Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Premierul Florin Cîțu: Veniturile românilor au crescut mai repede decât prețurile. Când va scădea prețul la benzină


Publicat

Premierul Florin Cîțu a declarat că în România, veniturile au crescut mai repede decât prețurile. În opinia sa, veniturile românilor ar fi crescut cu 8% în timp ce prețurile doar cu 3%. 

Potrivit lui Cîțu, la combustibili, scumpirea a venit din prețul petrolului internațional, care a înregistrat o creștere.

”Prețul acum scade, veți vedea că și prețul la pompă va fi mai mic. De obicei este o diferență de o săptămână, două săptămâni.

Prețul în România ar fi fost mai mare dacă nu luam decizia de a elimina supraacciza introdusă de PSD.

Dacă nu luam acea decizie, prețul ar fi fost mult mai mare. Astăzi, nu doar în România, prețul peste tot în lume a crescut datorită fluctuaților prețului petrolului pe piața internațională” a spus premierul la Digi24.ro.

”Noi vedem ce se întâmplă acum, dar dacă ne uităm la o evoluție, prețurile cresc, scad, asta este într-o economie de piață.

Ceea ce este important, este ca veniturile să crească mult mai repede decât prețurile. Și asta înseamnă că ne păstrăm puterea de cumpărare.

În România, anul acesta veniturile au crescut mai repede decât prețurile. Prețurile au o medie de creștere de 3%, iar veniturile în sectorul privat au crescut cu 7,5%, aproape 8%. Prețurile au crescut cu 3%” a adăugat acesta.

Sursă:Digi24.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. Florin

  miercuri, 28.07.2021 at 11:29

  Ba, asta e tampit?
  E prost?
  Cum poti sa spui asa ceva, cand romanii sunt mai saraci pe zi ce trece?
  Sau la ce „romani” se refera? La banci, la corporatii, la BNR?!

 2. s)

  miercuri, 28.07.2021 at 12:12

  Nu, nu e tampit!
  E doar un alt smecher care cunoaste nivelul intelectual al celor carora li se adreseaza si stie sa profite de acest fapt !!!
  Nu e adevarat ce vedeti si simtiti pe pielea voastra, fraierilor.. e adevarat ce va spunem noi !!!

 3. sO

  miercuri, 28.07.2021 at 15:14

  Traiti foarte bine, dar nu va dati seama……mama voastra de nesimtitori !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

O clasă de gimnaziu din Alba Iulia trece în format on-line: O elevă, testată pozitiv. ISJ Alba nu comunică situația din școli

Publicat

Se înmulțesc cazurile de clase din județul Alba, care la nici o săptămână de la începerea cursurilor în format fizic, trec in sistem on line. 

După ce două clase de liceu una din Cugir (David Prodan) clasa a XII a și una din Blaj (Colegiul Timotei Cipariu) clasa a IX, și o clasă din Alba Iulia va face orele on line pentru următoarele două săptămâni.

Este vorba despre elevii unei clase de a VIII-a a școlii Avram Iancu. Elevii trec în online, după ce o colegă de a lor a fost testată pozitiv pentru COVID, potrivit reprezentaților DSP Alba.

De notat este faptul că reprezentații Inspectoratului Școlar Județean Alba nu comunică din proprie inițiativă situația COVID din școli și trecerea de la un format de învățământ la altul. 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cu cât vrea Guvernul să crească salariul minim. Florin Cîțu: ”vreau să fie aprobat cât mai repede”. Data de la care se aplică

Publicat

Premierul României, Florin Cîţu, a declarat la postul național de televiziune că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie.

Florin Cîțu vrea să mărească salariul minim „de la 1 noiembrie sau 1 decembrie”: „Mă gândesc să facem o creştere de 8%”

„Discutăm acum. Vreau să fie aprobat cât mai repede, ca toate companiile să ştie exact ce costuri vor avea anul viitor cu salariul minim.

În acelaşi timp mă gândesc – fiind un an special – dar trebuie să vorbesc cu patronatele, dacă putem, anul acesta doar, să creştem salariul minim mai repede de 1 ianuarie. Să o facem, poate, la 1 decembrie sau la 1 noiembrie. Dar e o discuţie pe care trebuie să o am cu patronatele.

Este o propunere pe care o am. Mă gândesc să facem o creştere de 8%, de exemplu, dar să fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie şi atunci să fim mai aproape de acea creştere de 10% pe care o propun cei de la sindicate.

Este o discuţie pe care trebuie să o am, dar este propunerea cu care vreau să vin în Consiliul Tripartit”, a precizat premierul.

Cîțu: Sper să găsim o soluţie până la 1 octombrie

Cîţu a subliniat că îşi doreşte să fie identificată o soluţie până la data de 1 octombrie, scrie Agerpres.

„Sper să găsim o soluţie până la 1 octombrie. Este o propunere de creştere a salariului minim din partea patronatelor de 8%, parcă.

Şi o propunere din partea sindicatelor de creştere de 10%. Deci, propunerile sunt foarte aproape una de alta.

Este pentru prima dată când sunt aşa de aproape una de alta. În acelaşi timp, aş vrea să ne gândim totuşi la o formulă care să poată să fie aplicată în fiecare an, nu să venim să discutăm în fiecare an o creştere, un procent de creştere.

Vreau să fie ceva transparent, ca toată lumea să ştie. Ceea ce e bine anul acesta este că discutăm acum, nu pe 25-26 decembrie”, a spus prim-ministrul.

Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Pensii 2021: Angajații dintr-o categorie profesională pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. Lege adoptată de deputați

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Un proiect de lege ce prevede reducerea cu 15 ani a vârstei de pensionare pentru avocații cu handicap grav a fost adoptat miercuri cu votul final în Parlament.

Proiectul se află la a doua trecere prin Parlament, la prima adoptare fiind întors de Curtea Constituțională întrucât conținea o condiționare contrară legii fundamentale informează avocatnet.ro.

Proiectul de lege trecut a doua oară de Parlament vizează modificarea Legii nr. 72/2016, document ce stabilește, de acum cinci ani, cadrul legal al sistemului de pensii şi al altor drepturi de asigurări sociale pentru avocaţi.

Sunt obligați, prin lege, să facă dovada handicapului, ulterior putânt să iasă cu 15 ani mai devreme, decât era prevăzut inițial în amendamentul votat de Camera Deputaților, anul trecut.

Președintele a sesizat CCR și a cerut modificarea legii

La prima formă adoptată, CCR a spus că e neconstituțională condiția preexistenței handicapului dobândirii calității de asigurat în baza Legii nr. 72/2016.

”Această reglementare instituie însă o soluţie legislativă discriminatorie în cadrul aceleiaşi categorii de persoane. Este contrară principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor, prevăzut de Constituţie.

Întrucât beneficiul instituit, nu are în vedere şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap grav. Handicap ivit ulterior dobândirii calităţii de asigurat”, a argumentat Klaus Iohannis.

Deputații au votat modificarea

După trimiterea sesizării către Curtea Constituțională, modificarea a fost aprobată unanim. Astfel că avocații cu handicap sever vor putea ieși la pensie cu 15 ani mai devreme, decât era prevăzut inițial. Decizia CCR, conform comunicatului, se aplică retroactiv celor care deja trebuiau să-și depună actele de pensionare aferente ieșirii la pensie.

”Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Preşedintele României şi a constatat că este neconstituţională sintagma „preexistent calităţii de asigurat” cuprinsă în articolul unic al Legii pentru completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor.”, se spune în decizia CCR.

Camera Deputaților a votat amendamentul cu modificările neconstituționale, în opinia președintelui.

”După articolul 34 al Legii 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor este introdus un nou articol care prevede că: „persoanele cu handicap grav care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare”, potrivit proiectul adoptat de către deputaţi.

Pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme

„Persoanele cu handicap grav care au realizat, în profesia de avocat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap grav beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr.1”, scrie în forma adoptată miercuri la deputați a proiectului de lege care trece acum a doua oară prin Parlament.

Expunerea de motive poate fi descărcată de aici: expunere motive pensie avocați

Proiectul de lege poate fi vazut AICI: proiect lege pensie avocați

Potrivit Legii 72/2016, pentru perioada septembrie 2021 – decembrie 2021, vârsta standard de pensionare a avocaților este, în cazul femeilor, de 61 de ani și opt luni, în timp ce, în cazul bărbaților, aceasta este de 65 de ani. Începând din ianuarie 2035, vârsta standard de pensionare va fi aceeași, respectiv 65 de ani, indiferent dacă vorbim despre femei sau bărbați.

Atenție! Prevederile proiectului NU sunt în vigoare încă. Pentru a se putea aplica, proiectul mai trebuie acum să primească semnătura șefului statului și să apară în Monitorul Oficial.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

A crescut volumul lucrărilor de construcții, în primele șapte luni ale anului, comparativ cu 2020. Scăderi în iulie

Publicat

A crescut volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, cu 4,4%, în primele şapte luni ale anului, comparativ cu perioada similar din 2020, conform informaţiilor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În intervalul 1 ianuarie – 31 iulie 2021, ca serie brută, pe elemente de structură, a avut loc o creştere la lucrările de construcţii noi cu 12,7%, în timp ce scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-14,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-9%).

De asemenea, pe obiecte de construcţii, a avut loc o creştere de 28% la clădirile rezidenţiale. În schimb, clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 3,6%, respectiv cu 1,6%.

Scădere a lucrărilor de reparații capitale, curente și de întreținere

Potrivit sursei citate, în primele şapte luni ale anului în curs, faţă de perioada similară din 2020, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,1%, trend evidenţiat la lucrările de construcţii noi (+10%).

Pe de altă parte, lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 12,8%, respectiv cu 9,2%.

Totodată, pe obiecte de construcţii, s-a consemnat un salt în cazul clădirilor rezidenţiale (+19,1%), dar la clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 4%, respectiv cu 0,7%.

Raportat la intervalul ianuarie – iunie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 5,8%, precum şi cu 3,6% ca serie ajustată. În ambele cazuri, diminuarea a fost determinată de activităţile la lucrările de reparaţii capitale (-14,6% şi -10,2% şi lucrările de construcţii noi (-5,8% şi -4,6%).

În plus, pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi astfel: clădirile nerezidenţiale (-16,9%, ca serie brută, respectiv -16,8%, ca serie ajustată).

Datele INS relevă că, în iulie 2021 faţă de iulie 2020, volumul lucrărilor de construcţii au scăzut ca serie brută (-2,4%), dar s-a majorat ca serie ajustată (+0,3%).

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate