Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Mesaje emoţionante în memoria militarului albaiulian ucis în Afganistan. Joi, corpul neînsufleţit al tânărului va fi depus la Cercul Militar

Publicat


Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa va participa, sâmbătă, la înmormântarea militarului albaiulian Vasile Claudiu Popa, căzut la datorie, duminică, în Afganistan. Trupul neînsufleţit al soldatului va ajunge după miezul nopţii de miercuri spre joi, în Alba Iulia, de la Bucureşti, unde este adus cu o aeronavă militară. Va fi înmormântat în Cimitirul Eroilor, sâmbătă, în cadrul unui ceremonial organizat începând cu ora 12.00.

Corpul neînsufleţit al bărbatului va fi depus la Cercul Militar de pe strada Mihai Viteazul din Cetate, unde va rămâne până vineri. Primăria Alba Iulia a decis marţi dimineaţa atribuirea unui loc de veci în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia.

Ceremonialul militar şi religios va avea loc sâmbătă, de la ora 12.00, lângă statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Carolina, la care şi-au anunţat participarea ministrul Mircea Duşa şi alţi reprezentanţi din conducerea MApN. În jurul orei 13.00, coloana mortuară se va deplasa către Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, pe intrarea dinspre Dealul Furcilor.

Biroul de presă MApN a anunţat, miercuri dimineaţa, că “trupurile neînsufleţite ale sublocotenenţilor post-mortem Vasile Claudiu Popa şi Adrian Postelnicu, căzuţi la datorie în timpul îndeplinirii unei misiuni în Afganistan, vor fi repatriate cu o aeronavă militară a Forţelor Aeriene Române care va ateriza astăzi, 25 septembrie, în jurul orei 17.30, la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni. Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, vor fi prezenţi la ceremonie”. Între timp, însă programul a fost devansat.

Potrivit MApN citat de AmosNews, când un militar îşi pierde viaţa în misiune, familia sa primeşte despăgubiri 80.000 de euro – valoarea asigurării de viaţa, şi în jur de 80.000 de lei care reprezintă 100 de solde lunare, ajutor de deces, dar şi pensie de urmaş, dacă este cazul.

Vineri, reprezentanţii MApN vor fi prezenţi la înmormântarea celuilalt soldat căzut la datorie duminică, la Constanţa.

Reamintim că soldatul albaiulian şi-a pierdut viaţa duminică seara, în Afganistan, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat. Un alt militar român, din Constanţa, a murit în timpul misiunii respective. Cei doi au suferit răni deosebit de grave după ce au călcat pe dispozitiv şi au fost transportaţi cu un elicopter Medevac la spitalul militar din Baghram, unde au decedat în jurul orei 23.00 (ora României).

Vasile Claudiu Popa (28 de ani) a absolvit Colegiul Militar „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia, după care a urmat Institutul de Marină din Constanţa. Militarul s-a mutat cu soţia la Constanţa unde, începând cu anul 2006, a lucrat în cadrul Grupului Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale, în subordinea Centrului de Scafandri. Era maistru militar clasa a III-a şi se afla la a doua misiune în Afganistan.

Celălalt militar care şi-a pierdut viaţa este plutonierul Adrian Postelnicu (34 ani), din Constanţa şi era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale. Cei doi militari sunt din Grupul Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale, în subordinea Centrului de Scafandri. Ministrul MApN, Mircea Duşa a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Adrian Postelnicu şi la gradul de aspirant a maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa. Luni, 23 septembrie, la ora 14.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional au fost organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi eroi.

Prietenii își iau adio de la albaiulianul ucis în Afganistan, prin intermediul rețelelor de socializare

“Vei rămâne mereu în mintea și în inimile noastre… Dumnezeu a hotărât să te ia de la noi și să te ducă la El. Te rog să ai grijă de noi de acolo de sus, dintre îngeri…!”, acestea sunt o parte din mesajele de adio postate pe reţelele de socializare în memoria lui Vasile Claudiu Popa, soldatul decedat în Afganistan.

Moartea militarului albaiulian a lăsat un gol imens în sufletele prietenilor săi. Pentru aceștia, Vasile Claudiu Popa a fost și va rămâne un prieten adevărat și dincolo de moarte. Au fost camarazi la bine și la greu și nu vor lăsa ca lupta acestuia cu viața să fie pierdută în zadar. „A pierdut lupta, dar nu războiul”, spun prietenii săi din toate colțurile lumii.

În memoria “bunului prieten Vasi” au postat un filmuleț pe Youtube cu fotografii ce-l prezintă pe Vasile Claudiu Popa așa cum a trăit, cu poftă de viață, cu o dorință arzătoare de a cuceri locuri noi, de a cunoaște semeni și de a fi de folos în orice situație. “Sunt copleşit de un sentiment greoi ce îmi atârnă de suflet, dar sunt mândru că am cunoscut un om de un asemenea calibru, un cavaler, un prieten ce a dat dovadă de devotament nemărginit. Sincere condoleanțe familiei! Să te odihnești în pace Vasi!”, spune Daniel Trifon.

Rudele, prietenii și apropiații își pot lua rămas bun de Vasile Claudiu Popa la Cercul Militar din Cetatea Alba Carolina, unde va fi depus sicriul cu trupul neînsuflețit al eroului.

Nicoleta MATEIU

Citeşte şi Șoc și durere în blocul unde a crescut Vasile Claudiu Popa


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: FOTO: Trupul neînsufleţit al lui Vasile Claudiu Popa a ajuns la Alba Iulia. Va rămâne la Cercul Militar, pentru priveghere, până sâmbătă | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: Ziua Porților Deschise la Curtea de Apel Alba Iulia. Acces la compartimentele instanței, de Ziua Europeană a Justiției

Publicat

prefectura

Curtea de Apel Alba Iulia organizează vineri, 25 octombrie, „Ziua Porţilor Deschise”. Cei interesați au ocazia să viziteze compartimentele instanței și să afle despre circuitul dosarelor și cum să acceseze informații despre soluționarea acestora. Evenimentul se desfășoară la sediul instanţei, în  Alba Iulia, strada Ion I.C. Brătianu, nr.1, în cadrul programului de lucru 8.00-16.00. Manifestarea […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Cel mai prestigios liceu din Cugir și-a recâștigat în instanță titlul de ”Colegiu Național”. A obținut anularea unui ordin al ME

Publicat

Colegiul National "David Prodan" Cugir

Consiliul Local Cugir și Colegiul Național “David Prodan” au câștigat procesul pentru anularea ordinului prin care Ministerul Educației Naționale (MEN) a retras titlul de “Colegiu Național” celei mai importante instituții de învăţământ din oraş. Mai mult, au reușit anularea unui ordin de ministru prin care colegiile naționale puteau fi declasificate în licee teoretice, în funcție […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SÂMBĂTĂ: Garda Apulum sărbătorește șapte ani de activitate. Reprezentație la Poarta IV a Cetății Alba Carolina

Publicat

Garda Apulum, formată din Legiunea a XIII-a Gemina, Lupii Apoulonului și Ludus Apulensis, pregătește o reprezentație specială, sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 13.00. Evenimentul se desfășoară în fața Porții IV a Cetății Alba Carolina și marchează șapte ani de activitate a organizației. Proiectul de reconstituiri istorice antice a debutat în Alba Iulia la 26 […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul Orban ajunge joi în Parlament. Cum arată noua LISTĂ de miniștri

Publicat

parlament

Ludovic Orban, premierul desemnat, urmează să depună în Parlament joi, la ora 16:00, lista miniştrilor şi programul de guvernare, cu o zi înainte de expirarea termenului constituţional de 10 zile, precizează surse politice pentru știripesurse.ro. Liderul PNL s-a înţeles până acum cu USR, ALDE, PMP şi UDMR pentru susţinerea guvernului în Parlament, iar miercuri are […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate