VIDEO: PNL cere PSD să oprească orice negociere cu UDMR pentru adoptarea proiectului de lege ce micşorează pragul pentru asigurarea limbii materne | Alba24
Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: PNL cere PSD să oprească orice negociere cu UDMR pentru adoptarea proiectului de lege ce micşorează pragul pentru asigurarea limbii materne

avatar

Publicat

camera deputatilor, parlamentVicepreședintele PNL, Florin Roman, a declarat joi, în conferință de presă că PSD a făcut “troc” cu UDMR pe marginea proiectului de lege care impune pragul de 10% pentru folosirea limbii maghiare în administrația publică. În variantele anterioare, procentul în compoziţia etnică pentru asigurarea limbii materne în localităţi era de 20%, astfel că, în noua variantă aprobată în Comisia de Muncă, acesta a scăzut. Deputatul de Alba spune că PNL solicită ferm PSD să oprească orice negociere cu UDMR pentru adoptarea modificărilor la această lege şi să nu “vândă România la bucată”.

“Liderul UDMR din Camera Deputaţilor, Attila Korodi, a anunţat prelungirea acordului de colaborare parlamentară cu majoritatea guvernamentală PSD-ALDE pentru încă 6 luni. La 20 minute după această declaraţie, în cadrul Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, majoritatea PSD-ALDE-UDMR plus minorităţi a votat un proiect de lege extrem de important şi anume modificările la Legea 215, a administraţiei publice locale, propuse de un grup de 30 de parlamentari UDMR.

PNL solicită ferm PSD să oprească orice negociere cu UDMR pentru adoptarea modificărilor la această lege, ce înseamnă obligatoriu limbă oficială maghiară în toate instituţiile publice centrale si locale din România, posibilitatea de a arbora steaguri secuieşti, inscripţii biligve în peste 400 de localităţi. PNL solicită ferm majorităţii PSD să respingă în comisii şi în plen aceste amendamente, care sunt antinaţionale.

Noul troc PSD-UDMR înseamnă ceva mult mai nociv faţă de ce s-a discutat iniţial. Dacă pragul în care urmau să se aplice aceste lucruri era de 20 la sută, ca urmare a scandalului din vară pragul a ajuns la 15 la sută, în noul troc din această săptămână pragul scade la 10 la sută.

Asta înseamnă că mai bine de 400 de localităţi din zona Ardealului, dar şi Bucureşti practic sunt puse pe tavă de PSD în mâna UDMR”, a declarat Florin Roman.

Potrivit politicianului, există un aviz favorabil al Consiliului Legislativ pentru acest proiect, însă “Consiliul spune că acest prag de 10 la sută este posibil să fie neconstituţional, fiind ales arbitrar, fără o fundamentare precisă” şi “spune că nu se pronunţă pe oportunitate, adică de ce acum”.

Florin Roman explică şi contextul, care în opinia sa este: “De ce acum? Pentru că trocul dintre PSD şi UDMR este ca aceste modificări la Legea administraţiei publice locale să treacă în această sesiune parlamentară, astfel încât la intrarea României în anul Centenar acestes solicitări din partea UDMR să devină lege, iar Guvernul să aplice normele metodologice şi să stabilească lista anexă cu  şi să fie stabilită lista cu localităţile în care urmează să fie implentată această lege, până la 1 decembrie 2017”.

Deputatul de Alba a precizat că „deşi liderii UDMR au spus nu o dată, ci de mai multe ori că pentru UDMR anul Centenarului este de doliu naţional, nu am văzut niciun lider al PSD sau ALDE să se delimiteze de aceste declaraţii extremiste care inflamează starea de spirit a populaţiei cu puţin înainte de intrarea în anul Centenar”.

“În timp ce românii din Harghita si Covasna sunt dezrădăcinaţi, umiliţi în propria lor ţară, Dragnea şi PSD votează cu ochii închişi cererile UDMR. PNL solicită PSD să nu vândă România la bucată, să nu permită această federalizare paşnică pentru voturile UDMR. Ne pregătim totuşi de sărbătoarea Centenarului. Ce s-ar întâmpla dacă şi etnicii romi ar avea aceleasi pretenţii? PNL solicită PSD să pună capăt acestor cerinţe extremiste, revizioniste ale UDMR.

PNL susţine drepturile tuturor minorităţilor şi este apărătorul drepturilor cetăţeneşti şi invită la dialog toate forţele politice responsabile.

PNL cere PSD să voteze alături de ALDE, UDMR şi celelalte minorităţi legea de finanţare a Monumentului Unirii, să susţină achiziţia vilei de la Florica şi a casei lui Iuliu Maniu, aflată în stare avansată de degradare. Să pună deasupra interesul naţional”, a mai spus Roman.

Florin Roman a menţionat că se doreşte ca această lege să fie trecută prin vot final până la finalul lunii septembrie, ca să aibă timp Guvernul să publice normele metodologice şi lista anexă cu cele peste 400 de localităţi din România care intră sub incidenţa acestui proiect. Potrivit politicianului, prin acest act normativ vor deveni obligatorii: limbă oficială maghiară în toate instituţiile publice locale şi centrale, inscripţionarea bilingvă a denumirilor străzilor, spaţiilor publice, indicatoarelor rutiere, drumurilor publice, naţionale, judeţene, comunale, dar şi o bază de date distinctă la nivelul ANFP cu funcţionari publici care cunosc limba maghiară. “Vor fi redistribuiţi cu prioritate cei care cunosc limba maternă. În caz contrar, dacă nu infracţiune, se pedepseşte cu amendă până la 50.000 lei”, a completat Florin Roman.

Discutăm foarte serios despre posibilitatea de a ieşi în stradă pentru a apăra drepturile românilor, cu puţin timp înainte de anul Centenarului. Aşa ceva nu se poate. Domnule Dragnea, pentru acest troc – ‘nem tudom’,” a încheiat Roman.

Ce prevede proiectul (AICI, integral):

Se modifică articolul 19 alineatul (1) din Legea administraţiei locale, astfel:

(1) În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care şi-au declarat apartenenţa etnică sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia să asigure, în raporturile cu aceştia, folosirea limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.

Prin număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţii naţionale se înţelege:

a) 10.000 de cetăţeni aparţinând minorităţii naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este mai mare de 100.000;
b) 2.000 de cetăţeni aparţinând minorităţii naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 50.000 – 100.000;
c) 1.000 de cetăţeni aparţinând minorităţii naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 25.000 – 50.000;
d) 500 de cetăţeni aparţinând minorităţii naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 10.000 si 25.000;
e) 300 de cetăţeni aparţinând minorităţii naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este sub 10.000.

Proiectul de lege a fost depus în luna iunie de către parlamenarii UDMR şi a fost subiect de intense negocieri cu PSD în contextul moţiunii de cenzură a PSD împotriva lui Sorin Grindeanu, negocieri care au picat, iar proiectul de lege nu a mai ajuns la votul final, potrivit hotnews.ro.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. avatar

    Conştiinţa vie.

    joi, 07.09.2017 la 17:14

    ROMÂNIA TREBUIE SĂ INTERZICĂ PARTIDELE CONSTITUITE PE CRITERII ETNICE (gen U.D.M.R.). ASTFEL DE PARTIDE SUNT O RUŞINE PENTRU DEMOCRAŢIE!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

EVENIMENT

Se strică vremea în minivacanța de Sfânta Maria: Ploi şi furtuni în aproape toate regiunile din ţară, până vineri noaptea

avatar

Publicat

Administraţia Naţională de Meteorologie informează că începând de marți, 14 august, ora 18:00 până vineri, 17 august, ora 22:00 sunt așteptate la nivelul întregii țări averse, descărcări electrice, intensificări  ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și grindină.

Potrivit ANM, în cursul serii de marți (14 august) și al nopții de marți spre miercuri (14/15 august), în regiunile vestice și nordice gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat și local se vor semnala intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, averse cu caracter torențial și grindină.

În zilele de miercuri (15 august), joi (16 august) și vineri (17 august), mai ales în cursul după-amiezilor și al serilor, în Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei, precum și în zonele montane și submontane vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin ploi ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor putea lua și aspect de vijelie și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 20 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

sursa: meteoromania.ro

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

A început construcția bisericii demolate luna trecută la Alba Iulia. Între timp, slujbele se fac într-o hală din piața Cetate

avatar

Publicat

Construcția noii biserici ortodoxe de pe strada Ioan Alexandru este în desfăşurare. Excavatoarele și muncitorii lucrează de zor la fundația noului lăcaș de cult care, teoretic, va fi gata în 2021. Până la finalizarea construcției, enoriașii participă la slujbele ținute de preotul bisericii, într-o hală a pieței agroalimentare din Cetate.

În luna iulie, micuța biserică de lângă piața agroalimentară, care a servit ca lăcaș de cult peste 20 de ani, a fost dărmată pentru a face loc unuia nou. Motivul demolării a fost că vechea clădire avea un statut provizoriu și nu avea o arhitectură ecleziastic corespunzătoare.

CITEȘTE ȘI: Astăzi se pune temelia unei noi biserici la Alba Iulia. Vechea biserică a fost dărâmată în urmă cu câteva zile

Într-o lună, lucrurile s-au pus în mișcare și muncitorii au început să lucreze la fundația noii clădiri.

Teoretic, beneficiarul, Parohia Ortodoxă Română Cetate 1, va putea avea parte de noua biserică în 2021, termenul de construcție fiind de 36 de luni.

Preotul paroh speră ca demisolul bisericii să fie gata pentru a putea oficia slujba de Crăciun în interiorul acestuia.

Până atunci, enoriașii bisericii iau parte la slujbele ținute într-o hală din piața agroalimentară din Cetate.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Angajații DSV și DSP Alba învaţă cum să-şi perfecționeze bronzul la mare, prin „cursuri profesionale”

avatar

Publicat

Au salarii mari mari decât mulți dintre români ar visa, au vouchere, sporuri și vacanțe gratuite la hoteluri în cele mai scumpe stațiuni de pe litoral, mascate sub diferite cursuri din ale căror denumiri ne dăm seama că singurul lucru pe care l-ar putea prinde ar fi o insolație, în plin sezon estival. Dacă vă gândiți că doar angajații primăriilor sunt trimiși să se „perfecționeze” pe malul Mării Negre, nu e chiar așa. Și angajații sau șefii Direcției de Sănătate și Direcției Sanitar-Veterinare din Alba și-au îmbunătățit cunoștințele în materie de factori de protecție, la Mamaia și Costinești.

„Meseria” de bugetar a ajuns să fie cea mai dorită din România și asta pe bună dreptate. Salarii bune, zile libere multe și, pe lângă asta, vara le garantează și câte un sejur la mare pe banii instituției, la „curs”.

Direcția Sanitar-Veterinară Alba a plătit anul acesta peste 20.000 de lei pe cazări la cursuri în plin sezon estival la Costinești și Mamaia. Pe lista achizițiilor publice nu apare în detaliu denumirea cursului sau perioada exactă, ci doar „servicii de cazare” pe șapte zile în diferite locuri. Un singur curs apare cu numele Program de perfecţionare „Modificări legislative privind funcţi publică în domeniul resurselor umane„, care evident este la mare, în Costinești, în perioada 20-26 august. În medie, un sejur de curs costă aproximativ 3.000 de lei pentru cazare și în jur de 900 de lei înscrierea. 

Nici cei de la Direcția de Sănătate Publică Alba nu au ratat ocazia să-și perfecționeze bronzul.

Angajații au fost trimiși la „Curs perfecţionare contracte administrare, patrimoniu şi achiziţii publice, în perioada 15-22.07.2018” și un curs „Scrierea proiectelor europene. Aplicaţii practice” în perioada 23-29 iulie. Ambele cursuri s-au ținut la hoteluri în Mamaia și au costat în jur de 8.500 de lei.

Nu se știe dacă la aceste cursuri au fost trimiși angajații sau şi directorii celor două instituții, mai ales că Alexandru Sinea, directorul DSP Alba, de când a venit vara, a stat mai mult în concediu decât la birou.

 

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 140 de poliţişti din Alba asigură măsuri de ordine şi siguranţă, în minivacanţa de Sfânta Maria. Recomandări

avatar

Publicat

Peste 140 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba vor acţiona, zilnic, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, în minivacanţa prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În perioada 15 -19 august 2018, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va intensifica acţiunile, va suplimenta efectivele de siguranţă publică şi va asigura prezenţa echipajelor de poliţie, în locurile aglomerate şi a lăcaşurilor de cult din judeţul nostru dar şi în zonele de agrement, în vederea prevenirii evenimentelor negative.

Zilnic vor acţiona, în medie, 140 de poliţişti, cu 70 de mijloace auto, pentru prevenirea faptelor antisociale, apărarea patrimoniului public şi privat, creşterea siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare, astfel încât cetăţenii să se bucure, în linişte, de această sărbătoare, transmite IPJ Alba.

Pentru prevenirea accidentelor de circulaţie şi combaterea excesului de viteză, poliţiştii de la rutieră vor acţiona cu 14 aparate radar şi va fi asigurată prezenţa în trafic, pentru depistarea şi sancţionarea, cu fermitate, a conducătorilor auto care încalcă normele rutiere privind circulaţia pe drumurile publice.

Pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă cetăţenilor:

Dacă plecaţi de la domiciliu, închideţi şi asiguraţi toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie şi nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani!

În zonele aglomerate, fiţi atenţi la genţi, poşete şi buzunare!

Evitaţi consumul excesiv de alcool şi stările conflictuale!

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Respectaţi regimul legal de viteză !

Adaptaţi permanent viteza, condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană!

Pe timp de vreme caniculară, planificaţi pe cât posibil deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10.00 –18.00 şi nu consumaţi sub nicio formă băuturi alcoolice.

Posesorilor de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) le recomandăm să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menţionat.

Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, gradul de îmbătrânire şi uzură al acestora şi al racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.

Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare!

În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 – Apel Unic de Urgenţă

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe DN 67C – Transalpina, zona Căpâlna. Cetăţean ceh rănit după ce s-a răsturnat cu motocicleta în albia râului Sebeş

avatar

Publicat

Un motociclist a fost grav rănit în urma unui accident rutier petrecut marți, în jurul prânzului pe DN 67C – Transalpina, în zona Căpâlna.

Potrivit IPJ Alba, un accident rutier s-a petrecut marți, pe DN 67C în zona Căpâlna. Din primele informații un bărbat a pierdut controlul asupra motocicletei pe care o conducea și a căzut în albia râului Sebeș.

UPDATE: Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut pe DN67C, la kilometrul 133+300 m. Un cetăţean ceh, în vârstă de 47 de ani, în timp ce conducea o motocicletă, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, a pierdut controlul asupra vehiculului, a intrat în coliziune cu parapetul de pe marginea carosabilului şi s-a răsturnat în albia râului Sebeş. Motociclistul a suferit mai multe leziuni şi a fost transportat la spitalul din Sebeş.

FOTO: Arhiva Alba24

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate