Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Mitropolitul Andrei: „Arhiepiscopul Alba Iuliei s-a grăbit când a cerut revenirea eparhiei la Mitropolia Ardealului”

Publicat

Mitropolitul Andrei şi-a exprimat părerea referitor la revenirea eparhiei Alba Iulia la Mitropolia Ardealului: „Arhiepiscopul Alba Iuliei s-a grăbit, iar graba lui m-a mirat. Dânsul a plecat de aici, de la Cluj, ar trebui să fie mai legat sufleteşte de Cluj”.

Acesta a afirmat, de asemenea, că o asemenea iniţiativă era de aşteptat, din considerente administrative, unul dintre acestea fiind acela de a reechilibra cele două Mitropolii, ca suprafaţă: „Mă aşteptam… de ce? Pentru că de mai multă vreme era dorinţa de a se reechilibra cumva suprafaţa celor două Mitropolii. Dacă ne uităm pe hartă şi nu suntem implicaţi emoţional, vom vedea că Mitropolia Clujului e mai mare şi Mitropolia Sibiului e mai mică”. Cu toate acestea, Mitropolitul Andrei a adăugat: „N-au plecat din partea noastră aceste lucruri, este de la sine înţeles… Am dori ca ele să fie spre o viaţă spirituală mai bună a ţării”.

Reamintim că, de curând, Arhiepiscopia Alba Iulia a iniţiat demersurile necesare pentru a intra sub autoritatea Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu. Decizia a uimit pe mulţi dintre enoriaşi, întrucât actualul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuţ, a fost timp de 20 de ani episcop şi arhiepiscop de Alba Iulia.

„Eparhia Alba Iuliei va trece sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului. În sinodul reunit al celor două Mitropolii din 16 decembrie s-a luat această hotărâre, iar rearondarea se face în urma consultării Adunării Eparhiale”, a precizat pentru Radio TRINITAS Liviu Stanciu, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Propunerea va trebui validată de Sfântul Sinod, care se va reuni cel mai probabil în luna februarie. Arhiepiscopia Alba Iuliei este parte componentă a Mitropoliei Albei, Crişanei şi Maramureşului din 2006, de la înființarea celei de-a doua mitropolii din Transilvania, sub conducerea vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania.

[media id=463 width=320 height=240]

Surse: Ziua de Cluj, Realitatea TV Cluj

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. vali

    sâmbătă, 28.01.2012 at 12:47

    Era de la sine inteles ca arh. Alba nu va sta mult timp sub mitr. Cluj; oricum I.P.S Andrei si I.P.S Irineu nu s-au „inghitit” reciproc, deci prin urmare care va sa zica consecintele

  2. albaiulian

    sâmbătă, 28.01.2012 at 20:49

    La plecarea la Cluj IPS Andrei a spus ca va veghea si asupra locurilor pe care le-a pastorit, dar se vede treaba ca interesele fetelor bisericiesti este de a avea o cat mai mare putere. Pana si la bisericile de cartier se fac tot felul de imparteli teritoriale ceea ce nu are nimic de-a face cu rugaciunea si cu viata spirituala. Nu inteleg de ce, ca mirean nu iti poti alege la ce biserica vrei sa fii arondat si trebuie musai sa respcti niste reguli impuse de interesele preotilor. Pacat ca uite asa se inmultesc tot felul de secte care bat pe la usa si racoleaza tot mai multi oameni. Poate gresesc, dar cred ca biserica ortodoxa ar trebui sa fie mai flexibila si fara atatea reguli impuse doar de interese preotesti. Ce ar fi daca ar consulta enoriasii in privinta arondarii la Mitropolia Sibiului?

  3. alin

    duminică, 29.01.2012 at 00:53

    DE CE NU ESTE INTRBAT IPS IRINEU DE CE PLEACA TOTI PREOTI DE LA CATREDALA, DE CE ? PT CA TOT CE A FACUT IPS ANDREI IL DERANJEAZA SI SE RAZBUNA CA NU A AJUNS MITROPOLIT. CHIAR ASA PROSTI NE CREDE EL CREDE CA NU VEDEM URA CARE O ARE PT MULT IUBITUL NOSTRU IPS ANDREI. SA FIM SI NOI INTREBATI DACA VREM SA NE MUTAM LA SIBIU ASA AR FI CORECT. IL DERANJEAZA CA LA IPS ANDREI ERA BISERICA PLINA LA EL SE GOLESTE PE ZI CE TRECE PT CA NU STIE SA COMUNICE CU OAMENI. DACA LA IUBIT ASA CUM SPUNE PE IPS BARTOLOMEU DE CE FACE ASTA? STIE CAT IPS SA A TINUT LA MITROPOLIE ASA CUM ESTE. ASTE[PTAM UN RASPUNS SI NOI IAR DACA NU POATE FACEM SI UN MITING SA VADA CA NU SUNTEM PROSTI LUI.

    • Aurelian

      duminică, 29.01.2012 at 13:07

      Popii de la Catredeala pleca intr-o veselie, ca erau „jucariile” lui +Ionica in Clubul de Hora Calugareasca, iar acum cu noul Arhiepiscop nu le convine ca-i pune la treaba si le cere onestitate si prestanta, calitati inimaginabile pentru personalitatea acestor popi.

  4. Claudiu

    duminică, 29.01.2012 at 09:20

    Ar merge un sondaj.

  5. george

    duminică, 29.01.2012 at 10:16

    IPS ANDREI A AJUNS LA CLUJ SA INVETE, IAR IPS IRINEU A VENIT LA ALBA SA NE INVETE, ASTA E DIFERENTA!

    • pop ioan

      marți, 31.01.2012 at 16:09

      vorbesti prostii! doar prostii

  6. Aurelian

    duminică, 29.01.2012 at 12:55

    Inca nu stii totul +Ionica, noul Arhiepiscop ti-a distrus din „temelie” Clubul de Hora Calugareasca, la care tineai tu atat de mult, si caruia te-ai dedicat in totalitate!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax