Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

VIDEO: Povești de la capătul lumii noastre. Locuitorii cătunelor de pe Valea Rîmețului, subiect de reportaj pentru TVR

avatar

Publicat

Publicitate

”Ne-a trecut vremea, ca la cireșe. Acum de ce nu mai sunt cireșe? Da nici nu ți-i dor de ele! Așa trece și timpul omului”, le spune reporterilor, femeia bucuroasă că are ocazia să vorbească cu cineva. Mărturii demne de ascultat despre cum se trăia pe vremuri, dar și cum se trăiește acum pe crestele munților de deasupra Cheilor Rîmeților, prezentate într-o serie de reportaje realizate în proiectul TVR ”Izolați în România”. Pe scurt, o poveste despre simplitate, bun simț și umanitate.

izolati in romania

Au supravieţuit, au ştiut să trăiască fără asfalt, magazin sau biserică, sunt oameni care au acum 70-80 de ani, mulţi dintre ei singuri, care reuşesc să se gospodărească în case izolate, între stânci, în cătune.

rimat

Lumea lor este diferită de lumea noastră.  Ei trăiesc izolați în munți la capătul unor poteci. Capătul lumii noastre este, de fapt, locul în care începe lumea lor.  Acolo s-au născut, acolo trăiesc, acolo mor. În singurătate, la capătul lumii noastre.

postas rimet

”Este câte o casă de tră să meri tri kilometri. Îs foarte îndepărtate și la căsî îs acum numa bătrâni, în etate de la 0 în sus și li greu și lor aicea pe munte. Și pentru noi care suntem mai tineri îi greu” le-a povestit reporterilor TVR, poștașul zonei, care bate drumurile călare pe un cal. Alfel i-ar fi imposibil să ajungă la cele mai îndepărtate case de pe culmile pietroase.

Există însă și tineri care visează să se mute într-un asemenea loc. Este și cazul unui tânăr care s-a mutat în cătunul Cheia, abandonând viața în capitală pentru liniștea absolută de aici.

Mărturiile și poveștile acestor oameni au fost înregistrate de reporterii TVR Dite Dinesz și Marius Danci.

 

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ADMINISTRATIE

Viorica Dăncilă vine cu tot Guvernul la Alba Iulia. Ședință omagială ”Centenar” la Sala Unirii

avatar

Publicat

sedinta guven

Guvernul României își ”ia inima în dinți” și vine la Alba Iulia, în fieful numărul 1 al liberalilor, pe data de 29 noiembrie, pentru a ține o ședință omagială cu ocazia Centenarului la Sala Marii Unirii. Încă din luna august prefectul județului Alba, Dănuț Hălălai, declara pentru Alba24 că se află în discuții avansate pentru organizarea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Atenţionări de la DSVSA pentru cei care doresc să vândă sau să cumpere porci. Reguli şi sancţiuni

avatar

Publicat

porci

Direcţia Sanitar Veterinară Alba atrage atenţia celor care care vor să cumpere sau să vândă porci că au anumite obligaţii, având în vedere focarele de pestă de porcină africană confirmate la nivel național, inclusiv în județul Bihor, limitrof județului Alba.Transportul porcilor dintr-un județ în altul se realizează în baza unui aviz interjudețean obținut de la […]

Citește mai departe
Publicitate

TEIUȘ

„Ion Arion – martir al neamului românesc”. Simpozion, expoziţie şi spectacol folcloric la Teiuş

avatar

Publicat

teius

Vineri, 23 noiembrie, la Teiuş vor fi organizate o serie de evenimente legate de Centenarul Marii Uniri de la 1918. Va fi inaugurat bustul martirului Ion Arion, va fi organizat un simpozion şi va fi un spectacol folcloric.Simpozionul are loc la Casa de Cultură a oraşului Teiuş, cu tema “Ion Arion – patriot înflăcărat şi […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia, forțată de Guvern să SISTEZE investiții deja începute la Liceul Economic și pe mai multe străzi

avatar

Publicat

economic

Primăria Alba Iulia a primit o solicitatare ”șoc” din partea Guvernului: să sisteze lucrările la cinci obiective începute prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Este vorba în primul rând despre Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, unde lucrările deja au început, dar și despre alte patru obictive importante aflate în aceeași situație.Citește […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate