Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Misiune grea pentru pompierii români în Grecia. Radu Botezan, ISU Alba: ”Un dezastru cum n-am mai văzut niciodată”

Publicat

Misiune grea pentru pompierii români în Grecia, în aceste zile. Aceștia s-au confruntat cu un incendiu masiv, în zona Vilia, care s-a extins cu repeziciune, cu mari degajări de fum și flăcări uriașe.

În noaptea de luni spre marți, pompierii au rămas în zona Vilia, pentru supraveghere, astfel încât focarele rămase să nu se răspândească și să reaprindă iar zona.

Maiorul Radu Botezan de la ISU Alba, aflat pentru a doua oară în misiune în Grecia, povestește scenele dezastrului.

Acesta coordonează două echipaje de stingere.

O zi extraordinar de grea, un dezastru cum n-am mai văzut niciodată la noi în țară. Focul care s-a propagat și s-a extins cu așa repeziciune … Am intervenit să protejăm câteva locuințe, câteva case. Din păcate am văzut și câteva scene destul de neplăcute și urâte”.

Radu spune că a văzut animale de companie surprinse de incendiu în case, care au suferit arsuri. Oamenii fuseseră evacuați.

Flăcările au fost uriașe, cu degajări foarte mari de fum. Nu mai vedeai absolut nimic. Fără aparatele de respirat sau măștile din dotare nu am fi putut interveni o atât de lungă perioadă de timp”.

Radu mai spune că, cu sprijinul colegilor greci care i-au coordonat pe pompierii români, au reușit să fie de un real ajutor în lupta inegală cu flăcările.

N-am văzut niciodată așa ceva”.

În câteva zeci de minute, un munte întreg era în flăcări, mai povestesc pompierii. Potrivit acestora, flăcările ”săreau” din loc în loc, fără să fie purtate de vânt, doar prin radiația termică se aprindea vegetația, foarte uscată.

La Mănăstirea ”Sfântul Ilie” din Vilia, locul de unde pompierii monitorizau zona pe timp de noapte, pe timpul zilei au ars două chilii. Focul s-a extins de la un copac aflat la circa 10 metri distanță. Pentru că obloanele clădirii erau din lemn, din cauza efectului termic, s-a aprins și în interiorul clădirii.

IGSU:

”Pe parcursul zilei de ieri, misiunile pompierilor militari români, din zona Vilia, au constat în limitarea propagării flăcărilor, lichidarea incendiilor izbucnite la locuințele din zonă, precum și în menținerea unei linii de protecție între frontul de incendiu și zonele neafectate.

De asemenea, la solicitarea autorităților elene, cisternele pompierilor români au alimentat autospecialele de stingere ale colegilor greci. De altfel, toate misiunile au fost executate în strânsă legătură și bună colaborare cu pompierii greci.

Misiunea în zonă a fost asigurată și pe parcursul întregii nopți. Echipajele pompierilor militari români au monitorizat în permamență și au asigurat protecția Mănăstirii Ekklisia Profitis Ilias. Astfel, 11 militari, cu o autospecială de stingere, o cisternă, un autoturism de teren și un UTV (vehicul de teren), au rămas până dimineață și s-au asigurat ca obiectivul respectiv să fie în siguranță”.

Zona în care modulul își desfășoară activitatea este încadrată la un nivel de risc de incendiu „ridicat”.

sursă imagini: IGSU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax