Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ministrul Justiţiei a vorbit la Alba Iulia despre noile coduri și procedura de selecție a șefului DNA și Parchetului de pe lângă ÎCCJ

Publicat

YouTube video

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru a fost prezentă, vineri, la Alba Iulia, unde a participat la o întâlnire regională cu procurorii. Ședința a început la ora 10.00, la Hotel „Parc” și a continuat până la orele după-amiezii. În cadrul scurtei discuții purtate cu jurnaliștii, ministrul a vorbit despre procedura  de selecţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Mona Pivniceru a declarat la Alba Iulia  că „deja colegii procurori se gândesc să îmi furnizeze o listă de nume pe care să îi avem în vedere în eventualitatea unei noi proceduri de selecție a șefului DNA și procurorului general…procedurile de selecții le voi schimba doar în sensul transparentizării lor, dar mai întâi trebuie să stabilim ce ar trebui să însemne transparență. Văd că și acest cuvânt și-a diversificat conotațiile”.

Întrebată dacă se așteaptă în continuare la alte „șicane” din partea președintelui Traian Băsescu pe subiectul numirilor, Ministrul Justiției a opinat că ea nu poate să denumească decizia președintelui o „șicană”: „Eu știu atât, că nu s-a pronunțat pe fondul propunerii. Ce va fi în viitor… se va vedea”.

Ministrul Justiției a vorbit în cadrul întâlnirii de la Alba Iulia și despre intrarea în vigoare a noilor coduri: „Codul penal are ca dată de intrare în vigoare în 2014. Noi la acest moment am luat decizia ca pentru toate actele normative care urmează a intra în vigoare să stabilim intenția de reglementare. Adică, să comentăm text cu text pentru a facilita percepția lor corectă de către procurori, judecători și publicul larg, care ar fi fost intenția de reglementare. Codul penal este gata în această toamnă și va fi dat publicității, dar data oficială este 1 februarie 2014”.

Joi, Biroul Mass-Media al Ministerului Justiției a precizat că ministrul participă la Alba Iulia „la o întâlnire cu procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel Alba-Iulia, Braşov, Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara,Târgu-Mureş şi cu prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunalele din raza acestor curţi. Întâlnirea are ca scop consultarea conducerii parchetelor în legătură cu resursele financiare, materiale şi umane necesare pentru implementarea noilor Coduri penal şi de procedură penală.

Demersul ministrului Justiţiei este similar celui întreprins cu privire la instanţe în toamna anului 2012 şi finalizat prin adoptarea de către Guvernul României a Memorandumului cu tema <Pregătirea sistemului judiciar pentru intrarea în vigoare a noilor Coduri. Evaluarea situaţiei actuale. Plan de măsuri> şi a fost iniţiat la finele anului 2012, în luna decembrie având loc o primă astfel de întâlnire, la Bucureşti, cu participarea reprezentanţilor parchetelor din raza curţilor de apel Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Constanţa şi Craiova”.

Precizăm că ministrul a declarat, marţi, că va fi reluată procedura de selecţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, astfel că o parte din discuții s-au axat și pe acest subiect.

Reamintim că preşedintele Traian Băsescu a respins, în 18 ianuarie, propunerile de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a lui Tiberiu-Mihail Niţu şi de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a lui Ioan Irimie, transmise de ministrul Justiţiei.

Motivaţia principală a acestei decizii a fost „lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie”, s-a arătat într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Mona Pivniceru a anunţat în presa centrală că va fi iniţiată o nouă procedură de selecţie pentru cele două funcţii, de săptămâna viitoare. A menţionat, de asemenea, că va purta discuţii cu procurorii în contextul înscrierii pentru funcţiile amintite.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pilu

    vineri, 25.01.2013 at 20:57

    TEMA PENTRU CITITORI :
    1. Analizati din punct de vedere al obiectivitatii, urmatoarea intrebare pusa de un jurnalist, ministrului Justitiei :
    – ,,Va asteptati in continuare la alte sicane din partea presedintelui Traian Basescu, pe acest subiect al numirilor ? ” ( min. 0.51 din materialul video de mai sus)

    ȘICÁNĂ, șicane, s. f. 1. Acțiune prin care cineva sâcâie, agasează pe altcineva cu cereri și cu pretenții neîndreptățite; sâcâială fără motiv. ( definitie din DEX)

    2. Puteti analiza si raspunsul daca doriti. ( min 0.59)
    Va astept cu raspunsurile d-voastra . Mult succes !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax