Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

VIDEO: Povești de la capătul lumii noastre. Locuitorii cătunelor de pe Valea Rîmețului, subiect de reportaj pentru TVR

avatar

Publicat

”Ne-a trecut vremea, ca la cireșe. Acum de ce nu mai sunt cireșe? Da nici nu ți-i dor de ele! Așa trece și timpul omului”, le spune reporterilor, femeia bucuroasă că are ocazia să vorbească cu cineva. Mărturii demne de ascultat despre cum se trăia pe vremuri, dar și cum se trăiește acum pe crestele munților de deasupra Cheilor Rîmeților, prezentate într-o serie de reportaje realizate în proiectul TVR ”Izolați în România”. Pe scurt, o poveste despre simplitate, bun simț și umanitate.

izolati in romania

Au supravieţuit, au ştiut să trăiască fără asfalt, magazin sau biserică, sunt oameni care au acum 70-80 de ani, mulţi dintre ei singuri, care reuşesc să se gospodărească în case izolate, între stânci, în cătune.

rimat

Lumea lor este diferită de lumea noastră.  Ei trăiesc izolați în munți la capătul unor poteci. Capătul lumii noastre este, de fapt, locul în care începe lumea lor.  Acolo s-au născut, acolo trăiesc, acolo mor. În singurătate, la capătul lumii noastre.

postas rimet

”Este câte o casă de tră să meri tri kilometri. Îs foarte îndepărtate și la căsî îs acum numa bătrâni, în etate de la 0 în sus și li greu și lor aicea pe munte. Și pentru noi care suntem mai tineri îi greu” le-a povestit reporterilor TVR, poștașul zonei, care bate drumurile călare pe un cal. Alfel i-ar fi imposibil să ajungă la cele mai îndepărtate case de pe culmile pietroase.

Există însă și tineri care visează să se mute într-un asemenea loc. Este și cazul unui tânăr care s-a mutat în cătunul Cheia, abandonând viața în capitală pentru liniștea absolută de aici.

Mărturiile și poveștile acestor oameni au fost înregistrate de reporterii TVR Dite Dinesz și Marius Danci.

 

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

CUGIR

VIDEO REVOLTĂTOR: Adolescent din Cugir, bătut și îngenunchiat de trei tineri. „Cine e şeful tău? Cine e şmecherul tău?”

avatar

Publicat

tanar batut

Violența extremă în rândul adolescenților ia amploare în județul Alba. Un nou act revoltător s-a petrecut într-un grup de tineri despre care există informația că ar fi din Cugir. Filmul, pe care se vede cum un băiat este bătut, pus în genunchi şi umilit de alți trei băieţi, care au și filmat tot ce s-a […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Achitare și condamnări la închisoare cu suspendare, în Dosarul ”Oilor Fantomă”. Decizie la Tribunalul Alba

avatar

Publicat

oi instanta

Achitare și condamnări la închisoare cu suspendare pentru cei trei inculapți în dosarul oilor fantomă. Decizia a fost luată de magistrații Tribunalului Alba, vineri, 18 ianuarie. Florian Farcaș, fost director adjunct al OJFIR Alba, a fost achitat pentru infracțiunile de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false și luare de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

”Mica vrăjitoare”, din nou la Teatrul de Păpuși Prichindel din Alba Iulia. Programul spectacolelor pentru copii

avatar

Publicat

teatru de papusi

Teatrul de Păpuși Prichindel din Alba Iulia a transmis informații despre reluarea sectacolului ”Mica vrăjitoare”, o producție a instituției selecționată la trei festivaluri importante din țară: Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși PUCK Cluj-Napoca, unde a obținut Diplomă pentru impact vizual, Festivalul Internațional de Animație „Sub bagheta lui Merlin” Timișoara, obținând Premiul pentru regie și […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Traficul rutier pe DN 75, în localitatea Arieșeni este oprit. Se efectuează detonări controlate de zăpadă

avatar

Publicat

stop

Traficul rutier este oprit în localitatea Arieșeni pe DN 75, din cauza unor detonări de zăpadă în județul Bihor, zona Vârtop. Potrivit IPJ Alba, ISU Bihor, efectuează detonări controlate de zăpadă, pentru a înlătura riscul producerii de avalanșe. Porținea de drum va fi redeschisă circulației, imediat după finalizarea în condiții de siguranță a detonării controlate […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate