Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Mihnea Costachi, șahistul din Alba care a adus Romaniei cea mai mare performanță la “dezlegări”. Ce planuri de viitor are

Publicat

Șahistul din Alba Iulia, Mihnea Costachi, a adus României cea mai mare performanță de până acum la Campionatul European de Șah, proba Dezlegări.

Maestrul internațional din Alba Iulia s-a situat pe locul patru la general, după ce a concurat cu 71 de șahiști, din 20 de țări. 

L-am invitat în studioul alba24.ro pentru a ne explica mai bine ce însemnă proba de dezlegări la șah, dar mai ales ce planuri are pe viitor.

Mihnea nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este unul dintre cei mai valoroși șahiști ai României și recunoscut la nivel internațional.

A venit în studioul ziarului, cu un joc de șah și cu o serie de răspunsuri la întrebările reporterilor. A vorbit despre șahul clasic, dezlegările în șah, dar și despre planurile de viitor.


Însă, pe lângă șah, Mihnea a vorbit și despre un alt sport le care îl practică: alergarea montană.

Proba de dezlegări la șah

Este ca o probă la un examen de matematică, dar cu piese de șah. Fiecare șahist primește o hărtie cu o serie de probleme din șah. Fie să facă un mat din două mutări, fie să rezolve o altă cerință de pe tabla de șah.

Participanții pot folosi și table și piese fizice de șah, pentru a rezolva mai ușor problema.

CITEȘTE ȘI: Mihnea Costachi a realizat cea mai bună performanță obținută vreodată de un român la Campionatul European de Șah – Dezlegări

Mihnea a devenit mai interesat de proba de deslegări la șah, în urmă cu aproape trei ani. Până atunci era axat pe șahul clasic, cel în care se joacă împotriva unui adversar.

În doar doi ani și jumătate a devenit și la proba de dezlegări maestru internațional, titlu pe care îl deținea la șahul normal din 2016.

Se scot bani din șah?

”O întrebare bună”, așa cataloghează Mihnea întrebarea referitoare la câștigurile șahiștilor profesioniști.

Este nevoie de susținerea federației de șah. Sunt concursuri la care sunt premii în bani, iar altele nu. Spre exemplu, la Campionatul European, la care a participat de curând nu au fost premii în bani.

De asemenea, pentru a primi sponsorizări din partea unor sponsori privați este nevoie ca șahistul în cauză să fie la un nivel foarte ridicat.

Academia de șah Mihnea Costachi

Mihnea a făcut deja pasul de la jucător, la antrenor. Acesta și-a deschis o academie de șah, unde pregătește noi sportivi în lumea șahului.

Șahul și ciclismul și alergarea montană

Pe lângă șah, Mihnea mai practică și alte două sporturi: ciclismul montan și alergarea montană. Iar în curând ar putea participa la Campionatul Național de Alergare montană.

Viitorul în șah și pentru comunitate

Pe viitor, Mihnea va participa la Campionatul Mondial de Dezlegări, în iulie, eveniment sportiv ce se va desfășura în Lituania. Șahistul din Alba Iulia va reprezenta România, alături de alți sportivi ai țării.

În luna mai, Mihnea va organiza un concurs de șah, de amploare la Alba Iulia. Vor lua parte la competiție 130 de participanți. Vor fi prezenți șapte mari maeștri de șah, jucători din cinci țări diferite.

Competiția de șah se va desfășura la Palatul Principilor din Alba Iulia, iar marele premiu va fi de 5000 de lei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax