Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Obiecte vechi de mii de ani descoperite de arheologi și detectoriști în Alba. Cum a decurs operațiunea de extragere din sol

Publicat

Un impresionant depozit de obiecte din bronz a fost descoperit recent de doi detectoriști, pasionați de arheologie. Este vorba despre Kolozsvari Csaba și Vlad Grecu care în timpul unei ieșiri cu aparatele au detectat ceva în pământ. 

Pentru a verifica dacă semnalul dat de detector poate însemna o descoperire sau nu, aceștia au făcut o săpătură. Însă, când și-au dat seama că au descoperit mai multe obiecte din bronz s-au oprit din săpat și au sunat la Muzeul Național de Istorie din Alba Iulia. 

La scurt timp arheologii muzeului, lie Lascu, George Bounegru și Anca Timofan au plecat în teren pentru a scoate la suprafață depozitul de bronz vechi de mii de ani.

Toată operațiunea a fost înregistrată și documentată video, iar în imagini se poate vedea cum au intervenit arheologii.


Kolozsvari Csaba are o serie de descoperiri impresionante. Acesta a predat până în prezent de peste 10 ori bunuri găsite prin detecție.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Colaborare rară între detectoriști și arheologi în Alba: Două tezaure care pot valora peste 100.000 de euro, descoperite

Potrivit reprezentanților muzeului din Alba Iulia, depozitul de bronzuri de la Hopârta a fost descoperit la mijlocul lunii martie, în urma unei acțiuni de detecție, realizată într-o zonă în care nu se cunoștea existența vreunui sit arheologic.

Pentru verificarea semnalului emis de detectorul de metale, a fost săpată o groapă circulară până la adîncimea de -0,5 metri, unde au fost observate nouă obiecte din bronz.

Înțelegând importanța prelevării pieselor arheologice de către specialiști, și având experiențe anterioare, descoperitorii și-au învins curiozitatea, nu au ridicat piesele din teren și nu au deranjat contextul arheologic. Ei doar le-au fotografiat, le-au acoperit cu folie și cu pământ, anunțând ulterior Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Prompt, instituția muzeală a solicitat autorizarea cercetării și, a doua zi după primirea autorizației aprobate, o echipă de arheologi din cadrul muzeului (Ilie Lascu, George Bounegru și Anca Timofan), împreună cu descoperitorii (Kolozsvari Csaba și Grecu Vlad), s-a deplasat în teren pentru identificarea locului unde a fost semnalat depozitul.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Colaborare între arheologi și detectoriști în Alba. Au fost descoperite zeci de obiecte din bronz vechi de peste 3200 de ani

Pentru cercetarea depunerii de bronzuri a fost realizată o casetă cu dimensiunile de 1,5 x1,5 metri, care a fost săpată strat cu strat până la adâncimea de -0,5 metri. La această adâncime erau vizibile piesele de bronz și se contura contextul arheologic.

Piesele au fost aranjate într-o groapă de formă ovală, de mici dimensiuni, care se adâncea cu – 12 cm, față de nivelul de contur. Piesele au fost depuse pe mai multe nivele, unele peste altele, fiecare nivel de depunere fiind documentat. După acest proces, piesele și solul care umplea groapa au fost prelevate.

Depozitul era compus din piese întregi și fragmentare, fiind descoperite 20 celturi (unul era fragmentar, permițând recompunerea parțială din cinci fragmente), 14 turte și resturi de turnare, trei vârfuri de lance, două seceri, o brățară fragmmentară (au fost depuse două bucăți), un ciocan fragmentar și două fragmente din bronz.

Piesele descoperite în depozitul de la Hopârta pot fi datate în epoca târzie a bronzului, cândva în jurul anului 1200 î.Chr., aproximativ în aceeași perioadă cu marile depozite cunoscute în literatura de specialitate cu numele de Șpălnaca II și Uioara de Sus.

Piesele care fac parte din depozitul de la Hopârta cântăresc cca. 15,4 kg (necurățate și nerestaurate). Acestea vor trece printr-un minuțios proces de restaurare, digitizare și valorificare științifică, urmând a fi prezentate publicului larg în cadrul expoziției permanente a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Video, editare video: dr. Anca Timofan arheologă în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax