Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Luptătorii SAS Alba au participat la percheziții de amploare în Bistrița: S-au descoperit arme, droguri și animale captive

Publicat

Luptătorii de la trupele speciale din Alba au participat la o serie de perchezitiții de amploare care au avut loc joi, 14 septembrie. pe raza județului Bistrița-Năsăud. 

În urma perchezițiilor au fost descoperite arme de foc, materiale explozive, muniție, droguri, trofee și carne de vânat, animale capitve și mai multe sume de bani. 

Polițiștii de la trupele speciale din Alba au participat la destructurarea unui grup care activa din anul anului 2020 pe raza județului Bistrița-Năsăud.

Arme aduse din Spania și folosite la partide de vânătoare neautorizate

Șase inculpați au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat pe parcurs și alte persoane, având drept scop principal procurarea ilegală de arme de foc și utilizarea acestora în acțiuni de braconaj cinegetic.


Astfel, în perioada noiembrie 2020 – septembrie 2023, membrii grupului au sustras sau procurat ilegal arme de foc din Spania, pe care le-au  introdus pe teritoriul României și le-au folosit în activități infracționale.

Din cercetările efectuate a rezultat că inculpații au vândut o parte din armele deținute ilegal, iar o altă parte au utilizat-o la partidele de vânătoare neautorizate.

Totodată, s-a stabilit că au procurat și deținut ilegal materii explozive și au confecționat muniție pentru arme letale.

În aceeași perioadă, alți membrii ai grupului infracțional organizat au deținut  droguri de risc (canabis) și  droguri de mare risc (cocaină) pe care le-au distribuit fie în cantități mari către alți membrii ai grupului  în schimbul unor bunuri de valoare (de ex: un autoturism de teren), fie le-au comercializat în cantități mai mici către consumatori de pe raza județului.

Ce s-a descoperit în urma perchezițiilor

În urma celor 30 de percheziții domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate 15 arme letale și 13 arme neletale supuse regimului autorizării, deținute ilegal, 2.771 de cartușe pentru arme letale deținute ilegal, 16 arme letale cu destinația vânătoare deținute legal dar cu privire la care există date că au fost utilizate la acțiuni de braconaj cinegetic, un amortizor pentru armă letală și un arc.

Totodată, au fost ridicate 34 de kilograme carne de vânat, 30 de trofee, 500 de grame de pulbere de vânătoare din categoria materiilor explozive, mai multe telefoane mobile, înscrisuri și sume de bani, în lei și euro.

În cursul acestor percheziții au fost descoperite și animale sălbatice ținute în captivitate, respectiv două vulpi și o căprioară, care au fost predate administratorului fondului de vânătoare, în vederea eliberării în mediul natural.

În cursul zilei de 13 septembrie 2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița Năsăud, cu propunerea de arestare preventivă a 8 dintre inculpații reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.

Față  de alți 6 inculpați reținuți, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud  au dispus măsura controlului judiciar.

La aceeași dată, instanța a dispus arestarea preventivă a patru dintre inculpați, arestarea la domiciliu pentru alți trei și măsura controlului judiciar față de un inculpat.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul  I.G.P.R.,  ai Serviciilor  Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din  IPJ Bistrița-Năsăud , Cluj, Sălaj și Suceava și Direcția Generală Anticorupție.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști și luptătorilor de la serviciile acțiuni speciale din Bistrita-Năsăud, Mureș, Cluj, Alba, Arad, Harghita, Covasna, Maramureș, Sălaj, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Sibiu, Suceava și Neamț.

Cercetările au fost realizate și cu sprijinul  Europol – Ap. Weapons & Explosives și al polițiștilor spanioli din cadrul Guardia Civil – Unitatea Centrală a Informațiilor.
Suportul de specialitate a fost asigurat Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 14.09.2023 at 15:51

    Ce Poliţie trândavă avem, habar nu au ce se „întâmplă” pe tarlaua lor. De paznicii de vânătoare nu spun nimic, că ei „habar” nu au.Simbioză perfectă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax