Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO | Accidentul aviatic din Apuseni: Peste 20 de persoane audiate în anchetă. Precizări ale procurorului șef Augustin Lazăr

Publicat

YouTube video

Ancheta privind accidentul aviatic din munții Apuseni, din 20 ianuarie 2014, este în plină desfășurare. Peste 20 de persoane au fost audiate de procurori pentru stabilirea exactă a cauzelor prăbușirii avionului medical. Localnici din Horea și martori de la fața locului, pompieri, jandarmi, medici SMURD, pădurari au fost chemați să dea declarații în fața procurorilor luni și marți, iar audierile continuă la Cîmpeni, până la sfârșitul săptămânii. Obiectivul anchetei desfășurate de procurori este de a stabili cauzele exacte ale prăbușirii avionului și de a afla dacă, printre oamenii care au intervenit la fața locului, există și persoane care au avut conduite culpabile. Primele concluzii ar putea fi făcute publice la începutul săptămânii viitoare.

„Ancheta a continuat prin audierea mai multor categorii de persoane care cunosc circumstanțele în care a avut loc accidentul sau care au luat parte la salvarea victimelor la locul accidentului. Au fost audiați, în calitate de martori, personal ISU, jandarmi, medici de urgență, personal silvic care era în zonele respective și care a participat la acțiune. Au fost audiați localnicii care au ajuns la locul accidentului și au contribuit la salvarea victimelor. Până în prezent au fost audiate peste 20 de persoane în calitate de martori și în continuare se vor efectua audieri până la sfârșitul săptămânii, când sperăm să încheiem cu audierile în zona Câmpeni Alba Iulia și să putem efectua o evaluare a mijloacelor de probă în dosar”, a declarat procurorul Lazăr, într-o conferință de presă la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Victimele accidentului, medici SMURD, șeful și adjunctul ISU Alba, audiaţi de procurori

„Au fost audiate victimele care sunt internate la Cluj și ele au decis că nu au niciun fel de pretenții civile și au optat pentru a fi audiate în calitate de martor, ceea ce s-a și realizat până ieri. Cele două fete de la SMURD care au ajuns primele la victime au fost audiate în cursul zilei de miercuri.

De asemenea, o doctoriță de la SMURD Alba a fost audiată ieri și reprezentanți ai ISU Alba, în calitte de martori. Au fost depuse la dosar documentele relevante pentru clarificarea circumstanțelor accidentului, cum ar fi jurnalul de acțiune ISU, de la toate unitățile care au acționat se vor depune jurnalele de acțiune pentru a se vedea modul în care au fost efectuate activitățile de către fiecare dintre aceste unități.

Din partea ISU Alba, marți au fost audiați și colonelul Dorel Sofica și colonelul Cornel Oprișa”, a mai precizat procurorul Lazăr.

Aparatele din avion, examinate de inspectorii CIAS

Aparatul GPS și stația ELT, împreună cu cele două antene au fost ridicate conservate și vor fi supuse examinării unor laboratoare de specialitate, de către inspectorii CIAS (Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile). „Examinarea tehnică este realizată de investigatorii CIAS care sunt competenți și care sunt primii care treuie să realizeze un raport. Acele aparate GPS și ETL vor fi predate pentru examinare unor laboratoare speciale care se ocupă cu astfel de examinări, vom vedea dacă din țară sau din străinătate”, a precizat Lazăr.

Primele concluzii, la începutul săptămânii viitoare. Raportul CIAS, în 30 de zile

Potrivit procurorului Augustin Lazăr, primele concluzii ale audierilor din aceste zile ar putea fi prezentate la începutul săptămânii viitoare. Fără a preciza ce s-a stabilit până acum în urma audierilor, acesta a mai spus că „s-au clarificat multe aspecte privind circumstanțele în care s-a produs accidentul și privind modul de acțiune. Ele nu pot fi comentate fiindcă apar sub forma unor ipoteze, iar în final acestea vor trebui confirmate de ansamblul probațiunii din cauză. Concluziile privind accidentul vor fi oferite prin raportul inspectorilor CIAS, în cel mult 30 de zile”.

Ancheta ar putea fi continuată la București

Obiectivele anchetei sunt stabilirea cauzelor accidentului și a vedea dacă persoanele care au intervenit au avut sau nu o conduită culpabilă. În măsura în care activitățile necesare anchetei vor trebui efectuate la București, ancheta va fi continuată acolo.

„Pentru fiecare dintre instituțiile care au avut un contact cu această misiune de zbor de la București spre Oradea vom verifica atât conduita personalului aviatic al instituției respective cât și documentele care s-au depus pentru realizarea zborului. Vom face o evaluare a situației și vom stabili dacă ancheta se va continua la București în măsura în care ponderea activităților vor trebui continuate acolo, pentru bunul mers al anchetei. În măsura în care se va dovedi că persoane care nu pot fi cercetate de către parchetul Curții de Apel Alba Iulia apar în acest dosar, iar majoritatea actelor de făcut va fi la București , ancheta ar putea continua acolo”, a spus procurorul Augustin Lazăr.

Până în prezent, au fost redactate procese verbale, au fost depuse planșe fotografice, CD-uri, DVD-uri cu înregistrările video efectuate la locul accidentului.

Toate persoanele care au fost la fața locului vor fi audiate până la sfârșitul acestei săptămâni.

Aparținătorii pot ridica obiectele personale ale victimelor de la IPJ Alba

De la fața locului au fost ridicate 11 colete care conțin diverse obiecte, bunuri aparținând victimelor. Coletele sunt sigilate și sunt ținute la dispoziția specialiștilor pentru examinare. Obiectele se află în Camera Corpuri Delicte din cadrul IPJ Alba și pot fi cerute de către aparținători. În măsura în care acestea nu sunt necesare anchetei, ele vor fi înapoiate aparținătorilor.

„Cele 11 colete care conțin mijloacele de probă ridicate de la fața locului, inclusiv bunurile personale ale victimelor, în măsura în care aparținătorii acelor victime le cer, iar procurorul apreciază că nu au legătură directă cu clarificarea accidentului, ele vor fi predate. Ele se află la Camera de Corpuri Delicte de la IPJ Alba”, a mai spus Lazăr.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax