Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

VIDEO: Povești de la capătul lumii noastre. Locuitorii cătunelor de pe Valea Rîmețului, subiect de reportaj pentru TVR

Publicat

”Ne-a trecut vremea, ca la cireșe. Acum de ce nu mai sunt cireșe? Da nici nu ți-i dor de ele! Așa trece și timpul omului”, le spune reporterilor, femeia bucuroasă că are ocazia să vorbească cu cineva. Mărturii demne de ascultat despre cum se trăia pe vremuri, dar și cum se trăiește acum pe crestele munților de deasupra Cheilor Rîmeților, prezentate într-o serie de reportaje realizate în proiectul TVR ”Izolați în România”. Pe scurt, o poveste despre simplitate, bun simț și umanitate.

izolati in romania

Au supravieţuit, au ştiut să trăiască fără asfalt, magazin sau biserică, sunt oameni care au acum 70-80 de ani, mulţi dintre ei singuri, care reuşesc să se gospodărească în case izolate, între stânci, în cătune.

rimat

Lumea lor este diferită de lumea noastră.  Ei trăiesc izolați în munți la capătul unor poteci. Capătul lumii noastre este, de fapt, locul în care începe lumea lor.  Acolo s-au născut, acolo trăiesc, acolo mor. În singurătate, la capătul lumii noastre.

postas rimet

”Este câte o casă de tră să meri tri kilometri. Îs foarte îndepărtate și la căsî îs acum numa bătrâni, în etate de la 0 în sus și li greu și lor aicea pe munte. Și pentru noi care suntem mai tineri îi greu” le-a povestit reporterilor TVR, poștașul zonei, care bate drumurile călare pe un cal. Alfel i-ar fi imposibil să ajungă la cele mai îndepărtate case de pe culmile pietroase.

Există însă și tineri care visează să se mute într-un asemenea loc. Este și cazul unui tânăr care s-a mutat în cătunul Cheia, abandonând viața în capitală pentru liniștea absolută de aici.

Mărturiile și poveștile acestor oameni au fost înregistrate de reporterii TVR Dite Dinesz și Marius Danci.

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Vârsta la care oamenii devin de fapt adulţi. Concluziile unui studiu

Publicat

familie parinti copii

În majoritatea țărilor din lume, vârsta la care o persoană este considerată adultă este de 18 ani. Însă cercetători britanici citați de BBC susţin că oamenii nu devin pe deplin „adulți” până la vârsta de 30 de ani. Oamenii de știință care studiază creierul și sistemul nervos spun că vârsta la care oamenii devin adulți […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

PROGNOZA METEO lunară: Temperaturi şi precipitaţii până în 22 aprilie. Cum va fi vremea de Florii

Publicat

flori primavara

Administraţia Naţională de Meteorologie transmite prognoza de vreme pentru patru săptămâni, până în 22 aprilie. Temperaturile vor fi apropiate de valori normale, însă precipitaţiile vor fi deficitare, în intervalul amintit. În judeţul Alba, vremea se răceşte în următoarea săptămână, apoi se încălzeşte din nou. Va mai ploua doar în aprilie, când sunt posibile şi intervale […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Rezultate finale olimpiade – ITALIANĂ şi SPANIOLĂ – etapa judeţeană Alba 2019. Punctajele

Publicat

examen scoala

Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba transmite rezultatele finale la probele A şi B în cadrul Olimpiadei de Limbi romanice – italiană şi spaniolă, etapa judeţeană 2019. LIMBA ITALIANĂ Clasa a VIII-a Nume elev / Unitatea de învăţământ / Localitatea / Nivel / Punctaj Băluțiu Denissa – Școala Gimnazială Nr. 3  – Cugir – intensiv – 92.00 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Olimpiada de Limba FRANCEZĂ 2019, rezultate finale după etapa judeţeană Alba. Punctajele

Publicat

limba franceza

Sâmbătă s-a desfăşurat ultima probă la etapa judeţeană Alba a olimpiadei de Limba Franceză 2019. Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a transmis punctajele finale ale elevilor. Etapa naţională se va desfăşura în perioada 22-26 aprilie, în Bistriţa-Năsăud. Rezultate finale Olimpiada de Limba Franceză 2019 – etapa judeţeană Alba: Clasa a IX – a Numele elevului / […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate