Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Peste 6,4 milioane de lei, investite în lucrări de eficiență energetică la Liceul Sportiv din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Peste 6,4 milioane de lei vor fi investite în lucrări de eficiență energetică ale Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia. Astăzi, 23.08.2018, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul de finanțare al proiectului de reabilitare termică și creștere a eficienței energetice a clădirii Liceului Sportiv. Proiectul cu titlul ”Creșterea eficienței energetice a clădirilor de învățământ din municipiul Alba Iulia – Liceul cu Program Sportiv” va fi finanțat din bugetul Regiunii Centru alocat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, prin Prioritatea de Investiții 3.1.B, ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice.

Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia a fost construit în 1980 și are o suprafață totală de 4.400 mp, cu o înălțime de peste 14 m și un teren de 6.000 mp. Este o clădire cu o stare tehnică degradată, ineficientă energetic și economic, ce înregistrează cele mai mari pierderi de energie prin pereții exteriori, ferestre si planșeul de peste ultimul nivel, pierderi care generează costuri ridicate cu încălzirea pe timp de iarnă. Prin contractul de finanțare semnat azi, din bugetul total de 6.400.732,78 lei, suma de 6.272.718,12 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată de către beneficiar (aproximativ: 1.388.629,71 Euro), iar 128.014,66 lei reprezintă cofinanțarea asigurată de Primăria Municipiului Alba Iulia pentru realizarea proiectului. Prin implementarea acestui proiect, estimat a se finaliza în 31.07.2020, Primăria Municipiului urmărește scăderea nivelului gazelor cu efect de seră de la 214,50 la 92,82 și a consumului de energie primară de la 1.290.712,36 la 640.498,89.

”Această clădire este amplasată într-o zonă de protecție a monumentelor istorice și în mijlocul unui cartier plin de locuințe, de aceea consider că era o prioritate acest proiect, pentru a avea un aer mai curat în municipiu. A reduce cheltuielile din bugetul propriu și a putea obține sprijin european pentru proiecte cu beneficii majore pentru comunitate este, din punctul meu de vedere, ceea ce ar trebui să facă orice primar ce se gândește la oameni. In faza de execuție a proiectului vom utiliza pe cât posibil tehnologii nepoluante, materiale de construcție naturale, ecologice, cu impact scăzut asupra mediului înconjurător și produse cu emisii reduse de CO2. Propunem prin acest proiect, soluții tehnice eficiente și performante de îmbunătățire a eficienței energetice a construcției. Aceste soluții ne susțin în demersurile noastre de a facilita accesul liber la produse si servicii de calitate, la sisteme de sănătate și educație moderne, la o administrație publică transparentă și eficientă”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

”Municipiul Alba Iulia este deja recunoscut la nivel național, și nu numai, ca și municipalitate care a reușit să atragă un buget consistent de fonduri europene în perioada 2007-2013, prin care a realizat investiții care au transformat un oraș gri într-un oraș cu o cetate vie și o infrastructură modernă, atrăgătoare, atât pentru cetățeni, cât și pentru turiști. Evoluția orașului însă nu s-a oprit ci continuă acum cu investiții în clădiri, proiecte și aplicații care fac din Alba Iulia un Smart City, un oraș inteligent atât prin modul în care își gestionează resursele, cât și prin beneficiile pe care le obține pentru cetățeni. Prin acest proiect, peste 700 de elevi vor beneficia, alături de familiile lor, de condiții optime de studiu, o clădire cu apă caldă și săli de clasă călduroase, iar orașul și cetățenii vor avea, la finalizarea proiectului, un nivel redus cel puțin la jumătate, al consumului de energie și al gazelor de seră emise de clădire”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Prin bugetul alocat proiectului se vor realiza lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum. Vor fi executate lucrări de izolare termică a fațadei și se vor înlocui cazanele din centrala termică proprie, în scopul creșterii randamentului și al reducerii emisiilor echivalent CO2. Proiectul mai prevede modernizarea instalația de distribuție a agentului termic și montarea de robinete cu cap termostatic la radiatoare. Tot din bugetul proiectului, se va instala un sistem fotovoltaic off-grid compus din 140 de panouri fotovoltaice de 250W, precum și instalarea unui sistem alternativ de producere a energiei termice prin montarea suplimentară de pompe de căldura aer-apă. Instalația de iluminat a clădiri se va moderniza instalarea unor corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, dar și cu senzori de mișcare acolo unde se impun. De asemenea, se vor repara elementele de construcție ale fațadei care prezintă potențial pericol de desprindere și se vor moderniza instalațiile și echipamentele montate aparent pe fațadele clădirii, precum si trotuarele de protecție.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax