Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Lumea lor de la capătul lumii noastre. Imagini tulburătoare cu oamenii cătunelor din Munții Apuseni

Publicat


Imagini tulburătoare din locuri uitate de lume, în Munţii Apuseni. Peisaje impresionante şi oameni cu poveşti de viaţă pe măsură. Mărturii demne de ascultat despre cum se trăia pe vremuri, atunci când munţii erau casă pentru mii de oameni. Şi crâmpeie de înţelepciune câştigată după ani grei de trai pe munte prezentate într-o serie de reportaje realizate în proiectul TVR ”Izolați în România”.

Au supravieţuit, au ştiut să trăiască, fără drum, magazin sau biserică, sunt oameni care au acum 70-80 de ani, mulţi dintre ei singuri, care reuşesc să se gospodărească în case izolate, între stânci. Dar sunt şi familii, mai puţine, cu copii care merg kilometri întregi până la şcoală.

Le ia o zi întreagă să ajungă şi să se întoarcă de la cel mai apropiat magazin, să aducă pâine sau zahăr, ulei.

Lumea lor este diferită de lumea mea și a a ta. Trăiesc izolați în munți la capătul unor poteci. Capătul lumii noastre este, de fapt, locul în care începe lumea lor. O viață de neimaginat trăită în izolare. Sunt kilometri întregi de mers pe jos până în cea mai apropiată comună. Trebuie să îi facă indiferent dacă este vară sau iarnă, dacă plouă sau ninge. Este drama prin care trec locuitorii satelor izolate din Munții Apuseni. Acolo se nasc, acolo trăiesc, acolo mor. În singurătate, la capătul lumii noastre.

O echipă de reporteri ai TVR a început în 2006 o serie de reportaje căutând aceste sate izolate și oamenii care trăiesc acolo. După zece ani au revenit în aceleași locuri, să vadă dacă s-a schimbat ceva. Și au aflat că în timp ce România noastră se schimbă în fiecare zi, România lor a rămas încremenită.

De data aceasta, au surprins în imagini fragmente de viaţă din cătunele Sfoartea (comuna Scărişoara), Plai (comuna Gârda), Bădăi (comuna Avram Iancu).

Povestea acestor oameni este greu de descris în cuvinte într-un reportaj tulburător, realizat de reporterii TVR:

sursa foto: capturi foto – video reportaj TVR


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Frizeriile și saloanele de înfrumusețare, obligate să se reautorizeze. Termen limită și documente necesare

Publicat

Frizeriile și saloanele de înfrumusețare din țară trebuie să solicite, până pe data de 13 februarie, certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică de către direcțiile de sănătate publică, în vederea reautorizării, potrivit unui nou act normativ care a intrat recent în vigoare. Ordinul Ministerului Sănătății nr. 15/2020 pentru modificarea şi completarea  Ordinului […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Celula care ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului a fost descoperită din întâmplare

Publicat

laborator

Un nou tip de celulă a sistemului imunitar care ucide cele mai multe tipuri de cancer a fost descoperită din întâmplare de oamenii de știință britanici. Ar putea fi o descoperire istorică, relatează The Telegraph. Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imunitare […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Care sunt simptomele coronavirusului din China, care îngrijorează toată Europa. Este asemănător cu gripa

Publicat

gripa pneumonie

Boala provocată de noul coronavirus care a ucis 17 oameni în China se aseamănă foarte mult cu gripa, principalele simptome fiind febra, tusea seacă, starea generală proastă, durerea de cap și tulburările respiratorii, a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Adrian Streinu Cercel a declarat pentru HotNews.ro că „tratament […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

MOST WANTED de ALBA 2020: 100 de persoane condamnate, date în urmărire generală. LISTA

Publicat

Peste 100 de persoane, condamnaţi penal sau dispăruţi de la domiciliu, erau în evidenţele IPJ Alba, ca date în urmărire naţională sau internaţională, la începutul anului 2020. Dintre acestea, 65 sunt căutate și peste hotare. La începutul anului 2019, în evidenţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba se aflau 110 persoane urmărite naţional: 66 persoane urmărite […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate