Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Președintele Iohannis, declarații după CSAT: Este nevoie de creșterea capacității de apărare a statului român

Publicat

Președintele Klaus Iohannis susține astăzi de la ora 15:00 o declarație de presă la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). 

Principalele declarații făcute de președintele Klaus Iohannis:

  • Suntem cu toții indignați de atacul brutal al Rusiei și nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență. Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un  conflict militar fără sens, de neconceput în urmă cu câteva zile
  • Indiferent de deznodământ, există un învingător: poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate, simbolul rezistenței împotriva unui invadator
  • Eroismul și curajul ucraienienilor inspiră și obligă.
  • Uniunea Europeană demonstrează din nou că este o mare familie, că împreună suntem mai puternici și că putem găsi soluții chiar și în cele mai întunecate momente.
  • Apartenența României în aceste două structuri, Uniunea Europeană și Alianța Nord Atlantică, dublată de parteneriatul strategic foarte solid cu SUA reprezintă cel mai mare câștig al nostru din ultimii 30 de ani.
  • Astăzi, am decis în CSAT o serie de măsuri după cum urmează:
  • În primul rând am decis să intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic în perioada imediat următoare, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a grupului de luptă din România.
  • Este necesară susținerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova care se confruntă cu un număr foarte mare de refugiați și posibil și cu alte dificultăți.
  • În ceea ce privește contribuția României, am decis astăzi înființarea unei facilități logistice, un hub, un centru care să permită colectarea și transportul de donații internaționale către Ucraina și către ucraienieni.
  • Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că din punct de vedere strategic sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni, două obiective strategice.
  • În primul rând este nevoie de creșterea capacității de apărare a statului Român. Consider că este necesară creșterea din PIB a nevoilor de apărare, de la 2% cât este în momentul de față la 2,5%.
  • În al doilea rând se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiilor regenerabile și nucleare civile. Sigur, pentru îndeplinirea acestor obiective vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax