Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Mesaje emoţionante în memoria militarului albaiulian ucis în Afganistan. Joi, corpul neînsufleţit al tânărului va fi depus la Cercul Militar

Publicat


Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa va participa, sâmbătă, la înmormântarea militarului albaiulian Vasile Claudiu Popa, căzut la datorie, duminică, în Afganistan. Trupul neînsufleţit al soldatului va ajunge după miezul nopţii de miercuri spre joi, în Alba Iulia, de la Bucureşti, unde este adus cu o aeronavă militară. Va fi înmormântat în Cimitirul Eroilor, sâmbătă, în cadrul unui ceremonial organizat începând cu ora 12.00.

Corpul neînsufleţit al bărbatului va fi depus la Cercul Militar de pe strada Mihai Viteazul din Cetate, unde va rămâne până vineri. Primăria Alba Iulia a decis marţi dimineaţa atribuirea unui loc de veci în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia.

Ceremonialul militar şi religios va avea loc sâmbătă, de la ora 12.00, lângă statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Carolina, la care şi-au anunţat participarea ministrul Mircea Duşa şi alţi reprezentanţi din conducerea MApN. În jurul orei 13.00, coloana mortuară se va deplasa către Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, pe intrarea dinspre Dealul Furcilor.

Biroul de presă MApN a anunţat, miercuri dimineaţa, că “trupurile neînsufleţite ale sublocotenenţilor post-mortem Vasile Claudiu Popa şi Adrian Postelnicu, căzuţi la datorie în timpul îndeplinirii unei misiuni în Afganistan, vor fi repatriate cu o aeronavă militară a Forţelor Aeriene Române care va ateriza astăzi, 25 septembrie, în jurul orei 17.30, la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni. Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, vor fi prezenţi la ceremonie”. Între timp, însă programul a fost devansat.

Potrivit MApN citat de AmosNews, când un militar îşi pierde viaţa în misiune, familia sa primeşte despăgubiri 80.000 de euro – valoarea asigurării de viaţa, şi în jur de 80.000 de lei care reprezintă 100 de solde lunare, ajutor de deces, dar şi pensie de urmaş, dacă este cazul.

Vineri, reprezentanţii MApN vor fi prezenţi la înmormântarea celuilalt soldat căzut la datorie duminică, la Constanţa.

Reamintim că soldatul albaiulian şi-a pierdut viaţa duminică seara, în Afganistan, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat. Un alt militar român, din Constanţa, a murit în timpul misiunii respective. Cei doi au suferit răni deosebit de grave după ce au călcat pe dispozitiv şi au fost transportaţi cu un elicopter Medevac la spitalul militar din Baghram, unde au decedat în jurul orei 23.00 (ora României).

Vasile Claudiu Popa (28 de ani) a absolvit Colegiul Militar „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia, după care a urmat Institutul de Marină din Constanţa. Militarul s-a mutat cu soţia la Constanţa unde, începând cu anul 2006, a lucrat în cadrul Grupului Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale, în subordinea Centrului de Scafandri. Era maistru militar clasa a III-a şi se afla la a doua misiune în Afganistan.

Celălalt militar care şi-a pierdut viaţa este plutonierul Adrian Postelnicu (34 ani), din Constanţa şi era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale. Cei doi militari sunt din Grupul Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale, în subordinea Centrului de Scafandri. Ministrul MApN, Mircea Duşa a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Adrian Postelnicu şi la gradul de aspirant a maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa. Luni, 23 septembrie, la ora 14.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional au fost organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi eroi.

Prietenii își iau adio de la albaiulianul ucis în Afganistan, prin intermediul rețelelor de socializare

“Vei rămâne mereu în mintea și în inimile noastre… Dumnezeu a hotărât să te ia de la noi și să te ducă la El. Te rog să ai grijă de noi de acolo de sus, dintre îngeri…!”, acestea sunt o parte din mesajele de adio postate pe reţelele de socializare în memoria lui Vasile Claudiu Popa, soldatul decedat în Afganistan.

Moartea militarului albaiulian a lăsat un gol imens în sufletele prietenilor săi. Pentru aceștia, Vasile Claudiu Popa a fost și va rămâne un prieten adevărat și dincolo de moarte. Au fost camarazi la bine și la greu și nu vor lăsa ca lupta acestuia cu viața să fie pierdută în zadar. „A pierdut lupta, dar nu războiul”, spun prietenii săi din toate colțurile lumii.

În memoria “bunului prieten Vasi” au postat un filmuleț pe Youtube cu fotografii ce-l prezintă pe Vasile Claudiu Popa așa cum a trăit, cu poftă de viață, cu o dorință arzătoare de a cuceri locuri noi, de a cunoaște semeni și de a fi de folos în orice situație. “Sunt copleşit de un sentiment greoi ce îmi atârnă de suflet, dar sunt mândru că am cunoscut un om de un asemenea calibru, un cavaler, un prieten ce a dat dovadă de devotament nemărginit. Sincere condoleanțe familiei! Să te odihnești în pace Vasi!”, spune Daniel Trifon.

Rudele, prietenii și apropiații își pot lua rămas bun de Vasile Claudiu Popa la Cercul Militar din Cetatea Alba Carolina, unde va fi depus sicriul cu trupul neînsuflețit al eroului.

Nicoleta MATEIU

Citeşte şi Șoc și durere în blocul unde a crescut Vasile Claudiu Popa


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: FOTO: Trupul neînsufleţit al lui Vasile Claudiu Popa a ajuns la Alba Iulia. Va rămâne la Cercul Militar, pentru priveghere, până sâmbătă | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Blajul, orașul cu trei episcopi. Importanța ultimei decizii a Sinodului Bisericii Greco-Catolice

Publicat

Declarat Oraș Episcopal de acum doi ani, Blajul are, din 2020, trei episcopi greco-catolici. Este vorba despre PF Lucian Arhiepiscop Major, PS Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore, cărora i se alătură Cristian Dumitru Crişan, care a fost ales Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Săptămâna trecută, Papa Francisc și-a dat […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Klaus Iohannis a explicat de ce în China se poate construi un spital în șase zile

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații luni, despre coronavirusul care a cauzat decesul a peste 80 de persoane în China, dar și despre măsuri în România. „Astăzi o avut loc o discuție interministerială, aștept să aflu concluziile, trebuie să luăm această chestiune foarte în serios. Pare a fi un virus foarte agresiv, eu sunt de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Zeci de localități din ALBA, fără APĂ, din această seară. Lucrări la rețea pe șantierul Autostrăzii Sebeș-Turda

Publicat

lucrari apa

Apa CTTA a anunțat că din această seară va fi întreruptă furnizarea apei potabile în peste 20 de comune și localitățile aferente, dar și la Ocna Mureș, din cauza unor lucrări la Autostrada Sebeș-Turda. Aducțiunea de apă DN1200 (FIR II), în zona Lancrăm va fi relocată. Potrivit operatorului de apă, lucrările vor începe luni seara, […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Modernizarea Colegiului Economic din Alba Iulia: Costul lucrărilor urcă la aproape un milion de euro, bani din bugetul local

Publicat

economic

Costul modernizărilor de la sediul Colegiului Economic din Alba Iulia urcă la aproape un million de euro, din cauza unor lucrări suplimentare, neprevăzute în stadiul de proiect. Acești bani vor fi suportați de la bugetul local, suma fiind mai mare față de cea așteptată din fondurile PNDL. Investiția actualizată intră la aprobare în ședința Consiliului […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate