Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Museikon Alba Iulia găzduiește cea mai tare expoziție de carte veche din ultimul secol. Începutul tiparului în Țările Române

Publicat

Museikon din Alba Iulia găzduiește una dintre cele mai reprezentative expoziții de carte veche, găzduite de instituțiile de profil din România în ultima sută de ani. Declarația îi aparține Anei Dumitran, coordonatoarea muzeului. 

Expoziția este dedicată începutului tiparului în Țările Române.

”De ce este așa de importantă? Pentru că pentru prima dată au fost aduse împreună aproape toate tipăriturile din aproape toate centrele tipografice de pe teritoriul României.

Sigur, acest ”aproape” poate să fie ușor în defavoarea evenimentului, dar dacă ne gândim că sunt pentru prima dată, după 500 de ani, din nou împreună, toate cele 3 cărți tipărite de călugărul Macarie la Târgoviște, la începutul secolului XVI, acele cărți pentru care perioada de cronologizare a artei tipografice în Europa a fost prelungită de la 1500 până la 1512, cred că este un detaliu care poate fi considerat foarte important” a spus Ana Dumitran.

Toate cele 3 au fost tipărite sub patronajul domnitorului de călugărul sârb Macarie, o personalitate internațională, întemeietor al tiparului die pe teritoriul Serbiei.

”Au fost atât de frumoase încât întreaga artă tipografică de pe teritoriul României va fi dominată de modelele pe care le propun elementele decorative din aceste cărți” a adăugat aceasta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax