Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Ministrul Culturii, la Alba Iulia. Dosarul pentru înscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO va fi depus în 9 decembrie

Publicat

IMG_5699Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a anunţat luni la Alba Iulia că dosarul privind înscrierea în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană va fi depus în data de 9 decembrie. 

„Chestiunea Roşia Montană este cu atât mai complexă cu cât dezvoltarea economică a zonei şi dezvoltarea culturală trebuie să fie, pe de o parte, corelate, şi trebuie să nu se tensioneze una pe cealaltă, ci, dimpotrivă, să fie două elemente complementare. Noi trebuie, acum, să construim un dosar în care dezvoltarea economică să fie încurajată de zonele care sunt protejate, adică să ajungem într-o fază în care acest patrimoniu unic în lume de care noi beneficiem să devină el însuşi o resursă pentru dezvoltarea economică”, a declarat Corina Şuteu.

Ministrul Culturii a completat că Roşia Montană este unul din dosarele prioritare ale mandatului său la conducerea instituţiei.

”Nu este un lucru simplu, pentru că aşteptările locuitorilor din Roşia Montană sunt aşteptări legate de dezvoltarea economică. Ori, uneori, ar putea părea că, prin protecţia zonei, noi împiedicăm această dezvoltare, ceea ce este fals şi soluţiile pe care suntem pe cale să le găsim, merg în sensul acestei complementarităţi”, a precizat Corin Şuteu. Ministerul a confirmat că dosarul pentru înscrierea sitului Roşia Montană pe lista UNESCO va fi înregistrat în 9 decembrie 2016.

”Noi încercăm să facem ca acest dosar să intre de urgenţă în evaluare. Trebuie finalizate toate etapele, trebuie aprobate aceste etape, trebuie ca transferul între Muzeul Mineritului Aurifer şi Ministerul Culturii să fie făcut, trebuie delimitată acea zonă de protecţie care acum este pe cale să fie regândită tocmai în conformitate cu toate celelalte criterii de care trebuie să se ţină cont”, a mai spus ministrul. Corina Şuteu a mai precizat că procesul de înscriere ar urma să fie finalizat cel mai devreme în 2018.

Situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, în luna septembrie, ceea ce a reprezentat un prim pas către lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO. Cererea oficială a fost transmisă în luna februarie 2016. Prin procesul de evaluare şi activare a peisajului cultural minier Roşia Montană se urmăreşte atât recunoaşterea largă şi protejarea valorii sale universale, cât şi iniţierea unui program integrat de dezvoltare a localităţii şi a zonei înconjurătoare, pe baza patrimoniului cultural şi natural, şi de susţinere a comunităţii locale.

YouTube video

 

Ministerul Culturii și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au comunicat, în februarie, către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea Peisajului cultural minier Roșia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial.

Propunerea de includere pe lista indicativă UNESCO pune capăt definitiv proiectului minier privat ce viza exploatarea aurului de la Roşia Montană. Potrivit evaluărilor, Roşia Montană îndeplineşte 5 dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să poată fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial. Încadrarea propusă în urma evaluărilor înscrie Roşia Montană în categoria peisaj cultural, care vizează recunoaşterea interacţiunii pozitive, generatoare de valoare, între om şi mediul său natural.

„Roșia Montană a fost cel mai activ centru minier al Munților Apuseni, începând de la primele exploatări, din Epoca Bronzului, continuând în Antichitate și perioada medievală, în Epoca Modernă și până în trecutul recent.

Mineritul tradițional, bazat pe inițiativa familiilor și a micilor asociații de mineri, s-a încheiat odată cu naționalizarea, în 1948, fiind urmat de o altă formă de minerit, industrial, la scară mare, încheiat în 2006.

La Roșia Montană avem de a face, așadar, cu unul dintre cele mai longevive situri miniere tradiționale cunoscute în ziua de azi. Anduranța sa particulară se reflectă într-o interconectare sistematică și profundă între fundalul natural și fenomenele culturale – din adâncul munților și până la suprafață, de la morfologia peisajului și până la flora și fauna locului și la comunitățile umane locale, totul poartă amprenta interacțiunii semnificative dintre om și mediul natural, care a generat unul dintre cele mai bogate și spectaculoase peisaje culturale ale României, semnificativ în context global.

Atributele definitorii ale sitului sunt galeriile miniere – de exploatare, de asistență, de aerisire și de evacuare a apei – excavate începând din perioada romană și continuate în perioada medievală și modernă, peisajul roman de suprafață, peisajul industrial istoric, și târgul minier Roșia Montană. Galeriile săpate în masivele muntoase din jurul localității însumează mai mult de 80 km din care 7 km datează din Antichitate, alcătuindcel mai vast și mai important sistem de exploatare minieră cunoscut din lumea romană”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Înscrierea în Lista indicativă națională este primul pas procedural în vederea includerii în Patrimoniul Mondial și constituie momentul inițial al unui proces de cercetare aplicată, evaluare și instituire a unor mecanisme eficiente de gestiune pe termen lung. La finalul acestui proces, care poate dura câțiva ani, statul român poate înainta dosarul de candidatură către Centrul Patrimoniului Mondial.

Prin procesul de evaluare și activare a peisajului cultural minier Roșia Montană se urmărește atât recunoașterea largă și protejarea valorii sale universale, cât și inițierea unui program integrat de dezvoltare a localității și a zonei înconjurătoare, pe baza patrimoniului cultural și natural, și de susținere a comunității locale. În acest sens, Guvernul României va iniția un program de acțiuni, prin utilizarea diferitelor fonduri europene și naționale existente, pentru domeniile dezvoltare socio-economică, dezvoltare rurală, infrastructură, dar și educație și formare. Acest program va fi fundamentat pe principiile dezvoltării durabile și ale economiei verzi, mai precizează sursa citată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax