Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Primăria Alba Iulia vrea să termine până în 2026 pasajul subteran de sub Calea Moților. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Publicat

Primarul Gabriel Pleșa a spus că Primăria Alba Iulia ar putea finaliza pasajul subteran pe sub Calea Moților, până în 2026. Este vorba despre proiectul care ar urma să rezolve problema traficului infernal dinspre Micești. 

Momentan totul este la stadiul de proiect, însă în studioul Alba24.ro, Gabriel Pleșa a spus că lucrările ar putea fi terminte până în 2026.

Acesta a mai vorbit și despre alte teme de actualitate din Alba Iulia, într-un interviu alături de Claudiu Makkai. Interviul poate fi vizionat mai jos.

Gabriel Pleșa despre pasajul subteran de pe Calea Moților

„Avem șansa să luăm 7,3 milioane de euro pentru o idee îndrăzneață. Acel pasaj subteran, Calea Moților pe sub B-dul Revoluției, lucru care va rezolva definitiv problema traficului de la Stadion. 7,3 milioane de euro putem lua pe PNRR, lucrăm la studiul de fezabilitate, lucrăm la proiect.

Gândiți-vă că până undeva la jumătatea străzii Calea Moților, între Kaufland și Micești, se va merge pe patru benzi, nu pe trei. Va fi pista de biciclete care se păstrează în continuare, va fi pietonalul, probabil va dispărea din zona verde.

Această finanțare va trebui să aibă finalitate până în 2026. Bun, că se va mai da o perioadă probabil de un an de zile, noi vrem să terminăm lucrul acesta pentru că acum sunt bani.

VEZI ȘI: VIDEO: Primăria Alba Iulia vrea să facă un PASAJ SUBTERAN, în zona OMV-Kaufland. Soluția pentru traficul infernal dinspre Micești

Dacă lucrurile merg așa cum ne dorim, nu văd de ce nu. Avem consultanți, am văzut finanțările, deci vom putea obține acești 7,3 milioane de euro pentru acest pasaj.

Pe B-dul Revoluției nu se mai poate interveni 5 ani de zile pentru că e pe Mobilitate 2. Noi intervenim doar pe Calea Moților. Singura problemă care era acolo era devierea conductelor de canalizare.

La ora aceasta s-au deviat în zona trotuarelor, iar în momentul în care se va face, se vor face legăturile pe canalizări în zonele respective.

Vom finaliza în acest an Alcala de Henares, cu legătură pe Gheorghe Șincai, vom începe modernizarea pe Gârda – Albac.

Astfel, tot traficul din zona Orizont, din zona Micești pe dreapta cum mergi spre Zlatna, nu va mai fi nevoit să vină în intersecție aici, să aglomereze intersecția.

La fel, acum vrem să facem documentația pentru a expropria Nazareth Illit, pe partea cealaltă. Acum este doar o fâșie de asfalt. Eu cred că măsurile acestea, acel trafic, în 2-3 ani de zile nu va mai fi o problemă”, a declarat Gabriel Pleșa.

Ce probleme ar putea apărea în timpul construcției

În zonă, în timpul lucrărilor ar urma să apară trei mari probleme pe care primăria trebuie să le ia în calcul: Traficul îngreunat pe toata durata construcției pasajului, săpăturile arheologice de prevenție (întreaga zonă este una extrem de bogată în vestigii din perioada romană) și rețeaua de canalizare.

  Detalii tehice ale proiectului

Obiectivul principal al acestei investiții îl constituie realizarea unui pasaj subteran pe Calea Moților pentru evitarea ambuteiajelor si creșterea siguranței participanților la trafic. Se va asigura fluidizarea traficului rutier prin intermediul unei interconectări cu proiectele aflate în curs de execuție, respectiv loturile 1 și 2 de mobilitate urbană.

Ce pași a făcut primăria până în prezent

Potrivit Primăriei Alba iulia a fost obținut Certificatul de Urbanism (nr. 344 din 11.03.2024), din care rezulta regimul juridic, regimul economic și regimul tehnic al suprafețelor de teren și al amenajărilor specifice investiției propuse și este în pregătire documentația de atribuire cu tema de proiectare și caietul de sarcini pentru lansarea, în prima decadă a lunii aprilie 2024, a procedurii de achiziție a serviciilor de proiectare.

În prezent se caută soluții împreună cu APA CTTA, pentru ca prin investiția propusă să nu fie afectate lucrările realizate în prezent pe Lotul 2 de mobilitate urbană, în ceea ce privește devierea rețelei de canalizare din zona intersecției străzii Calea Moților cu Bulevardul Republicii și Bulevardul Revoluției.

Indicatori de realizare a investiției

Amplasamentul investiției: amplasamentul investitiei este situat în zona intersecției străzii Calea Moților cu Bulevardul Republicii și Bulevardul Revoluției, pe de o parte și intersecția străzii Detunata cu Calea Moților – zonă cu trafic general (traficul de pe DN74, inclusiv transportul public) și traficul din zona periurbana, care este intr-o dezvoltare imobiliara continua;

Indicatori de realizare propuși:

 • benzi de circulație rutiere: 2 x 3,50m = 7,00m
 • doua trotuare de serviciu: 2 x 1,00m = 2 m
 •  iluminare pasaj inferior
 • infrastructura realizata din beton armat
 • suprastructura realizata din grinzi prefabricate
 • fundațiile aferente realizate din beton armat
 • doua rampe de acces ( intrare si ieșire )
 • racordările la străzile adiacente și la proprietăți se vor face conform soluțiilor date de proiectant
 • linia roșie în profilul longitudinal se va corela cu străzile adiacente și cu accesele la proprietăți
 • măsurile de siguranța circulației specifice, potrivit soluției date de proiectant
 • asigurarea rețelelor tehnico-edilitare, canalizații tehnice
 • se vor realoca, în subteran, rețelele identificate pe amplasament

Construire pistă de biciclete care să asigure legătura între intersecția străzii Detunata cu Calea Moților și intersecția străzii Calea Moților cu Bulevardul Republicii și Bulevardul Revoluției.

De unde vor fi bani pentru proiect

Finantarea investiției este asigurată prin Programul Operațional Regiunea Centru.

Valoarea asistenței financiare nerambursabile corespunzătoare unei cereri de finanțare sau corespunzătoare tuturor cererilor de finanțare depuse în cadrul apelului de către un solicitant (individual și /sau în parteneriate în care municipiul reședință de județ este lider) nu va depăși valoarea 7.307.000 euro.

În concluzie Municipiul Alba Iulia are asigurată sursa de finanțare în valoare de 7.307.000 euro și poate depune proiectul, conform Ghidului Solicitantului, până la 28.02.2025, ora 12.00, au precizat pentru alba24.ro reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

Trafic fără semnafoare timp de două săptămâni

În zona a fost montat un sens giratoriu, iar Flaviu Buta estimează că ar urma să fie acolo timp de două săptămâni.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Sens giratoriu temporar în una dintre cele mai aglomerate intersecții din Alba Iulia. Ce spun autoritățile

Sperăm ca în maxim două săptămâni să terminăm această lucrare, încât să putem deschide intersecția. Până la pornirea semaforizării inteligente vom reveni pe semaforizarea temporizată, ca și până acum”, a transmis pentru Alba24 purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Flaviu Buta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. Tara lui Papura Voda

  sâmbătă, 27.04.2024 at 11:43

  Se face o luna de zile de la amenajarea acelei glume de sens giratoriu; adica n-ati fost in stare sa montati semafoarele alea in 2 saptamani cat spuneati si vreti ca lumea sa va creada ca faceti pasaj si inca o banda pe Calea Motilor pana in 2026 ???

  Ma bufneste rasul !

 2. pilu

  sâmbătă, 27.04.2024 at 13:18

  Omule,ceea ce spui tu nu se va realiza în 2026 că acolo sunt vestigii, şi ăia cu descărcarea sunt obişnuiţi cu tărăgănarea, aşa cum fac peste tot. Idea e bună, dar tardivă, pentru că se putea face pe mobilitate, proiect plecat de pe vremea plecatului în PE. Oricum, dacă era Băluţă la Primărie se circula demult.Hai, treceţi la treabă.

 3. dolfi

  sâmbătă, 27.04.2024 at 18:27

  de acord cu pasajul dar sa fie facut din banii celor din micesti. O vignieta frumoasa pt traversarea orasului de catre cei ce vin de la Micesti va strange banuti si pt pasaju ala.

 4. Eu

  luni, 13.05.2024 at 23:17

  centura de nord nu pt acelasi lucru era? aia a murit si acum aiuriti cu pasaje inutile,4 benzi care se fac 3 si 2 mai apoi,adica mutati aglomeratia 2metri…superr Ps pt aia care veniti in oras de1000 de ori pe zi din zonele de dormit externe,ar trebui sa aveti interzis trecerea printre blocurile saracilor,nu vad dc sa va suportam gazele si galagia,asa cum voi blocati aleile pe care locuiti,pardon,unde dormiti si atat,in rest faceti tot la oras,de unde ziceti ca a ti plecat,aha..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax