Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Lumea lor de la capătul lumii noastre. Imagini tulburătoare cu oamenii cătunelor din Munții Apuseni

Publicat


Imagini tulburătoare din locuri uitate de lume, în Munţii Apuseni. Peisaje impresionante şi oameni cu poveşti de viaţă pe măsură. Mărturii demne de ascultat despre cum se trăia pe vremuri, atunci când munţii erau casă pentru mii de oameni. Şi crâmpeie de înţelepciune câştigată după ani grei de trai pe munte prezentate într-o serie de reportaje realizate în proiectul TVR ”Izolați în România”.

Au supravieţuit, au ştiut să trăiască, fără drum, magazin sau biserică, sunt oameni care au acum 70-80 de ani, mulţi dintre ei singuri, care reuşesc să se gospodărească în case izolate, între stânci. Dar sunt şi familii, mai puţine, cu copii care merg kilometri întregi până la şcoală.

Le ia o zi întreagă să ajungă şi să se întoarcă de la cel mai apropiat magazin, să aducă pâine sau zahăr, ulei.

Lumea lor este diferită de lumea mea și a a ta. Trăiesc izolați în munți la capătul unor poteci. Capătul lumii noastre este, de fapt, locul în care începe lumea lor. O viață de neimaginat trăită în izolare. Sunt kilometri întregi de mers pe jos până în cea mai apropiată comună. Trebuie să îi facă indiferent dacă este vară sau iarnă, dacă plouă sau ninge. Este drama prin care trec locuitorii satelor izolate din Munții Apuseni. Acolo se nasc, acolo trăiesc, acolo mor. În singurătate, la capătul lumii noastre.

O echipă de reporteri ai TVR a început în 2006 o serie de reportaje căutând aceste sate izolate și oamenii care trăiesc acolo. După zece ani au revenit în aceleași locuri, să vadă dacă s-a schimbat ceva. Și au aflat că în timp ce România noastră se schimbă în fiecare zi, România lor a rămas încremenită.

De data aceasta, au surprins în imagini fragmente de viaţă din cătunele Sfoartea (comuna Scărişoara), Plai (comuna Gârda), Bădăi (comuna Avram Iancu).

Povestea acestor oameni este greu de descris în cuvinte într-un reportaj tulburător, realizat de reporterii TVR:

sursa foto: capturi foto – video reportaj TVR


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

DNA a deschis dosar penal in REM pentru posibilă fraudă cu fonduri europene, în cazul dezvăluirilor despre Dan Barna

Publicat

Procurorii DNA ar fi deschis dosar penal in rem, în cazul dezvăluirilor Rise Project despre Dan Barna. Anchetatorii vizează o posibilă fraudare a fondurilor europene, potrivit G4Media.ro. Surse apropiate anchetei au explicat că dosarul clasat de DNA structura teritorială Alba ar fi cuprins doar o mică parte din cele dezvăluite de Rise Project. La rândul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ORIONIDELE: Fenomen spectaculos pe cerul României. 25 de stele căzătoare pe oră, în medie, în această noapte

Publicat

În noaptea de luni spre marți este maximul curentului de meteori Orionide. Vor putea fi observate circa 20 de stele căzătoare, într-o oră. Curenţii meteorici mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”. Denumirea are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Intervenție a pompierilor cu autoscara, în centrul orașului Alba Iulia, după apel la 112

Publicat

Pompierii din Alba Iulia au fost chemați să intervină, luni seara, în centrul orașului, la Blocul 280. Din primele date, o persoană în vârstă nu răspundea la telefon, astfel că salvatorii au intervenit cu o autoscară. La fața locului s-au deplasat și echipaje de ambulanță și descarcerare. Potrivit IPJ Alba, sesizarea a venit în cazul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Mamele vor putea câștiga bani în concediul de creștere a copilului, ca bone

Publicat

Femeile care se află în concediu de creștere a copilului vor putea câștiga bani din meseria de bonă. Dacă aleg să îngrijească și alt copil, pe lângă al lor, vor putea să-și majoreze veniturile. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat. Potrivit proiectului, mamele “care au unul sau doi copii și beneficiază de concediu de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate