Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Portret emoționant de erou al Armatei Române: Nea Vasile din Ohaba a fost prizonier la ruși

Publicat

YouTube video

Vasile Muntean, sau Nea Vasile, cum îi spun vecinii din Ohaba, este un erou. Și-a apărat țara cu arma în mână, până când a fost luat cu forța de ruși. Timp de patru ani a fost prizonier la Donbas și, după ce s-a întors în țară, a fost martor la toate evenimentele politice ale ultimilor 80 de ani. Are acum 96 de ani, și o viață plină de amintiri. La peste 60 de ani de atunci, experiența lagărului sovietic rămâne la fel de vie în mintea sa. În fiecare zi însorită, îl găsiți în fața porții sale, la numărul 186, la câțiva pași de Primăria din Ohaba. Uneori, câte un vecin îi ține companie. 

”Am fost pe front și au venit rușii și ne-au luat din țară, fără nici un motiv (…) Am fost în regiunea Donbasului unde am lucrat la 900 de metri adâncime, la cărbune (…) M-o țânut patru ani, numa Dumnezeu știe cum am scăpat, El știe, nu eu. Din 2000 de oameni câți am fost în lagăr, au murit în primele 3 luni 1600 de români, și nemți și maghiari… Au murit de seara până dimineața și 42 de oameni în dormitoarele în care am fost io” spune Nea Vasile.

”Este o bucurie să îl avem printre noi pe vecinul nostru, Nea Vasile Muntean, de 96 de ani, un cetățean al comunei noastre cu care ne mândrim, care a fost pe front și ne-a apărat țara”, ne spune primarul Adrian Mihălțan.

Apreciat de toți cei care îl cunosc, Nea Vasile este un personaj atât de rar în România de astăzi încât, de Ziua Armatei, am considerat că merită să îl (re)cunoașteți și voi. Cu toate că afară era vânt, Nea Vasile se aude suficient de bine pe înregistrarea noastră, pentru ca vorbele sale să conteze. Alba 24 vă prezintă, cu emoție, un erou adevărat.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Dan

    miercuri, 25.10.2017 at 13:08

    Mi-au dat lacrimile cand am citit articolul asta.

    • Sanda

      miercuri, 25.10.2017 at 20:14

      Felicitari. Sa/i dea Dumnezeu sanatate.

  2. Marcela

    vineri, 27.10.2017 at 03:03

    Să-i dea Dumnezeu zile liniștite și ușoare și sănătate multă !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax