Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Orașul de la capătul asfaltului: Cum arată străzile de pământ din Alba Iulia după o ploaie de toamnă

Publicat

La doar câteva sute de metri de centrul orașului, după fiecare ploaie, civilizația întâlnește Evul Mediu. Cartiere întregi de case din Alba Iulia au, în 2021, drumuri de pământ. 

La fiecare ploaie, drumurile se ”topesc” și printre case domnește noroiul. 

Situația nu este nouă, a fost cunoscută de administrația Hava, din care a făcut parte și actualul primar Gabriel Pleșa.

Din patru în patru ani, locuitorii din aceste zone au primit promisiuni că străzile vor fi măcar pietruite, dacă nu asfaltate, și cu promisiuni au rămas.

Miercuri, 29 septembrie, a plouat, de dimineață. O banalitate pentru mare parte a locuitorilor din oraș, dar un chin pentru cei care stau în zonele în care utilajele ce toarnă asfalt nu au ajuns vreodată.

Am mers să vedem cum arată străzile Emil Racoviță, Petre Ispirescu, Alexandru Odobescu, Dimitrie Bolintineanu, Parâng, Orizont 18, Tarnița și Gilău.

Imaginea e una dezolantă, noroi cât vezi cu ochii și gropi pline de apă.

Pe străzile pline de noroi, doar poștașul se încumetă să meargă pe jos.

Primarul Pleșa promite asfaltarea străzilor în cartierul Arex

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat într-o postare pe contul său de Facebook că Primăria Alba Iulia va depune o cerere de finanțare pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru modernizarea străzilor din cartierul Arex, străzi pe care am și fost astăzi, să vedem cum arată.

Acesta spune că a semnat contractul pentru ”întocmirea documentației în vederea exproprierii mai multor terenuri/suprafețe afectate de modernizarea străzilor”.

Pleșa vorbește despre asfaltarea acestui cartier, la împlinirea unui an de mandat în funcția de conducere a administrației din Alba Iulia.

În realitate însă, deocamdată nu are banii (trebuie depusă și câștigată o finanțare prin ”Anghel Saligny”), iar procedurile cu exproprierile, licitațiile și execuția vor dura ani întregi.

Între timp, potrivit acestuia, utilajele primăriei au ajuns în zona respectivă pentru a pregăti străzile publice pentru iarnă.

CITEȘTE ȘI: Radiografia unui an cu Gabriel Pleșa la Primăria Alba Iulia: Promisiuni din campania electorală vs. realitatea din teren. SONDAJ

„Am fost de nenumărate ori în zona Arex, și în campania electorală, și de când sunt primar. Știu prea bine că răbdarea locuitorilor de acolo s-a terminat de foarte mult timp și, după foarte multe valuri de promisiuni, nimic nu mai pare a fi credibil.

Nu fac parte dintre cei care spun că nu le pasă de locuitorii care au ales să își facă o casă <în câmp>, ci mai degrabă susțin dezvoltarea coerentă a orașului nostru.

Recent am semnat contractul pentru întocmirea documentației în vederea exproprierii mai multor terenuri/suprafețe afectate de modernizarea străzilor Emil Racoviță, Grigore Antipa, Petre Ispirescu, Simion Mândrescu, Alexandru Odobescu și Arieșului, din zona Arex.

Întregul proces ar trebui să dureze maximum 5 luni, iar la finalul acestuia se va întocmi coridorul de expropriere, cu tramă stradală de 10 metri pe strada Emil Racoviță și 8 metri pe străzile adiacente.

Aceasta înseamnă că, peste 5 luni, vom putea demara licitația pentru execuția efectivă a lucrărilor, în primă fază introducerea rețelelor de apă și canalizare, lucrări pentru care avem deja pregătite proiectul tehnic și autorizația de construcție, iar pasul următor va fi demararea lucrărilor de modernizare așteptate de ani de zile.

Pentru toate aceste lucrări, primăria va depune, săptămâna aceasta, o cerere de finanțare pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Din păcate, acesta este parcursul birocratic și anevoios care trebuie urmat pentru modernizarea unei străzi. Și eu mi-aș fi dorit ca lucrările efective să înceapă încă din acest an, dar am convingerea că, odată intrați în linie dreaptă cu documentele, albaiulienii din zonă vor avea, cât mai curând, infrastructură demnă de secolul 21 și de un oraș european.

Între timp, toate utilajele primăriei au ajuns în zona Arex pentru a pregăti străzile publice pentru iarnă. Se va îndrepta suprafața străzilor și se vor face pietruiri, peste tot pe unde este nevoie. Am toată convingerea însă că, în cel mai scurt timp posibil, vom vedea primele străzi asfaltate, iluminate și modernizate în zona Arex.

Vom rezolva, rând pe rând, toate problemele orașului nostru”, a transmis primarul Gabriel Pleșa, pe pagina de Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. dan

    miercuri, 29.09.2021 at 19:41

    nu este greu sa promiti

  2. Scartz

    joi, 30.09.2021 at 06:59

    Daca votati de ani buni doar cu partide de incapabili !

  3. Ionel

    joi, 30.09.2021 at 07:57

    Case noi au bani oamenii să își facă dar drumuri nu. Așteaptă cadou de la primărie în schimbul impozitului. Pe de altă parte primăria nu știe să le ceară bani acelora, pentru asfaltări. Înainte să vă plângeți, adunați impozitul 10 de ani pentru o casă și vedeți pentru câți metri de asfalt ajung banii ăia 🙂

  4. nume si prenume

    joi, 30.09.2021 at 11:33

    intreabati si de strada Bayonne sa vedeti cum arata, sau cum nu arata. Sau Alcala de Henares despre care se tot spune ca se amenajeaza si puteti vedea ce se face. Sau strazile prevazute in zona prin PUZ si modificate cum vor unii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax