Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO | Liderii PDL, Vasile Blaga și Monica Macovei la Alba Iulia: Unul „pro” și altul „contra” proiectului minier de la Roșia Montană


Publicat

Prezenți la Alba Iulia cu ocazia alegerilor din Biroul Permanent Județean al PDL Alba, președintele partidului Vasile Blaga și europarlamentarul Monica Macovei și-au exprimat, încă o dată, opiniile contradictorii asupra proiectului minier de la Roșia Montană. După discursul lui Vasile Blaga din timpul Conferinței Județene a PDL, din sală i s-a atras atenția că nu a transmis niciun mesaj primarilor PDL din Apuseni, vis-a-vis de Roșia Montană.

Ulterior, în conferința de presă, Vasile Blaga a afirmat că PDL este pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană, moment în care Monica Macovei a intervenit și a ținut să clarifice că are o opinie diferită față de cea a partidului:

„Noi suntem pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană, dar cu respectarea tuturor condițiilor de mediu la cel mai înalt nivel, asumate de către Uniunea Europeană. Noi nu am fost de acord cu proiectul Ponta-Roșia Montană, cum nu a fost nici ministrul lui de Justiție, care pe 17 pagini l-a desființat. Până la urmă au ajuns la aceeași concluzie ca și noi: că nu merge. Dar cu respectarea condițiilor de mediu, cu toate avizele de la cei mai buni specialiști, așa cum se face, da”, a spus Blaga.

Monica Macovei a ținut să intervină pentru a-și face publică propria poziție. „Diversitatea de opinie este respectată în PDL și nu e prima oară când am o altă poziție. Din 2010, poziția mea este constantă, eu sunt împotriva exploatării cu cianură de la Roșia Montană”

Vasile Blaga a ținut să precizeze că poziția partidului este dată de opinia președintelui, „așa cum scrie la statut”. Dincolo de „diversitatea” respectată în partid, opiniile liderilor PDL Alba nu fac notă discordantă față de cea a șefului partidului. Este cunoscut faptul că Mircea Hava și Ion Dumitrel sunt, de asemenea, susținători ai proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană, iar în acest sens, Blaga a precizat că „această decizie noi nu am luat-o singuri, ci a fost luată în structurile PDL”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

18 Comentarii

18 Comments

 1. Horica

  duminică, 24.11.2013 at 00:00

  M-am saturat de astia. Unu da, altu’ ba. Hotarati-va si nu va mai lungiti atata ca le dati nas hippiotilor ecologisti.

 2. Rosu

  duminică, 24.11.2013 at 09:22

  Nu cred ca i-a intrebat cineva, ceva, despre Rosia Montana, dar PDL se baga precum lenjeria intima undeva. Este o moda sa-ti dai cu parerea despre acest proiect. PDL a avut suficient timp la dispozitie sa faca ceva in acest sens, dar nu a facut nimic. Asa ca ar fi bine sa-i lase pe altii mai capabili…daca exista si aia, ca pana acum tot nu a pornit proiectul.

 3. kla2005

  luni, 25.11.2013 at 10:34

  Dualismul politic al PD s-ar putea sa-i coste foarte mult!
  De ani buni sunt mari sustinatori ai Proiectului, iar acum…
  Rusine clasei politice!
  Porniti Proiectul si vegheati la implementarea sa corecta!

 4. Dumitrita

  luni, 25.11.2013 at 12:12

  Nu se poate sa se respinga o investitie de atatea miliarde de dolari cand tara noastra e roasa de saracie si foamete.
  Sanatatea si invatamantul sunt praf dar noi ne permitem luxul sa spunem nu unui investitor strain care ar aduce bunastarea nu numai in Rosia Montana ci in intreaga Romanie?
  Eu zic ca nu ne permitem sa dam cu piciorul niciunei investitii cat de mica ar fi ea daramite unui Proiect cum e cel de la Rosia Montana care ar putea relansa intreaga economie a tarii.

 5. nicoleta

  luni, 25.11.2013 at 13:07

  Sa se hotarasca odata si sa dea un raspuns! Avem nevoie de locuri de munca, nu de declarații si minciuni! Proiectul Rosia Montana creaza 2.300 de locuri de munca directe in perioada de constructie si peste 3.600 locuri de munca directe si indirecte in perioada de operare.

 6. Vasile Brascovita

  luni, 25.11.2013 at 13:45

  un proiect care genereaza locuri de munca intr-o tara in care rata somajului este mare. 78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.

 7. Rusu Mirel

  luni, 25.11.2013 at 18:28

  Pe langa RMGC, va fi o serie intreaga de activitati dezvoltate de furnizori. Astazi avem 500 de angajati la RMGC. Dar, pe langa noi, mai sunt 500-700 de angajati ai furnizorilor nostri. Deci vorbim, astazi, de 1.000-1.200 de locuri de munca generate de investitia de la Rosia Montana. Cand o sa porneasca mina, furnizorii nostri vor angaja cateva mii de oameni.

 8. Alexa

  luni, 25.11.2013 at 18:32

  Sa speram ca proiectul minier va incepe si oamenii nu isi vor mai face griji pentru ziua de maine! Doamne ajuta!

 9. Vasile Brascovita

  luni, 25.11.2013 at 18:45

  invitam domniile lor la Rosia Montana !

 10. Alin Croitoru

  luni, 25.11.2013 at 21:12

  Foarte frumos acum in pragul sarbatorilor politicieni se dau ba pentru ba impotriva proiectului in timp ce majoritatea angajatilor RMGC se pregatesc sa ramana someri din cauza incompetentei clasei politice care nu a fost instare sa faca o lege buna in 8 luni de zile. Oare cat le trebuie 8 ani sa faca o lege care sa aduca benefici maxime statului si care sa duca la relansarea mineritului in Romania

 11. Tudor Pop

  luni, 25.11.2013 at 23:59

  VREM MINERIT LA ROSIA MONTANA!!!

 12. Pentru d-na Macovei

  marți, 26.11.2013 at 16:24

  .. frumos era, inainte sa va dati cu parerea sa vizitati macar o data Rosia Montana, sa vedeti realitatea de aici. Pacat, ca oameni ca d-voastra, care pot influenta clasa politica, sa vorbeasca de Rosia Montana fara sa asculte ambele tabere. Tot respectul si lasati specialistii sa hotarasca. Asta e pb in tara!

 13. Marcel

  miercuri, 27.11.2013 at 18:30

  Vrem doar sa muncim la Rosia Montana

 14. alex

  miercuri, 27.11.2013 at 20:42

  sustinem Rosia Montana

 15. Raul

  miercuri, 27.11.2013 at 20:44

  Da pentru Rosia Montana

 16. Mihai Tomita

  vineri, 06.12.2013 at 00:07

  Generații la rând și-au câștigat pâinea din minerit și avem de gând să ducem mai departe tradiția moștenită de la părinții și bunicii noștri.Vrem să redevenim o comunitate prosperă, animată de spiritul mineritul, așa cum era în trecut!

 17. Dany Bogdan

  joi, 12.12.2013 at 16:11

  Eu cred ca liderii PDL ar trebui sa treaca si prin Rosia si dupa sa-si dea cu parerea, Romania are nevoie de investitii, iar acest lucru se poate realiza numai prin facilitarea companiilor straine

 18. Eugen Sarbu

  joi, 02.01.2014 at 17:31

  La Roșia Montană se vor crea aproximativ 7.000 de locuri de muncă directe şi indirecte în etapa de construcţie a minei şi în jur de 3.600 de locuri de muncă directe şi indirecte în etapa operațională. Majoritatea acestor locuri de muncă va fi în imediata apropiere a minei și prin ele se va stimula dezvoltarea întregii zone.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

TOP domenii în care s-au făcut cele mai multe angajări de la începutul pandemiei. Care au fost specializările cele mai căutate

Publicat

Clasamentul domeniilor cu cele mai multe angajări de la începutul pandemiei este condus de IT, urmat de comerţ (comerţ en-gros şi retail), construcţii şi domeniul de consultanţă financiară, potrivit unui comunicat al unei platforme de recrutare.

Cumulat, cele patru domenii au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din numărul de locuri de muncă pentru care angajatorii au postat anunţuri pe platforma BestJobs, în perioada aprilie-octombrie 2020.

Pe primul loc, cu cele mai multe angajări, s-au situat companiile din IT, care au scos la concurs peste 12.000 de locuri de muncă de la începutul pandemiei, în condiţiile în care restricţiile în circulaţia persoanelor şi implementarea politicii de work-from-home au dus la accelerarea digitalizării şi adopţia noilor tehnologii.

„Top trei joburi pentru care companiile au căutat să angajeze în pandemie au fost Software Developers, Support Engineer şi System Administrator”, se menţionează în comunicat.

Pe locul doi în topul domeniilor de activitate care au continuat să facă angajări masive este comerţul, cu peste 11.000 de locuri de muncă în comerţul en-gros şi cu peste 6.000 de locuri de muncă în retail, în condiţiile în care activităţile considerate esenţiale, precum comerţul cu alimente şi bunuri de larg consum, au funcţionat permanent de la începutul pandemiei.

Printre specialiştii cei mai căutaţi din acest domeniu au fost agenţii/reprezentanţii de vânzări, Logistic Planners şi Trade Marketing Specialists.

„Construcţiile ocupă locul trei în top, alături de domeniul financiar-consultanţă, cu puţin peste 6.000 de locuri de muncă scoase la concurs fiecare. Există şi domenii a căror activitate a fost foarte afectată şi care au îngheţat angajările pe fondul impactului generat de pandemia de coronavirus asupra anumitor sectoare economice, precum organizarea de evenimente şi târguri sau activităţile recreative şi artistice”, se mai spune în comunicat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul turiștilor cazați în județul Alba a scăzut cu 40%, în primele 9 luni ale anului. Câți dintre ei au fost străini

Publicat

turism alba

În județul Alba, în primele 9 luni ale anului, sosirile de turiști au scăzut cu 37,7%, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2019. Înnoptările în unitățile de cazare au fost cu 39,2% mai puține.

Din datele Direcției Regionale de Statistică (DRS) Alba, în perioada ianuarie – septembrie, în unităţile turistice din judeţ (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 97.569 turişti, turiştii români deţin o pondere de 96,8 din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba, iar turiştii străini (3.101 persoane) reprezintă 3,2%.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat), înregistrate în perioada ianuarie – septembrie a fost de 177.927, mai putin cu 39,2% faţă perioada corespunzătoare din 2019.

Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această perioadă a fost de 1,82 zile, față de 1,87 zile din perioada corespunzătoare a anului anterior.

În septembrie 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat scăderi cu 15,7%, iar înnoptările cu 14,6%. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna septembrie 2020 a fost de 23,9%.

În luna septembrie 2020, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 17.120 turiști, majoritatea au fost cazați în hoteluri (34,4%), pensiuni agroturistice (31,8%), pensiuni turistice (17,9%).

S-a înregistrat o scădere cu 3.191 persoane faţă de luna septembrie 2019 si cu 12.971 persoane (-43,1%) faţă de luna anterioară.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) înregistrate în septembrie 2020 a fost de 29.779, mai putine cu 5.083 faţă de luna septembrie 2019.

Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,74 zile, mai mare decât cea din septembrie 2019 (1,72 zile).

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna septembrie 2020 a fost de 23,9% (faţă de 25,9% în septembrie 2019), pe ţară înregistrându-se un indice de 26,3% (faţă de 37,7% din luna septembrie 2019).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O nouă categorie de angajați, inclusă în categoria condiţiilor speciale de muncă. Se vor putea pensiona mai repede cu 13 ani

Publicat

Camera Deputaţilor a adoptat recent, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care prevede includerea angajaților din industria de armament în categoriile grupei I de muncă. Proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis spre promulgare.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost adoptată de Camera Deputaților în 24 noiembrie.

Potrivit documentului, persoanele care lucrează în anumite activități din industria de armament vor beneficia de pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

Activităţile din industria de armament prevăzute în proiect sunt:

 • fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor;
 • fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia;
 • operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice;
 • delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

Potrivit proiectului, persoanele care au avut activitate la locurile de muncă menţionate mai sus „beneficiază de pensie pentru limita de vârsta cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi“.

Proiectul adoptat și de Senat, acum și de Camera Deputaţilor, va fi trimis spre promulgare președintelui.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Prezentare video de 60 de secunde, în loc de CV pe hârtie. Cum ar putea fi organizate interviurile de angajare

Publicat

Angajatorii se adaptează noilor condiții și iau din ce în ce mai mult în calcul varianta interviurilor video, în locul celor față în față și cu CV pe hârtie.

Cei care își caută un loc de muncă vor trebui, în viitor să le trimită posibililor angajatori un o înregistrare în care povestesc, în 60 de secunde, despre abilitățile și experiențele care îi califică pentru postul dorit, scrie digi24.ro.

Despre această variantă, părerile sunt împărțite. 47% dintre cei care sunt în căutarea unui loc de muncă sunt de părere că un CV în format video ar fi un avantaj. Totodată, 34% spun că așa se pot exprima mai creativ decât în scris, potrivit unui studiu realizat de o firmă de recrutare.

Ana Visian, reprezentant al unei companii de recrutare online: „Video CV-ului  i-am dat un cadru – maximum 60 de secunde – să povestești despre tine.

Se înregistrează fie pe platformă, fie urcă un video existent. Recomandăm să își facă un aranjament acasă, un set-up, să aibă un background, să aibă un outfit potrivit, să devină creativi, să aibă un citat motivațional după care se ghidează. Dacă jobul necesită o limbă străină, să facă video în limba respectivă. Cred că video CV-ul vine ca un instrument prin care ne autodepășim, trecem de trac, de orice ar însemna greutatea de a te expune”.

Psihologii spun însă că nu ar fi o soluție bună pentru toți candidații.

Carmen Stanciu, psiholog: „În fața camerelor e anxietatea anticipativă. Cum arăt? Cum arăt? Cum mă simt? Ce se întâmplă acolo? Există și la cei profesioniști acest trac de cameră care îi poate bloca să își exprime foarte bine calitățile. Este stresant. În 60 de secunde trebuie să pui o viață și să îți vinzi o imagine”.

39% dintre viitorii angajați consideră că în timpul celor 60 de secunde trebuie să vorbești cât mai mult despre aptitudinile tale, 21% spun că e util să menționezi și obiectivele profesionale, iar 9% consideră importantă și menționarea pasiunilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate