Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, propune ca un politician din Basarabia să devină cetățean de onoare al orașului

Publicat

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Codru Pleșa, vrea să îl facă cetățean de onoare al orașului pe un om politic din Basarabia.

Este vorba despre fostul primar al Chișinăului, Andrei Năstase, un politician destul de controversat în Republica Moldova. 

Recomandarea pentru oferirea titlului vine din partea președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop. 

Propunerea de decernare a titlului de cetățean de onoare, pentru Andrei Năstase, va intra la vot, în următoarea ședință de Consiliu Local din 29 februarie 2024.

Inițiatorul proiectului este primarul Gabriel Pleșa.

”Andrei Năstase va fi primul cetățean de onoare care vine din Chișinău, dar are și cetățenie română. Este un patriot român, un unionist, un pro-european, parlamentar în Parlamentul de la Chișinău și aproape de fiecare dată de 1 Decembrie, în zilele importante pentru România este aici la Alba Iulia.

Îmi doresc foarte mult ca peste o lună, în 28 martie (…) să decernăm odată cu împlinirea a 106 ani de la unirea Basarabiei cu România.

Până la urmă Andrei Năstase este un român adevărat, un unionist, un pro-european așa cum spuneam și sunt convins că va face cinste orașului Alba Iulia” a spus Gabriel Pleșa.

Pleșa a mai confirmat că susținerea lui Năstase a venit și din partea președintelui Academiei, Ioan Aurel Pop, care a scris ”laudatio”.

Ideea de a-l face pe Andrei Năstase cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia nu este una nouă.

Aceasta a mai fost susținută de fostul primar Mircea Hava, dar și de Paul Voicu, în perioada în care a fost primar cu atribuții de primar.

Vezi CV-ul complet a lui Andrei Năstase AICI

Andrei Năstase lăudat de Ioan Aurel Pop

Propunerea a venit din partea președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

Într-o scrisoare de ”laudatio”, Aurel Pop spune că ”domnul Andrei Năstase este o personalitate luptătoare, vibrantă, apărător al drepturilor omului, luptător împotriva corupției, cunoscut atât pentru câștigarea în instanțele naționale și internaționale a unor dosare de rezonanță cât și pentru deconspirarea mai multor fraude și scheme de corupției la nivel înalt printre care operațiunea de spălare a zeci de miliarde de dolari ale mafiei rusești prin intermediul sistemelor judecătoresc și financiar din Republica Moldova”.

Cine este Andrei Năstase, potrivit presei din Basarabia

Potrivit jurnaliștilor din Basarabia, Andrei Năstase, a contat pe scena politică de peste Prut până în anul 2019. Atunci a pierdut alegerile pentru Primăria Chișinău, în fața actualului primar Ion Ceban.

După ce a pierdut alegerile și a fost exclus din partidul pe care l-a format, Năstase a ieșit de pe scena politică.

Năstase a fost primar al Chișinăului timp de un an din 2018 până în 2019.

În 2018 au fost organizate alegeri după ce Dorin Chirtoacă, a demisionat din funcţia de primar al oraşului pe fondul anchetării sale într-un dosar de corupţie. Atunci a căștigat Năstase, dar în 2019, a pierdut în fața lui Ceban.

Presa din Basarabia a scris că în timpul mandatului a avut mai multe acțiuni controversate.

Una dintre ele este votarea unui proiect în Consiliul Local Chișinău prin care a fost avizată vânzarea unui teren la un preț de zece ori mai mic, potrivit presei din Basarabia.

Cei care au votat proiectul au fost chiar și consilierii din partidul condus de Năstase, formațiunea politică Platforma DA. Aceștia au votat alături de consilierii Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus chiar de către Ion Ceban.

Exclus din partidul pe care l-a format

La scurt timp după ce controvesatul proiect imobiliar a trecut de Consiliul Local Chișinău, Andrei Năstase a fost exclus din partid.

Potrivit moldova1.md, liderul Platformei DA, Dinu Plîngău a anunțat în direct pe Facebook excluderea din partid a lui Andrei Năstase și a consilierilor municipali care au votat mai multe planuri urbanistice zonale, contestate de PAS.

Consilierii municipali din PAS au suspiciuni de corupție, mai exact că ar exista interese imobiliare ascunse.

Andrei Năstase a declarat că nu se pune problema să se retragă din consiliu, motivul excluderii sale din partid de fapt nici nu este votul pentru PUZ-uri, pentru că el a lipsit de la ședință, au scris în 2022, jurnaliștii din Basarabia.

Andrei Năstase lăudat de Mircea Hava și Paul Voicu

În 2018, primarul de atunci al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, îl susținea pe Andrei Năstase, în campania politică din Basrabia.

„Mereu va exista o legătură mai puternică decât timpul și spațiul între Alba Iulia și Chișinău.

Nu suntem doar capitala Moldovei și capitala de suflet a României, nu suntem doar orașe înfrățite. Suntem frați și sângele nu minte niciodată.

De aceea văd Chișinăul crescând după modelul european și cu bani europeni, la fel ca și Alba Iulia.

Iar pentru asta e nevoie de viziune europeană și de mâna de gospodar a lui Andrei Năstase”, a spus primarul din Alba Iulia.

„Îl susțin total pe Andrei Năstase pentru primăria Chișinău. Votați o viață mai bună frații noștri”, spunea în 2018, Mircea Hava, actual europarlamentar.

În 2019, în ziarul oficial.md, Voicu Paul spunea că va continua demersurile făcute de Mircea Hava pentru a-l face pe Năstase cetățean de onoare.

„Este de la sine înțeles că decizia mea, urmare firească a inițiativei domnului Mircea Hava, primarul care a condus Alba Iulia vreme de 20 de ani, este mai mult decât justificată și doresc să demarez procedurile legale prin care Primăria și Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia să vă decerneze titlul de cetățean de Onoare al municipiului Alba Iulia.

Acest statut onorific validează aprecierea pe care noi, românii orașului unde s-a înfăptuit Marea Unire, o manisfestăm față de un român adevărat, un om integru, curajos și dedicat cu adevărat comunității pe care a decis să o slujească, fără să aștepte nimic la schimb”, declara Voicu Paul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Cornelia

    miercuri, 28.02.2024 at 20:56

    gabita, fi sigur, alt mandat numai pupi la cum arata orasul !
    ai intrat intre blocuri?

  2. pilu

    joi, 29.02.2024 at 11:54

    Vorba ardeleanului, de ce atâta grabă ? De ce nu l-a propus Pop să-l facă cetăţean de onoare Târgu Mureş sau Clujul ? Fixuri d”ale lui Pleşa care nu pot fi explicate nici de el, nici de Hava.

  3. Codru

    luni, 04.03.2024 at 11:27

    poate si plesa are radacini neclare Să-i puna statuia langa brukental.. sau gabor din cetate

  4. Codru

    luni, 04.03.2024 at 14:02

    Singurul politicia din Alba Iulia care merită laidat, eventual si statuie este Domnul Ioan Rus care a înzestrat orasul cu o Facultate, un ADR CENTRU, APIA REGIONAL…. Dupa el parte din institutii au fost lasate la mana politicienilor liberali si și-au mutat sediile in Sibiu, Brasov, Cluj… Ce este mai curios ca toate aceste institutii sunt incadrati majoritatea cu odraslele si parinti liberali de la cel cu tatan gura pana la vel cu barba sura…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax