Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Liviu Rusu, artizanul din Alba care duce mai departe o afacere de familie, veche de șase generații

Publicat

Liviu Rusu, un artizan din Alba, duce mai departe o tradiție a familiei, veche de șase generații. Face coșuri și obiecte împletite din răchită. Este o afacere de familie, afacere pe care a moștenit-o de la tatăl său.

La rândul lui, tatăl, a moștenit meșteșugul de la bunicul său și tot așa până la șase generații de artizani.

Meșterul popular din Cetatea de Balta a fost prezent la Târgul Grădinarului 2024, din Cetatea Alba Carolina. Alături de soția sa, Adriana, aceștia au venit cu mai multe produse la vânzare.

Însă, pe lângă vânzarea produselor, Liviu mai are un țel, un scop: acela de a transmite mai departe meșteșugul pe care l-a învățat și el la rândul său.

La evenimentul din Alba Iulia a organiza un workshop, în care i-a învățat pe cei mici, dar și pe părinții lor arta împetitului din răchită.

La o masă plină de răchită și încojurați de copiii și părinți am stat de vorbă cu Liviu. În timp ce mâinile mergeau de la sine și crengile de răchită se împleteau, acesta ne explica cum a învățat meșteșugul.

Cum a învățat meșteșugul

Prima dată a început să împletească la vârsta de 7 ani. A preluat pasiunea de la tatăl său, care a lucrat la Ocolul Silvic Blaj, acolo unde se împleteau coșuri din răchită. Tatăl său era un mentor pentru cei de acolo. Acesta făcea modelele, le calibra și chiar îi învăța pe restul cum se împletesc coșurile, a explicat Liviu.

Bunicii și străbunicii săi lucrau doar în familie. Aceștia împleteau coșuri din răchită pe care le vindeau în localități sau la târguri. În acest fel au dezvoltat afacerea, au susținut-o și au transmis-o mai departe în familie.

Are o plantație de răchită care se întinde pe aproape un hectar. Își asigură singur materia primă, o răchită de cea mai bună calitate explică Liviu.

O datorie și o obligație pentru a transmite mai departe meșteșugul

Artizanul a spus că va transmite mai departe meseria învățată de la tatăl său și care a fost transmisă în familie.

O să fac tot posibilul să îl trimit mai departe, cu cât mai departe cu atât mai sigur. Este o obligație față de familia mea, o responsabilitate maximă”, a declarat Liviu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax