Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Nini Săpunaru, la Alba Iulia, despre aplicarea legii supermarketurilor: Singura soluţie pentru producătorii români este asocierea

Publicat

intalnire agricultori alba iuliaProblemele în aplicarea legii prin care produsele româneşti ar trebui să se regăsească în procent de 51% la rafturile supermarketurilor din ţară au fost discutate vineri, de către președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, iniţiatorul acestui act normativ, cu reprezentanţii asociaţiilor de producători și de fermieri din judeţul Alba. Prezent la Alba Iulia, deputatul a declarat că singura soluţie pentru aplicarea acestei legi este asocierea agricultorilor.

“Acea problemă cu 51 la sută aprovizionare în supermarketuri cu legume şi fructe româneşti poate fi rezolvată şi singura soluţie de rezolvare o reprezintă aceste asocieri. Dacă nu ne unim, o să ne uităm cum s-au unit alţii şi o să ne apucăm mai târziu să facem cooperaţii”, a declarat Nini Săpunaru, la Alba Iulia.

Acesta a încercat a explicat şi de ce este utilă funcţionarea în cooperaţii. A dat exemplul unei cooperative care face producţie pe 35.000 de hectare.

“Au spus că aprovizionează tot necesarul pe internet. Au preţuri cu 40 la sută sub preţul pieţei şi negociază complet altfel. Mi-au spus că nu vor subvenţii. Legea cooperaţiei limitează la 2000 de hectare facilităţile fiscale, aproximativ valoarea de 2 milioane de euro. De la 2000 de hectare în sus nu mai e nevoie de scutire de impozit pe profit. Dar, dacă producătorul cu 35.000 de hectare se apucă şi face o fabrică (moară, fabrică de produse de panificaţie), pe cooperativă, rămâne scutit, indiferent de valoare, pe termen de cinci ani”, a declarat Săpunaru.

Preşedintele Comisiei de agricultură a precizat că la ora actuală, în România mai sunt doar aproximativ 100 de cooperative funcţionale şi că a avut discuţii cu 27, pe legea cooperaţiei.

Deputatul a mai făcut comparaţie între o afacere dintr-un depozit de legume autohtone, versus asocierea în cooperaţie şi comerţul la supermarket. În opinia, sa valorile mai mari sunt obţinute în ultima variantă.

YouTube video

Întâlnirea s-a desfăşurat vineri, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia. Pe lângă președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru şi reprezentanţii asociaţiilor de producători și de fermieri din judeţul Alba, au mai participat directorul AFIR, David Eugen Popescu, adjunctul Gabriel Bărculescu, prefectul de Alba, Mihaela Albu, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, senatorul Alexandru Pereş şi deputatul Ioan Dîrzu.

Reamintim că legea supermarketurilor a fost promulgată de preşedinte în iulie 2016. Potrivit acesteia, comercianții — persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare, adică de la producători români.

Excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.

Vezi şi Legea prin care supermarketurile vor avea 51% produse româneşti pe rafturi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax