Connect with us
Publicitate

AIUD

VIDEO: Povești de la capătul lumii noastre. Locuitorii cătunelor de pe Valea Rîmețului, subiect de reportaj pentru TVR

Publicat

YouTube video

”Ne-a trecut vremea, ca la cireșe. Acum de ce nu mai sunt cireșe? Da nici nu ți-i dor de ele! Așa trece și timpul omului”, le spune reporterilor, femeia bucuroasă că are ocazia să vorbească cu cineva. Mărturii demne de ascultat despre cum se trăia pe vremuri, dar și cum se trăiește acum pe crestele munților de deasupra Cheilor Rîmeților, prezentate într-o serie de reportaje realizate în proiectul TVR ”Izolați în România”. Pe scurt, o poveste despre simplitate, bun simț și umanitate.

izolati in romania

Au supravieţuit, au ştiut să trăiască fără asfalt, magazin sau biserică, sunt oameni care au acum 70-80 de ani, mulţi dintre ei singuri, care reuşesc să se gospodărească în case izolate, între stânci, în cătune.

rimat

Lumea lor este diferită de lumea noastră.  Ei trăiesc izolați în munți la capătul unor poteci. Capătul lumii noastre este, de fapt, locul în care începe lumea lor.  Acolo s-au născut, acolo trăiesc, acolo mor. În singurătate, la capătul lumii noastre.

postas rimet

”Este câte o casă de tră să meri tri kilometri. Îs foarte îndepărtate și la căsî îs acum numa bătrâni, în etate de la 0 în sus și li greu și lor aicea pe munte. Și pentru noi care suntem mai tineri îi greu” le-a povestit reporterilor TVR, poștașul zonei, care bate drumurile călare pe un cal. Alfel i-ar fi imposibil să ajungă la cele mai îndepărtate case de pe culmile pietroase.

Există însă și tineri care visează să se mute într-un asemenea loc. Este și cazul unui tânăr care s-a mutat în cătunul Cheia, abandonând viața în capitală pentru liniștea absolută de aici.

Mărturiile și poveștile acestor oameni au fost înregistrate de reporterii TVR Dite Dinesz și Marius Danci.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax