Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Noaptea Muzeelor, la Alba Iulia: Ateliere de confecționat opaițe, tăblițe de tip signaculum și jucării, la Muzeul Unirii

Publicat

În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2023, la Muzeul Unirii din Alba Iulia au loc sâmbătă seara mai multe ateliere. Printre acestea se numără atelierul de confecționat opaițe, atelierul de confecționat tăblițe de tip signaculum pentru identificarea soldaților din armata romană și atelierul de confecționat jucării. 

Atelier de confecționat opaițe

Opaițele se foloseau în perioada romană la iluminatul locuințelor. Metoda de confecționare era prin presare în tipare, după care opaițele se lăsau la uscat și se ardeau în cuptor.

Acestea foloseau ulei și un fitil, care ardea și ilumina.

„Avem trei tipuri de tipare, pentru trei tipuri de opaițe. Mai întâi se ia puțin lut, care se presează în tipar, cu atenție să se amprenteze toate formele opaițului, după care se amprentează cealaltă jumătate a tiparului.

Este un lut de modelaj, special pentru presare, confecționare vase, opaițe, tot ce ține de ceramică. După aceasta se unesc cele două jumătăți ale tiparului, se scoate piesa și taie bavurile”, a explicat Sorin Șerban.

Atelier de confecționat tăblițe de tip signaculum pentru identificarea soldaților din armata romană

„Acestea erau niște plăcuțe de identificare care cuprindeau numele legiunii din care făceau parte legionarii, cohorta, centuria.

Ele se băteau pe plăcuțe de alamă, se puneau și se băteau cu câte un panson care are fiecare câte o literă.

După aceea, cu șnururi de piele se purtau la gât, pentru identificare. Pe mijloc se bătea numele celui care o poartă”, a explicat Cosmin Sîntejudean.

Atelier de confecționat jucării

„Refolosim materiale pe care altfel le-am arunca.

Cartoane de pizza, nasturi, resturi de la mărgele, avem fire textile, tot felul de materiale.

Facem pisici, dinozauri, ne jucăm și plecăm acasă cu o amintire frumoasă de la Noaptea Muzeelor”, a explicat Ioana Rustoiu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax