Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Mărțișoare handmade realizate la Alba Iulia. Materiale inedite, un strop de inspirație și două mâini dibace

Publicat

Deși este o tradiție veche de sute de ani, mărțisorul oferit de 1 Martie a suferit adaptări la viața modernă. Printre modelele noi, deosebite, se află și mărțișoarele lucrate manual, dintr-un lut polimeric.

Materialul, cu o consistență similară plastilinei, poate fi modelat în formele dorite, iar mai apoi se coace în cuptor, unde se întărește definitiv.

Între cei confecționează astfel de mărțișoare se numără și Marilena Nicola din Alba Iulia. Aceasta a prezentat mai multe modele pline de culoare, cu semnificații diverse, care pot fi folosite și pe parcursul anului, ca podoabe.

„Mărțișoarele sunt realizate dintr-o pastă, îi spune „fimo” sau „cernit”, pe care o modelez și după modelare vine coaptă 30 de minute în cuptor. (…)

În fiecare an scot modele noi. Este greu, pentru că este o plastelină mai tare”, ne-a explicat aceasta.

Printre modelele realizate de către aceasta se numără diverse flori (maci, floarea soarelui, narcise sau ghiocei), buchețele în miniatură, mașinuțe sau tractorașe.

Procesul de coacere durează între 30 de minute și o oră

„La maci îi coc de două ori în cuptor, deci câte 30 de minute, ca să nu deformez frunzele.

La mac tot procesul durează o oră, iar la restul florilor 30 de minute coptul. Aștept să se usuce, le șmirgăluiesc puțin, le lipesc acul de broșă, șnurul și cartonul”, a mai explicat Marilena Nicola.

Confecționarea mărțișoarelor handmade din pastă polimerică începe în luna decembrie

„Îmbin utilul cu plăcutul. Îmi place, este un hobby care mi l-am descoperit în anul 2014. Am fost încurajată să continui și eu sper să nu mă las. Eu zic 10 ani cel puțin.

La începutul lunii decembrie încep să mă gândesc la ce modele doresc să realizez. Îmi comand materialele, culorile și încep efectiv, dar zi lumină, adică nu mă pot opri. Singură fac totul.

Tot ce folosesc se găsesc pe site-urile de specialitate, de la acele de broșă, la șnururi, la fino/cernit sau polimer”, a mai explicat aceasta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pamfil

    miercuri, 01.03.2023 at 12:18

    Martisoarele dumneavoastra au fost foarte apreciate de catre colegele mele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax