Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Peste o tonă de deșeuri spitalicești periculoase, din județele Alba și Mureș, depozitate ilegal într-o hală din Suceava

Publicat

YouTube video

Peste o tonă de deșeuri spitalicești periculoase, provenite din județele Alba, Mureș și Suceava, au fost descoperite sâmbătă de polițiști depozitate ilegal într-o hală de pe raza municipiului Suceava. Oamenii legii au deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii privind colectarea, tratarea, transportul, valorificarea și eliminarea deșeurilor periculoase.

„Astăzi, (n.r. sâmbătă) în jurul orei 16.00, am fost contactați de Poliția Suceava referitor la faptul că prin 112 cetățeni din cartierul Ițcani au anunțat că într-o locație, aici unde ne aflăm, se întâmplă ceva ciudat. De câteva zile, în această proprietate pătrund niște mașini cu numere de înmatriculare care nu sunt din județul Suceava, abandonează niște saci și părăsesc incinta. Poliția ne-a solicitat și pe noi, ne-am deplasat la fața locului și am constatat că o mașină care era oprită de poliție făcea transport de deșeuri periculoase.

Firma este din Târgu Mureș, județul Mureș, și în mașină avea deșeuri care proveneau din Alba Iulia. Destinația de transport era un incinerator din alt județ, având în vedere că noi în Suceava nu mai avem incinerator, activitatea de incinerare s-a sistat temporar.

Aceaste deșeuri spitalicești au fost depozitate într-o hală în incinta acestei proprietăți și șoferul a declarat că a intrat pe această proprietate pentru a încărca deșeurile din hală în mașina cu care făcea transportul către acel incinerator. Normal, verificând toate documentele, transportatorul nu avea voie să circule prin județul nostru, nu avea traseu aprobat ca să circule prin județul nostru. (…)

Am intrat cu Poliția în hală și am constatat că în hală se găsesc deșeuri spitalicești provenite de la cabinete medicale – înțepătoare, seringi. În momentul de față, șoferul declară că în această încăpere se găsesc circa o tonă de deșeuri. (…)

Aceste deșeuri sunt periculoase atât pentru mediu cât și pentru sănătatea populației”, a declarat Adriana Iordache, șefa Gărzii de Mediu Suceava, pentru obiectivdesuceava.ro.

Polițiștii au explicat că din documentelor deținute de șoferul angajat la SC Medpharma Collect SRL Târgu Mureș, reziduurile medicale proveneau de la spitale de pe raza județelor Alba și Mureș, precum și de la cabinete medicale din județul Suceava.

Potrivit IPJ Suceava, la data de 7 martie, în jurul orei 13:45 o femeie de 47 ani, din municipiul Suceava a sesizat prin SNUAU 112, despre faptul că la o hală de pe strada Cernăuți, din municipiul Suceava se depozitează deșeuri cu risc biologic .

La faţa locului a fost identificată apelanta, care a relatat faptul că în cursul acestei zile a observat o mașina cu inscripții risc biologic, care depozita mai mulți saci cu inscripția „Risc biologic”, într-o hală din spatele locuinței de pe str. Cernăuți.

În apropierea depozitului a fost identificată o autoutilitara în care se aflau doi bărbați de 43, respectiv de 63 de ani, iar în autovehicul au fost identificate mai multe colete din carton și tomberoane din material plastic, pentru care a fost prezentat un aviz de însoțire a unor substanțe periculoase și nepericuloase.

Având în vedere faptul că nu au fost prezentate toate documentele prevăzute de cadrul normativ incident privind transportul unor substanțe periculoase, a fost solicitată intervenția lucrătorilor din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, precum și a echipei operative din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Toxice Suceava, care au preluat cercetările în cauză.

A fost identificat administratorul unității ce are ca obiect de activitate colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor medicale, stabilindu-se că transportul de deșeuri medicale trebuia să se desfășoare pe traseul Târgu-Mureș – Pașcani – Iași.

Din primele verificări s-a constatat că administratorul nu a respectat traseul stabilit deoarece acesta urma să încarce mai multe deșeuri medicale din incinta unei hale pe care o închiriase pe raza municipiul Suceava.

În urma cercetării cercetărilor, nu au fost identificate deșeuri arse, însă a fost găsită cantitatea de 1.019,8 kg., despre care reprezentanții Gărzii de Mediu au concluzionat că sunt deșeuri medicale periculoase.

Întreaga cantitate a fost indisponibilizată, urmând ca aceasta să fie eliminată pe cheltuiala reprezentantului societății implicate, în conformitate cu prevederile legale.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii S.A.E.S.P. Suceava sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase.

sursa: monitorulsv.ro, obiectivdesuceava.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax