Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Peste 90 de unități de învățământ din Alba încep noul an școlar fără autorizație de la DSP. Nu au grupuri sanitare, apă și canalizare

Publicat

alexandru sinea Anul școlar începe fără autorizație de la DSP pentru 94 de unități de învățământ din județul Alba. Majoritatea problemelor găsite de inspectori sunt legate de lipsa grupurilor sanitare în interiorul clădirii, lipsa rețelei de apă și canalizare, etc. 

„Anul trecut erau 124 de școli neautorizate de DSP. Între timp un număr de 30 de unități de învățământ au primit autorizație ca urmare a muncii inspectorilor care au oferit consiliere. Au rămas un număr de aproximativ 90 de unități neautorizate din 506 câte sunt la nivel de județ dar să nu ne lăsăm influențați de acest număr care pare mare la prima vedere pentru că realitatea este alta. Un procent de sub 2% din totalul numărului de elevi și preșcolari învață în unități neautorizate. La nivel național asta ne situează pe locuri fruntașe” spune directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Acesta a mai preciza că majoritatea unităților de învățământ neautorizate se află în zona de munte a județului, locuri unde nu există apă curentă și canalizare. Sinea a mai spus că în aceste zone investițiile în dotarea sau renovarea școlilor ar necesita un efort prea mare pentru administrațiile locale mai ales că numărul elevilor este unul extrem de mic.

Deficiențele majore, pentru care nu au primit autorizație sanitară de funcționare, sunt: lipsă apă curentă și canalizare, lipsa grupurilor sanitare sau grupuri sanitare improprii, existența grupurilor sanitare în curte, neîncălzite, cu toalete turcești, iar deficiențele minore sunt iluminarea artificială a claselor, respectiv degradarea pavimentelor, pardoselilor și interioarelor, precum și funcționarea în spații comune a unităților de învățământ diferite (de exemplu, școală gimnazială și grădiniță fără circuite separate).

„Nu știu ce primar ar investi 500 de milioane în condițiile în care acel primar nu are certitudinea că anul viitor vor mai fi copii care să învețe acolo. Va avea o școală sau o grădiniță autorizată sanitar dar nepopulată. Acesta este motivu pentru care noi încă mai avem școli neautorizate, dar procentul de 1,76 de copii care învață în unități neautorizate este unul îmbucurător” mai spune Sinea.

În afara zonei montane, comuna Sântimbriu se află „pe lista neagră” cu școli neautorizate deși se află la câțiva kilometri de Alba Iulia.

„Aici o să luăm măsuri și o să fim foarte fermi pentru că nu este posibil ca în proximitatea municipiului Alba Iulia într-o comună care nu este tocmai săracă să nu aibă autorizație sanitară” a transmis directorul DSP.

Din cele 94, 4 și-au depus documentația pentru autorizare (în curs de autorizare).

Situație defalcată pe tipuri de unități:  Licee: 34 toate autorizate sanitar,  școli primare și gimnaziale: 231 din care 179 autorizate, gradinițe: 240 din care 198 autorizate;  școală postliceală- 1 autorizata

Nici la capitolul autorizații ISU nu se prezintă foarte bine școlile din județ.

În prezent, la nivelul județului Alba își desfășoară activitatea 76 de clădiri cu destinația de învățământ care necesită obținerea unei autorizații de securitate la incendiu și nu o dețin. Dintre acestea, grădinițe și creșe sunt 20, școli primare și gimnaziale – 45, iar licee/colegii/școli postliceale/școli profesionale – 11.

Situația acestora este un proces aflat în continuă dinamică, în funcție de organizarea socio-administrativă la nivel local, de numărul de elevi care necesită școlarizare de la an la an, precum și de stadiul îndeplinirii măsurilor pentru obținerea acestui document, potrivit unui răspuns primit de Alba24 din partea Inspectoratului Județean pentru Situaţii de Urgență Alba.

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax