Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Ministrul Cristiana Paşca Palmer, despre calitatea aerului la Sebeş: „M-aş simţi, ca orice om normal, îngrijorată”. Precizări despre procesul cu Kronospan

Publicat


mediu ANPM kronospanMinistrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer şi preşedintele ANPM, Toma Florin Petcu au făcut declaraţii, vineri, la Sibiu, referitoare la autorizaţia de mediu eliberată pentru Kronospan şi situaţia privind poluarea. Petcu a confirmat că procesul legat de autorizaţia de mediu pentru creşterea capacităţii la fabrica de formaldehidă continuă şi că vor fi achiziţionate două autolaboratoare de măsurare a indicilor de poluare.

De asemenea, ministrul şi-a arătat disponibilitatea de a comunica pe această temă cu locuitorii din Sebeş şi societatea civilă.

„Sunt dispusă, ca şi principiu, să fiu cât mai aproape de oameni şi de cetăţeni, de aceea sunt şi în vizită în teren. Trebuie să reţinem însă că mandatul meu este scurt, au trecut două luni, mai am zece, timp în care sper să acopăr toată ţara”, a declarat Cristiana Paşca Palmer.

„Referitor la Kronospan, preşedintele ANPM a fost delegat chiar de mine să se întâlnească direct cu protestatarii, la începutul mandatului meu, au stat la masă, s-a ajuns la concluzii şi s-au dezamorsat câteva tensiuni”, a mai spus ministrul.

Nu în ultimul rând, a recunoscut că ar fi îngrijorată, „ca orice om normal”, dacă ar fi pusă în situaţia de a fi locuitor al Sebeşului şi dacă ar vedea pe panourile oficiale privind calitatea aerului „stare: foarte rău”.

 

De asemenea, preşedintele ANPM, Toma Florin Petcu, a dat explicaţii despre contextul în care a fost actualizată autorizaţia de mediu pentru Kronospan şi situaţia procesului din instanţă.

Citeşte şi Kronospan Sebeş a obţinut autorizaţia integrată de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă la 40.000 de tone pe an

„Vorbim de extinderea capacităţii (pentru fabrica de formaldehidă de la Kronospan, oficialul a menţionat creşterea de la 40.000 tone pe an la 50.000 tone pe an – n.r.), procedură aflată la APM Alba. Au fost observaţii, preluate de comisia de contestaţii de la minister, care a dispus măsuri noi – studiu al impactului de mediu, studii suplimentare –, apoi această decizie a comisiei a ajuns la APM Alba, care a încercat să o pună în practică. Doar că Kronospan a atacat în instanţă de două ori această decizie: o dată pentru suspendarea deciziei comisiei şi a doua oară pentru anularea acesteia. Cauza s-a judecat în regim de urgenţă, iar instanţa a decis să admită cererea de suspendare a acelor aspecte pe care le-a cerut comisia. Decizia nu este definitivă, însă executorie, astfel că Kronospan a cerut să fie pusă în executare şi să se continue procedura. Astfel, am fost nevoiţi să acordăm autorizaţie pentru extinderea care exista deja pentru mărirea capacităţii”, a spus Petcu.

Referitor la fabrica nouă de formaldehidă, potrivit preşedintelui ANPM, „suntem la nivel de dezbateri, proceduri, mai avem şedinţe, observaţii, poate şi acolo o să fie contestaţii”.

În aceea ce priveşte procesul pentru suspendarea deciziei comisiei de contestaţii, Petcu a precizat că este pe rol şi că „nu am reuşit încă să avem timp în instanţă pentru anularea deciziei”.

„Încercăm să dovedim în instanţă că avem argumente la ceea ce a solicitat comisia şi este necesar pentru că impactul cumulat trebuie luat în calcul, pentru că avem o zonă industrială mai dezvoltată, avem şi autostrada care, ca nivel de zgomot şi PM10 poate aduce un argument şi trebuie să se admită în instanţă până la urmă ceea ce am solicitat”.

De asemenea, şeful ANPM a mai spus că a fost demarată procedura de achiziţie a unui autolaborator mobil (de măsurare a poluării la Sebeş – n.r), încă de vinerea trecută. „Au fost doar două societăţi care s-au interesat şi au cerut clarificări, dar la licitaţie nu a participat niciuna. Chiar ieri am semnat şi urcat pe SEAP procedura din nou, vor fi două autolaboratoare”.

 


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. keloo

    sâmbătă, 30.01.2016 la 18:03

    Dumnevoastra credeti ca acesti guvernanti sunt interesati de solicitarile unor amarati din Sebes? Chiar daca o sa moara de cancer in urmatorii ani mai bine de jumatate din populatia Sebesului, Soarele o sa rasara pentru ei la fel: in fiecare dimineata. Prostilor,lasati vorbele, o sa muriti cu dreptatea pe buze.Treceti la fapte!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

MARȚI: Vernisajul expoziției „Mozaikon”, la Alba Iulia. Lucrări ale studenților de la Facultatea de Teologie, secția Artă Sacră

Publicat

La Alba Iulia va avea loc marți, 28 ianuarie, vernisajul expoziției „Mozaikon”. Găzduită în clădirea Museikon, expoziția va cuprinde lucrări realizate de stundenții din anii I și II ai secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și va fi deschisă publicului până în 16 februarie.  Marți, 28 ianuarie, va fi […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Primăria Alba Iulia reia proiectul ștrandului lăsat baltă de Mircea Hava. Baza de agrement ar putea fi terminată în 2021

Publicat

Din 2021, locuitorii din Alba Iulia se vor putea bucura, oficial, de un ștrand public în municipiu, dau asigurări autoritățile locale. Investiția de peste 4.000.000 de euro ar urma să fie demarată în acest an, pe terenul în suprafață de 4.000 de metri pătrați din zona Bazinului Olimpic. Primăria Alba Iulia va demara în acest […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Klaus Iohannis a explicat de ce în China se poate construi un spital în șase zile

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații luni, despre coronavirusul care a cauzat decesul a peste 80 de persoane în China, dar și despre măsuri în România. „Astăzi o avut loc o discuție interministerială, aștept să aflu concluziile, trebuie să luăm această chestiune foarte în serios. Pare a fi un virus foarte agresiv, eu sunt de […]

Citește mai departe
Publicitate

BLAJ

Blajul, orașul cu trei episcopi. Importanța ultimei decizii a Sinodului Bisericii Greco-Catolice

Publicat

Declarat Oraș Episcopal de acum doi ani, Blajul are, din 2020, trei episcopi greco-catolici. Este vorba despre PF Lucian Arhiepiscop Major, PS Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore, cărora i se alătură Cristian Dumitru Crişan, care a fost ales Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Săptămâna trecută, Papa Francisc și-a dat […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate