Connect with us
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Lumea lor de la capătul lumii noastre. Imagini tulburătoare cu oamenii cătunelor din Munții Apuseni

Publicat

YouTube video

Imagini tulburătoare din locuri uitate de lume, în Munţii Apuseni. Peisaje impresionante şi oameni cu poveşti de viaţă pe măsură. Mărturii demne de ascultat despre cum se trăia pe vremuri, atunci când munţii erau casă pentru mii de oameni. Şi crâmpeie de înţelepciune câştigată după ani grei de trai pe munte prezentate într-o serie de reportaje realizate în proiectul TVR ”Izolați în România”.

Au supravieţuit, au ştiut să trăiască, fără drum, magazin sau biserică, sunt oameni care au acum 70-80 de ani, mulţi dintre ei singuri, care reuşesc să se gospodărească în case izolate, între stânci. Dar sunt şi familii, mai puţine, cu copii care merg kilometri întregi până la şcoală.

Le ia o zi întreagă să ajungă şi să se întoarcă de la cel mai apropiat magazin, să aducă pâine sau zahăr, ulei.

Lumea lor este diferită de lumea mea și a a ta. Trăiesc izolați în munți la capătul unor poteci. Capătul lumii noastre este, de fapt, locul în care începe lumea lor. O viață de neimaginat trăită în izolare. Sunt kilometri întregi de mers pe jos până în cea mai apropiată comună. Trebuie să îi facă indiferent dacă este vară sau iarnă, dacă plouă sau ninge. Este drama prin care trec locuitorii satelor izolate din Munții Apuseni. Acolo se nasc, acolo trăiesc, acolo mor. În singurătate, la capătul lumii noastre.

O echipă de reporteri ai TVR a început în 2006 o serie de reportaje căutând aceste sate izolate și oamenii care trăiesc acolo. După zece ani au revenit în aceleași locuri, să vadă dacă s-a schimbat ceva. Și au aflat că în timp ce România noastră se schimbă în fiecare zi, România lor a rămas încremenită.

De data aceasta, au surprins în imagini fragmente de viaţă din cătunele Sfoartea (comuna Scărişoara), Plai (comuna Gârda), Bădăi (comuna Avram Iancu).

Povestea acestor oameni este greu de descris în cuvinte într-un reportaj tulburător, realizat de reporterii TVR:

YouTube video

sursa foto: capturi foto – video reportaj TVR

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax