

  luni, 25.11.2013 at 21:12

  Foarte frumos acum in pragul sarbatorilor politicieni se dau ba pentru ba impotriva proiectului in timp ce majoritatea angajatilor RMGC se pregatesc sa ramana someri din cauza incompetentei clasei politice care nu a fost instare sa faca o lege buna in 8 luni de zile. Oare cat le trebuie 8 ani sa faca o lege care sa aduca benefici maxime statului si care sa duca la relansarea mineritului in Romania

 11. Tudor Pop

  luni, 25.11.2013 at 23:59

  VREM MINERIT LA ROSIA MONTANA!!!

 12. Pentru d-na Macovei

  marți, 26.11.2013 at 16:24

  .. frumos era, inainte sa va dati cu parerea sa vizitati macar o data Rosia Montana, sa vedeti realitatea de aici. Pacat, ca oameni ca d-voastra, care pot influenta clasa politica, sa vorbeasca de Rosia Montana fara sa asculte ambele tabere. Tot respectul si lasati specialistii sa hotarasca. Asta e pb in tara!

 13. Marcel

  miercuri, 27.11.2013 at 18:30

  Vrem doar sa muncim la Rosia Montana

 14. alex

  miercuri, 27.11.2013 at 20:42

  sustinem Rosia Montana

 15. Raul

  miercuri, 27.11.2013 at 20:44

  Da pentru Rosia Montana

 16. Mihai Tomita

  vineri, 06.12.2013 at 00:07

  Generații la rând și-au câștigat pâinea din minerit și avem de gând să ducem mai departe tradiția moștenită de la părinții și bunicii noștri.Vrem să redevenim o comunitate prosperă, animată de spiritul mineritul, așa cum era în trecut!

 17. Dany Bogdan

  joi, 12.12.2013 at 16:11

  Eu cred ca liderii PDL ar trebui sa treaca si prin Rosia si dupa sa-si dea cu parerea, Romania are nevoie de investitii, iar acest lucru se poate realiza numai prin facilitarea companiilor straine

 18. Eugen Sarbu

  joi, 02.01.2014 at 17:31

  La Roșia Montană se vor crea aproximativ 7.000 de locuri de muncă directe şi indirecte în etapa de construcţie a minei şi în jur de 3.600 de locuri de muncă directe şi indirecte în etapa operațională. Majoritatea acestor locuri de muncă va fi în imediata apropiere a minei și prin ele se va stimula dezvoltarea întregii zone.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Uniunea Europeană vrea să dubleze accizele pentru tutun. Se scumpesc țigările şi produsele de vaping

Publicat

mesaje

Uniunea Europeană urmează să propună o taxă pentru vaping, ca parte a unei reorganizări a impozitării industriei tutunului. Aceasta ar dubla, de asemenea, accizele în statele membre cu taxe reduse pe ţigări, potrivit unui proiect de document al Comisiei Europene, conform Financial Times.

Potrivit Ziarului Financiar, modificările legislative, care fac parte dintr-un efort al Bruxelles-ului de a reduce rata fumatului, vor creşte acciza minimă a UE pentru ţigări de la 1,80 euro la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de ţigări, ceea ce ar duce la creşterea preţurilor în ţările din Europa de Est, unde pachetele se pot vinde cu mai puţin de 3 euro.

Noul regim fiscal va alinia, de asemenea, impozitarea noilor produse din tutun, cum ar fi vapoarele şi tutunul încălzit, la cea a ţigărilor, în condiţiile în care factorii de decizie politică din întreaga lume privesc din ce în ce mai puţin favorabil popularitatea acestor noi produse în rândul tinerilor.

Produsele de vaping mai puternice vor fi supuse unei accize de cel puţin 40%, în timp ce produsele de vaping mai puţin puternice vor fi supuse unei accize de 20%. Produsele din tutun încălzit vor fi, de asemenea, afectate de o acciză de 55%, adică o rată de impozitare de 91 de euro la 1 000 de articole vândute.

Alberto Alemanno, profesor de drept al UE la şcoala de afaceri HEC Paris, a declarat că absenţa unui cadru de accize la nivelul UE pentru vapori şi tutun încălzit a „slăbit eforturile de control al tutunului” în întregul bloc.

De asemenea, accizele la ţigări ar creşte considerabil în ţări precum Austria şi Luxemburg, unde preţurile sunt scăzute în raport cu veniturile. Se preconizează că majorarea taxelor pe ţigări va genera 9,3 miliarde de euro în plus pentru statele membre ale UE.

Modificările au ca scop accelerarea eforturilor UE de a ajunge la o „generaţie fără tutun” până în 2040. În cadrul Planului UE de combatere a cancerului, oficialii din domeniul sănătăţii doresc să reducă consumul de tutun în rândul cetăţenilor UE de la nivelul actual de aproximativ 25 % la 20 % în 2025 şi la mai puţin de 5 % până în 2040.

În această lună, Comisia a impus o interdicţie privind produsele din tutun încălzit aromatizat pentru a reduce creşterea cererii în rândul consumatorilor tineri. În SUA, autorităţile de reglementare de la Food and Drug Administration au luat măsuri pentru a interzice produsele populare de vaping, cum ar fi Juul.

Rob Branston, lector senior în economia afacerilor şi membru al Grupului de cercetare pentru controlul tutunului de la Universitatea din Bath, a declarat că actualizarea regimului fiscal a fost „aşteptată cu mult timp în urmă” pentru a creşte preţurile în ţările în care ţigările erau „prea ieftine” şi pentru a ajunge din urmă inflaţia.

„Acest lucru va salva vieţi”, a spus el. „Creşterile de preţuri induse de taxe sunt … . unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru reducerea consumului de tutun, astfel încât creşterile semnificative ale ratelor minime de impozitare . . sunt esenţiale pentru a obţine reducerile dorite în ceea ce priveşte cancerul şi alte boli”.

Dar Peter van der Mark, secretarul general al Asociaţiei Europene a Tutunului pentru Fumători, un organism al industriei, a avertizat că „dacă aveţi o creştere bruscă şi foarte abruptă, puteţi crea o piaţă pentru comerţul ilicit”.

Dustin Dahlmann, preşedintele Alianţei Europene Independente pentru Vape, a adăugat că impunerea de taxe pe noile produse din tutun ar putea duce la „alternative mult mai puţin dăunătoare” la fumat, care „sunt taxate mult prea puternic în multe ţări”.

Un studiu de impact care a făcut obiectul unei scurgeri de informaţii a afirmat că majorarea accizei minime ar avea „un impact puternic asupra consumatorilor şi operatorilor economici” din statele UE în care preţurile ţigărilor sunt scăzute, printre care Bulgaria, Slovacia, Polonia şi Ungaria.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Limitarea mandatelor rectorilor: Modificări în Legea educației naționale, aprobate de Camera Deputaților

Publicat

universitate 1

Parlamentarii propun modificarea Legii educației în ceea ce privește mandatele rectorilor, pentru „combaterea oricărui cumul de putere, a hegemoniei care ar afecta inerent evoluția și performanța academică”.  

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 23 noiembrie, o propunere legislativă pentru modificarea art. 213 din Legea educației naționale nr.1/2011. Proiectul legislativ, inițiat de mai mulți parlamentari de la USR, a ajuns în prezent la Senat, pentru dezbatere.

Propunerea legislativă modifică aliniatul 7 la articolul 213 din Legea educației, în sensul limitării clare a mandatelor rectorilor, astfel: „Durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou concurs, conform Cartei universitare. O persoană nu poate fi rector al aceleiași instituții de învățământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora”.

„În ultimii ani, ingerințele politice, precum și lipsa transparenței au îndepărtat o serie de universități din România de la dezideratele democratice, prin interpretări abuzive ale Legii educației sau a noțiunii de autonomie”, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorilor, la data de 30 iunie 2014, art. 213, alin (7) a fost modificat de art. 1 punctul 51 din Ordonanța de urgență a Guvernului 49/2014, iar noul text de lege prevede: „Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”.

Parlamentarii susțin că formularea lasă loc unor serii de interpretări nedorite care pot genera o serie de disfuncționalități în ceea ce privește managementul și democratizarea mediului academic.

Astfel, se propune democratizarea și creșterea calității managementului la nivelul fiecărei universități și facultăți din România.

„Nu se poate vorbi despre evoluție și performanță academică fără să nu existe concomitent o schimbare cu privire la mecanismele pe baza cărora se decid funcțiile de conducere din cadrul mediului universitar. Democrația universitară, reprezentativitatea și cultura dialogului și a dezbaterii sunt premisele care stau la baza progresului academic și a calității”, mai explică parlamentarii, în expunerea de motive.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Miercuri, 30 noiembrie: Micii ambasadori ai Unirii concertează la Sebeș, în onoarea Zilei Naționale a României

Publicat

În întâmpinarea Zilei Naționale a României, sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș va găzdui miercuri, 30 noiembrie, începând cu ora 16:30, un concert cu micii ambasadori ai Unirii.

La invitația Clubului Copiilor din Sebeș, vor participa mai multe ansambluri de copii din întreaga țară:

 • Codrulețul Găiești,
 • Pădureanca Hunedoara,
 • Hori și Joc din Baia Mare,
 • Bucură-te, București!,
 • Balada Dornelor,
 • Hora Timișului,
 • Cununița din Craiova,
 • Moineșteanca,
 • Fanfara Copiilor din Telciu,
 • Plaiuri Sebeșene,
 • grupuri vocale și soliști din: Suceava, Iași, Moinești, Bihor, Baia Mare, București, Craiova, Alba, alături de invitați speciali din Bulgaria.

Evenimentul este organizat de Palatul Copiilor Alba, Clubul Copiilor Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă CSM Unirea Alba Iulia: Crosul Unirii 2022 de la Alba Iulia

Publicat

Ediția a 53-a a competiției, desfășurată în Șanțurile Cetății din Alba Iulia, a fost organizată, sâmbătă dimineața, de Primăria Alba Iulia în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Alba Iulia.

La start s-au prezentat sute de alergători din toată țara și de toate vârstele iar la final toți participanții au primit câte un tricou iar primii trei clasați, la fiecare categorie de vârstă au fost recompensați cu diplome și medalii oferite de reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa – cel care a dat startul competiției respectiv viceprimarii Emil Popescu și Marius Filimon.

La una dintre categoriile de vârstă, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a terminat cursa pe locul 3.

Trebuie spus că toți cei care au participat la eveniment sunt câștigători! Felicitări!

Comunicat de presă, CSM Unirea Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax