Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Mitropolitul Andrei: „Arhiepiscopul Alba Iuliei s-a grăbit când a cerut revenirea eparhiei la Mitropolia Ardealului”


Publicat

Mitropolitul Andrei şi-a exprimat părerea referitor la revenirea eparhiei Alba Iulia la Mitropolia Ardealului: „Arhiepiscopul Alba Iuliei s-a grăbit, iar graba lui m-a mirat. Dânsul a plecat de aici, de la Cluj, ar trebui să fie mai legat sufleteşte de Cluj”.

Acesta a afirmat, de asemenea, că o asemenea iniţiativă era de aşteptat, din considerente administrative, unul dintre acestea fiind acela de a reechilibra cele două Mitropolii, ca suprafaţă: „Mă aşteptam… de ce? Pentru că de mai multă vreme era dorinţa de a se reechilibra cumva suprafaţa celor două Mitropolii. Dacă ne uităm pe hartă şi nu suntem implicaţi emoţional, vom vedea că Mitropolia Clujului e mai mare şi Mitropolia Sibiului e mai mică”. Cu toate acestea, Mitropolitul Andrei a adăugat: „N-au plecat din partea noastră aceste lucruri, este de la sine înţeles… Am dori ca ele să fie spre o viaţă spirituală mai bună a ţării”.

Reamintim că, de curând, Arhiepiscopia Alba Iulia a iniţiat demersurile necesare pentru a intra sub autoritatea Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu. Decizia a uimit pe mulţi dintre enoriaşi, întrucât actualul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuţ, a fost timp de 20 de ani episcop şi arhiepiscop de Alba Iulia.

„Eparhia Alba Iuliei va trece sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului. În sinodul reunit al celor două Mitropolii din 16 decembrie s-a luat această hotărâre, iar rearondarea se face în urma consultării Adunării Eparhiale”, a precizat pentru Radio TRINITAS Liviu Stanciu, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Propunerea va trebui validată de Sfântul Sinod, care se va reuni cel mai probabil în luna februarie. Arhiepiscopia Alba Iuliei este parte componentă a Mitropoliei Albei, Crişanei şi Maramureşului din 2006, de la înființarea celei de-a doua mitropolii din Transilvania, sub conducerea vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania.

[media id=463 width=320 height=240]

Surse: Ziua de Cluj, Realitatea TV ClujȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

8 Comentarii

8 Comments

 1. vali

  sâmbătă, 28.01.2012 at 12:47

  Era de la sine inteles ca arh. Alba nu va sta mult timp sub mitr. Cluj; oricum I.P.S Andrei si I.P.S Irineu nu s-au „inghitit” reciproc, deci prin urmare care va sa zica consecintele

 2. albaiulian

  sâmbătă, 28.01.2012 at 20:49

  La plecarea la Cluj IPS Andrei a spus ca va veghea si asupra locurilor pe care le-a pastorit, dar se vede treaba ca interesele fetelor bisericiesti este de a avea o cat mai mare putere. Pana si la bisericile de cartier se fac tot felul de imparteli teritoriale ceea ce nu are nimic de-a face cu rugaciunea si cu viata spirituala. Nu inteleg de ce, ca mirean nu iti poti alege la ce biserica vrei sa fii arondat si trebuie musai sa respcti niste reguli impuse de interesele preotilor. Pacat ca uite asa se inmultesc tot felul de secte care bat pe la usa si racoleaza tot mai multi oameni. Poate gresesc, dar cred ca biserica ortodoxa ar trebui sa fie mai flexibila si fara atatea reguli impuse doar de interese preotesti. Ce ar fi daca ar consulta enoriasii in privinta arondarii la Mitropolia Sibiului?

 3. alin

  duminică, 29.01.2012 at 00:53

  DE CE NU ESTE INTRBAT IPS IRINEU DE CE PLEACA TOTI PREOTI DE LA CATREDALA, DE CE ? PT CA TOT CE A FACUT IPS ANDREI IL DERANJEAZA SI SE RAZBUNA CA NU A AJUNS MITROPOLIT. CHIAR ASA PROSTI NE CREDE EL CREDE CA NU VEDEM URA CARE O ARE PT MULT IUBITUL NOSTRU IPS ANDREI. SA FIM SI NOI INTREBATI DACA VREM SA NE MUTAM LA SIBIU ASA AR FI CORECT. IL DERANJEAZA CA LA IPS ANDREI ERA BISERICA PLINA LA EL SE GOLESTE PE ZI CE TRECE PT CA NU STIE SA COMUNICE CU OAMENI. DACA LA IUBIT ASA CUM SPUNE PE IPS BARTOLOMEU DE CE FACE ASTA? STIE CAT IPS SA A TINUT LA MITROPOLIE ASA CUM ESTE. ASTE[PTAM UN RASPUNS SI NOI IAR DACA NU POATE FACEM SI UN MITING SA VADA CA NU SUNTEM PROSTI LUI.

  • Aurelian

   duminică, 29.01.2012 at 13:07

   Popii de la Catredeala pleca intr-o veselie, ca erau „jucariile” lui +Ionica in Clubul de Hora Calugareasca, iar acum cu noul Arhiepiscop nu le convine ca-i pune la treaba si le cere onestitate si prestanta, calitati inimaginabile pentru personalitatea acestor popi.

 4. Claudiu

  duminică, 29.01.2012 at 09:20

  Ar merge un sondaj.

 5. george

  duminică, 29.01.2012 at 10:16

  IPS ANDREI A AJUNS LA CLUJ SA INVETE, IAR IPS IRINEU A VENIT LA ALBA SA NE INVETE, ASTA E DIFERENTA!

  • pop ioan

   marți, 31.01.2012 at 16:09

   vorbesti prostii! doar prostii

 6. Aurelian

  duminică, 29.01.2012 at 12:55

  Inca nu stii totul +Ionica, noul Arhiepiscop ti-a distrus din „temelie” Clubul de Hora Calugareasca, la care tineai tu atat de mult, si caruia te-ai dedicat in totalitate!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 50 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența pe orașe și comune din județ, la 14 zile

Publicat

Au fost înregistrate 50 de cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba, miercuri, 20 ianuarie.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, au fost raportate 13.400 de îmbolnăviri. Dintre acestea, 12265 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 355 decese.

Marți, în Alba au fost prelucrate 699 de probe (363 de probe la SJU si 336 de probe la DSP). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 150824.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (38 cazuri noi)

Alba Iulia – 19

Cugir – 9

Blaj – 3

Câmpeni – 3

Sebeș – 2

Ocna Mureș – 1

Teiuș – 1

Rural (9 cazuri noi)

Gârbova – 2

Săsciori – 2

Bucerdea Grânoasă – 1

Ciugud – 1

Galda de Jos – 1

Sâncel – 1

Șona – 1

Alte 3 cazuri noi în focare existente.

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba (6-19 ianuarie) – 1,72 (anterior 1,82).

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri în perioada 6-19 ianuarie – incidența cazurilor COVID-19

Teiuș – 21 cazuri – 2,88 (anterior 2,88)

Câmpeni – 21 cazuri – 2,82 (anterior 2,55)

Alba Iulia – 213 cazuri – 2,78 (anterior 2,92)

Cugir – 66 cazuri – 2,56 (anterior 2,41)

Sebeș – 56 cazuri – 1,70 (anterior 2,15)

Blaj – 31 cazuri – 1,49 (anterior 1,49)

Ocna Mureș – 20 cazuri – 1,43 (anterior 1,50)

Aiud – 31 cazuri – 1,22 (anterior 1,45)

Abrud – 6 cazuri – 1,13 (anterior 1,13)

Zlatna – 7 cazuri – 0,88 (anterior 0,88)

Baia de Arieș – 3 cazuri – 0,78 (anterior 0,78)

Mediul rural

Localitate – cazuri în perioada 6-19 ianuarie – incidența cazurilor COVID-19

Daia Română – 16 cazuri – 5,11 (anterior 5,42)

Meteș – 10 cazuri – 3,54 (anterior 4,24)

Întregalde – 2 cazuri – 3,52 (anterior 3,52)

Galda de Jos – 15 cazuri – 3,32 (anterior 3,54)

Ciugud – 10 cazuri – 3,07 (anterior 3,38)

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Accidente rutiere grave produse în Alba din cauza neacordării de prioritate. Atenționările polițiștilor

Publicat

Poliția Alba atenționează că neacordarea de prioritate a fost una dintre principalele cauze în producerea unor accidente grave în anul 2020 pe raza județului și subliniază importanța respectării regulilor rutiere. Mai mulți oameni și-au pierdut viața, iar alții au fost răniți.

Potrivit IPJ Alba, în anul 2020, neacordarea de prioritate vehiculelor a fost cauza de producere a 13 accidente grave de circulație în urma cărora 3 persoane și-au pierdut viața, 14 au fost rănite grav, iar două au fost rănite ușor.

Vezi ACCIDENTE RUTIERE GRAVE în 2020: Cum s-au produs tragedii pe șoselele din Alba. Viteza și neatenția la volan, principalele cauze

În ceea ce privește neacordarea priorității pietonilor, în anul care a trecut au fost înregistrate 5 accidente grave care au avut această cauză, în urma cărora o persoană și-a pierdut viața, iar 4 au fost rănite grav.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie anul trecut au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonală și neacordarea de prioritate, potrivit raportului de activitate al IPJ.

Anul trecut, polițiștii din Alba au aplicat 35.470 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe (15.745) pentru nerespectarea regimului legal de viteză, din care 280 celor care au depăşit viteza cu peste 50 km/h.

Au fost reţinute, în vederea suspendării, 2.055 de permise de conducere şi au fost retrase 1243 de certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.

În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat un număr de 636 de infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe (189) fiind infracţiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracțiunile de conducere fără permis şi de conducere cu permisul suspendat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Alba: 11 șoferi au rămas fără permise în ultimele 24 de ore pentru că nu au dat prioritate. Urmează acțiune cu radare

Publicat

În ultimele 24 de ore, 11 conducători auto au rămas fără permis pentru că nu au respectat regulile privind prioritatea vehiculelor sau a pietonilor, transmite IPJ Alba. Astăzi, în județ va fi organizată o acțiune pentru combaterea excesului de viteză.

În săptămâna 18 – 24 ianuarie, polițiștii rutieri din județul Alba, sprijiniți de polițiștii de ordine publică, desfășoară o acțiune de creștere a siguranței rutiere și acționează pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, respectiv indisciplina pietonală, neacordarea de prioritate, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, depășirea neregulamentară dar și conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, potrivit sursei citate.

Marți, activitățile au urmărit depistarea conducătorilor auto care au pus în pericol siguranța traficului rutier prin faptul că nu au acordat prioritate autovehiculelor sau pietonilor.

În urma acțiunii Poliției, 11 conducători auto au fost sancționați contravențional, cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei și cu măsura complementară a suspendării permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile. Doi dintre aceștia nu au acordat prioritate pietonilor aflați în traversarea drumului pe trecerea de pietoni, iar 9 nu au respectat regulile privind prioritatea de trecere a vehiculelor.

Alte 3 permise de conducere au fost reținute pentru alte abateri de la normele legale privind circulația rutieră.

Poliția reamintește că eacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public, prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, precum și neacordarea priorității vehiculelor care au acest drept, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (4 sau 5 puncte amendă) și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Azi, 20 ianuarie, polițiștii vor acționa pentru combaterea excesului de viteză, iar aparatele radar vor fi folosite la capacitate maximă în zonele identificate cu risc de producere a accidentelor rutiere datorate vitezei excesive.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

UPDATE ACCIDENT pe DN 14B, la Crăciunelu de Jos. O persoană încarcerată, după un impact între două autoturisme. Trafic îngreunat

Publicat

Un accident rutier s-a produs marți, în jurul orei 13:20, pe DN 14B, pe raza localității Crăciunelu de Jos. O persoană a rămas încarcerată după ce două autoturisme s-au lovit. 

UPDATE: Potrivit IPJ Alba, la data de 19 ianuarie 2021, în jurul orei 13:10, polițiștii din Blaj au intervenit pe DN 14 B, între Blaj și Crăciunelul de Jos, unde a avut loc un accident rutier soldat cu victime omenești.

Un bărbat de 35 de ani, din Blaj, în timp ce conducea un autoturism, în direcția Blaj – Crăciunelul de Jos, a intrat în coliziune cu un autoturism, condus, din sens opus, de un tânăr de 25 de ani, din Alba Iulia.

În urma accidentului, conducătorul celui de-al doilea autoturism a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate.

UPDATE, ora 13:45 – Potrivit ISU Alba, victima a fost descarcerată, având membrele inferioare blocate de podul pedalier. Aceasta este conștientă, a fost predată echipajului SMURD și va fi transportată la spital.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Garda de Intervenție Blaj intervine pentru descarcerare și acordare prim ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 14B, pe raza localității Crăciunelu de Jos.
În accident au fost implicate două autoturisme rezultând o victimă încarcerată, conștientă.

În acest moment fortele de intervenție lucrează pentru descarcerarea victimei.

Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu apă și spumă dotată cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD B2.

Potrivit IPJ Alba, traficul este îngreunat pe DN 14 B, la ieșire din Crăciunelu de Jos spre Blaj, din cauza unui accident rutier în care au fost implicate două autovehicule.

Revenim cu detalii. 

Foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate