Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Meciul România-Anglia, prin ochii regizorului de film Tudor Giurgiu. Emoție și fericire, trăite alături de Hagi


Publicat

Rezultatul excepțional în meciul cu Anglia al echipei de tineret a României, dar mai ales ultimele 30 de minute de foc, 30 de minute care au ținut cu sufletul la gură o țară întreagă, au fost trăite intens și de regizorul de film Tudor Giurgiu, prezent pe stadionul din Cesena.

Într-o postare pe Facebook, cunoscutul regizor a văzut și trăit meciul, prin prisma sentimentelor și a emoției emanate de către suporterii prezenți la meci, dar mai ales de către Gică Hagi, prezent în tribună pentru a-și urmări fiul cum evoluează în culorile tricolorului. 

Luni, de la ora 22.oo, Naționala de Tineret a României va disputa ultimul meci din grupa C, împotriva Franței. În tribunele stadionului sunt așteptați în jur de 10.000 de suporteri ai României.

CITEȘTE ȘI: VIDEO VICTORIE! România U21 câștigă în fața Angliei cu scorul de 4 la 2. Peste 8.000 de suporteri români, prezenți la meci

”Unele din cele mai emoționante momente ale meciului cu Anglia au fost, pentru mine, acelea în care l-am urmărit cu coada ochiului pe Hagi sr. în tribună.

romania anglia

Trăia meciul la o tensiune care cu greu se poate descrie, vedea lucruri și înțelegea faze într-un fel neaccesibil nouă, celor care comentăm și suntem experți în datul cu părerea. S-a certat cu oficialii italieni care aveau nu-știu-ce cu suporterii noștri care ocupaseră scările tribunei, i-a admonestat pe cei care îi filmau ieșirile (el, cel venit din cultura offline a unui bun simț care nu face casă bună cu smartphone-ul ca armă agresivă de comunicare), era un vulcan de nervi pe la minutele 60-70 cînd România era încălecată și cerea schimbări, cerea o altă atitudine în joc.

Cînd a dat Ianis gol, eram emoționați pînă la lacrimi, iar tatăl era copleșit de îmbrățișări. La final, după momentele euforice de pe teren, l-am urmărit pe Ianis, eram curios să văd ce o sa facă. S-a desprins deodată de grup și s-a uitat înspre tribună întrebînd “Unde e mama, tata?”. Atunci cînd i-a reperat in Marea Galbenă s-a bucurat ca un copil de 7 ani plecat în tabără atunci cînd își revede părinții. Iar bucuria lui era nimic pe lîngă ce trăia tatăl lui, mai fericit probabil decît în clipele tuturor golurilor și trofeelor adunate în viață.

romania anglia

Într-o Românie obișnuită cu umilințe, o țară unde copiii nu învață că pot fi lideri ci află mai întâi ce nu au voie să facă, echipa asta, în mare crescută și predată “la cheie” de Regele Hagi e cât pe-aici să scoată lumea iar pe străzi.

Nu e decît rodul unei încăpățînări oarbe în reușită, a convingerii că ne putem schimba destinul (după unii) ghinionist-neputinicios și că putem scrie istorie.

După cele 20 de minute de infarct, Gheorghe Hagi a fost rapid împresurat de toți cei care nu îndrăzniseră să vină pînă atunci la autograf sau selfie.

Obosit, le-a făcut pe toate. Gică Popescu, înconjurat și el de fani, îl aștepta răbdător la capătul rîndului. Au plecat de pe stadion în urale și scandări frenetice. Au lăsat în urmă mulți romani fericiți care s-au lămurit că Hagi a cîștigat definitiv (și) pariul cu viitorul”, a scris regizorul român pe Facebook.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: HARTĂ interactivă de „reconectare” la natură, în Munții Apuseni. Locații și puncte de odihnă cu panorame unice

Publicat

Administrația Parcului Natural Apuseni le propune turiștilor circa 40 de locații de reconectare la natură, aflate în mijlocul munţilor. Locurile de relaxare au fost amenajate pe raza județelor Alba, Bihor și Cluj și le oferă montaniarzilor posibilitatea de a se odihni și de a admira panorame unice.

Pe raza județului nostru sunt marcate mai multe locații, printre care punctele de belvedere de la Sohodol, Rosești, Coltău sau Fluțărești – Gârda, pârâul Trâncești și Poiana Ghețarul de la Scărișoara. 

Administrația Parcului Natural Apuseni s-a alăturat acțiunii „Parcuri sănătoase, Oameni sănătoși” prin proiectul de Re-Conectare la Natură, derulată în perioada aprilie – mai 2020 pentru celebrarea Zilei Europene a Parcurilor. Cu această ocazie au fost amenajate mai multe locații de reconectare la natură, pe raza județelor Alba, Bihor și Cluj.

Fiecare din aceste locuri este evidențiat pe o hartă, alături de câteva imagini și coordonatele sale geografice, astfel încât turiştii să le găsească cu uşurinţă. Când vor ajunge acolo, montaniarzii vor găsi băncuțe din bușteni pe care se vor putea odihni, dar şi panouri informative.

Vezi harta interactivă de reconectare la natură, în Parcul Natural Apuseni:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 200 de elevi și profesori din Alba au fost testați joi pentru COVID-19, în laboratorul DSP. Toate rezultatele, NEGATIVE

Publicat

226 de teste pentru COVID-19 au fost efectuate joi, 28 mai, în laboratorul Direcției de Sănătate Publică Alba, la elevi din ani terminali și personal didactic/nedidactic din unități de învățământ. Toate rezultatele au ieșit negative, a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.  

Potrivit reprezentanților DSP Alba, comunicarea nominală a rezultatelor va fi efectuată prin intermediul structurilor Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Citește și ALBA: 20 de infectări noi cu COVID, în ultimele 24 de ore. DSP: NU este vorba despre un nou focar. De unde provin cazurile

Vineri, 29 mai, testarea va continua în unitățile de învățământ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când se redeschid sălile de fitness și culturism. Reguli stricte și măsuri de siguranță ce trebuie respectate

Publicat

Sălile de fitness și forță se vor deschide din 15 iunie, a anunțat Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism și Fitness, care a avut joi o discuție cu reprezentanții Ministerului Sănătății.

Intrarea în sala de fitness va fi condiționată de un set de reguli de igienă și distanțare, a precizat Gabriel Toncean. De asemenea, sălile care oferă exclusiv spațiu pentru aerobic se vor deschide într-o etapă ulterioară.

„Prieteni, am vești bune! Data de 15 iunie a devenit o certitudine în privința redeschiderii sălilor de fitness.

Ca urmare a discuțiilor pe care le-am purtat astăzi la Ministerul Sănătății, împreună cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, mă bucur să vă pot anunța că vom putea face sport la aparate în curând.

Este important de precizat că, în prima etapă, vor fi redeschise doar sălile cu aparate de forță, nu și cele care oferă exclusiv spațiu pentru aerobic.

Printre măsurile de siguranță care sunt luate în calcul se află următoarele puncte:

– accesul în sală să se facă doar cu programare prealabilă;

– distanța între sportivi să fie de 4 metri pătrați;

– aparatele de aer condiționat vor fi folosite, însă va fi necesară curățarea filtrelor;

– se recomandă și aerisirea naturală;

– va fi permisă folosirea supravegheată a vestiarelor;

– nu va fi permisă folosirea dușurilor;

– în timpul antrenamentului se va lăsa un aparat liber, între două aparate folosite.

Până la data de 10 iunie se va face publică lista finală a măsurilor de siguranță, care vor trebui respectate în interiorul sălilor de fitness”, a anunțat Gabriel Toncean pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

INTERVIU: Luana Bel, eleva de 10 a Colegiului HCC din Alba Iulia, olimpică la astronomie și astrofizică. Despre univers și stele

Publicat

”Fără întuneric, stelele nu s-ar putea vedea” – motto-ul Luanei Bel, eleva de 10 a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, șefă de promoție și olimpică la astronomie și astrofizică.

Tânăra elevă din Alba Iulia a ajuns să exceleze în două materii care nu sunt în programa școlară și în același timp să termine cei patru ani de liceu cu zece pe linie. 

Cum a ajuns să fie pasionată de univers, planete, Teoria Big Bang-ului, cine a inspirat-o, ce planuri are pe viitor – la toate aceste întrebări a răspuns Luana, într-un interviu acordat Alba24.ro. 

Pasionată de misterele universului și o fire prietenoasă, Luana citește, pictează și iese pe afară cu prietenii, în timpul liber, cam tot ce face un adolescent în perioada anilor de liceu. Însă tânăra se ocupă și de astrofizică și astronomie.

Reporter: De unde pasiunea pentru astrofizică și astronomie? Cum ai ajuns să studiezi cele două discipline, chiar dacă nu sunt în programa școlară?

Luana: Am avut un model impresionant și anume o altă elevă a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan, Mălina Roșca. Ea m-a făcut să încep să aprofundez cele două materii.  Într-o seară, în care ne aflam la Olimpiada Națională de Fizică și îmi era frică de întuneric, mi-a zis atunci că, fără întuneric, stelele nu s-ar putea vedea și că acesta era motivul pentru care ea era pasionată de astronomie.

Astronomia descrie fenomenele astronomice, pe când astrofizica este o ramura a acesteia, care se ocupă cu aplicarea legilor fizicii pentru a analiza diferitele fenomene.

Reporter: Astrofizica, Teoria Big Bang-ului și istoria universului – cum ai ajuns să fii interesată de un subiect atât de amplu? Care a fost ”scânteia” de la care a pornit pasiunea?

Luana: Totul a pornit chiar de la serialul cu același nume, “Teoria Big Bang”, în care sunt înfățișați mai mulți oameni de știință făcând față provocărilor zilnice. De atunci am prins gustul subiectului universului și nu am putut să îi mai întorc spatele.

Reporter: Când le spui oamenilor că studiezi astronomia, ești des întrebată și de horoscop? Confundă oamenii astronomia cu astrologia?

Luana: De multe ori se întâmplă ca oamenii să confunde astronomia cu astrologia, dar de fiecare dată le explic, cu mult calm, diferența.

Reporter: Ce medalii ai luat până acum la cele două discipline?

Luana: Am obținut atât medalii de aur, cât și de argint și de bronz și, indiferent de culoare, am fost mândră să le am în posesie.

În clasa a IX-a am participat la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică de la Călimănești, unde am obținut premiul al III-lea. În clasa a X-a am obținut medalia de argint la Olimpiada Națională de Fizică de la Breaza.

Reporter: Cum a fost drumul ca să ajungi șefă de promoție, să termini Colegiul HCC cu nota 10?

Luana: Drumul a fost destul de liniștit, nu mi-a fost deosebit de greu, dar asta doar pentru că am învățat regulat și niciodată nu am neglijat vreo materie. Provocările au fost constituite de testele la matematică, informatică și engleză, unde am avut mereu sau, de cele mai multe ori, emoții.

Reporter: Cum ți s-au părut cei 12 ani de școală de până acum?

Luana: Au fost 12 ani lungi, plini de momente frumoase, dar mereu am considerat ca materia unui an de studiu este prea concentrată și forțează puțin elevii. Acesta este un detaliu care ar trebui avut în vedere.

Reporter: Ce planuri ai de viitor?  Unde vrei să studiezi? Ce vrei să profesezi?

Luana: În prezent sunt admisă la UBB la Cluj, la matematică-informatică, dar mi-aș dori să încerc și la medicină, pentru a deveni doctor psihiatru.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate