Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Primarul Gabriel Pleșa, anunț despre ștrandul mult așteptat de albaiulieni. Când ar putea fi gata

Publicat

Albaiulienii se vor putea bucura de un ștrand public modern cel mai devreme în vara anului 2024. Primarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24 că în prezent se lucrează la obținerea autorizației de construcție, pentru ca mai apoi să fie pornită achiziția lucrărilor.

Potrivit acestuia, noul ștrand al municipiului ce urmează să fie construit în spatele Bazinului olimpic se dorește a fi unul sustenabil.

Asta înseamnă noi investiții în soluții alternative de energie, derulate în paralel cu cele pentru construcția obiectivului. 

„E una din marile provocări ale mandatului meu, lumea așteaptă de mult acest lucru. (…) Până la urmă am hotărât foarte clar să fie ștrand să fie în spatele Bazinului olimpic, unde este acel teren cumpărat și aveam teren în proprietate.

Am pornit această investiție, din nefericire ca să obținem autorizația de construcție ne-a trebuit descărcare arheologică. Era într-o zonă de interes mare arheologic, cu cimitir de secol XXI.

Vreau să vă spun că am excavat undeva la 10-12 mii de metri cubi de pământ. Ne-a costat undeva la 700.000 de lei din bugetul local, aici vorbesc de descărcare, și ne-a ținut 8 luni.

Am reușit în vară să terminăm descărcarea, ni s-au făcut documentele și am pornit procedura de obținere a autorizației de construcție. Imediat ce avem autorizația, dăm drumul la achiziție pentru construcție. Am banii deocamdată pentru pornirea achiziției pe construcție, dar sigur <grosul> va fi din bugetul anului 2023”, a spus Gabriel Pleșa, la Alba24.

Soluții alternative de energie pentru noul ștrand

„Datorită a aceea ce se întâmplă pe piața energiei în ultimul timp, noi am găsit o soluție alternativă la una dintre cele mai energofobe clădiri din municipiu, și anume Bazinul olimpic. Probabil că este primul într-un top al consumatorilor.

Am găsit o soluție la Căminul pentru persoane vârstnice, care era al doilea în top, am găsit o soluție și așteptăm și finanțarea la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, care era pe locul 3 în topul clădirilor energofobe.

La fel va trebui să găsim o soluție alternativă și pentru ștrand, chiar dacă el este sezonier, doar în sezonul cald. Noi am vrea ca această investiție să fie sustenabilă. (…)

Eu mi-aș dori ca acest ștrand, chiar pe perioada verii, cel puțin să ne scoatem cheltuielile și să fie sustenabil.

Poate nu va fi de prima dată, dar va trebui să îl facem sustenabil. Și atunci, în paralel cu construcția propriu-zisă a ștrandului va trebui să găsim soluții alternative de energie”, a explicat Gabriel Pleșa.

Când va fi gata noul ștrand public din Alba Iulia

„Sigur că albaiulienii așteaptă de ani de zile, dar eu zic că undeva la 12 luni ar trebui să fie finalizată această construcție, 12 luni de la semnarea contractului. Noi ca să pornim procedura, este vorba de obținerea autorizației de construcție, după care intrăm în procedura de achiziție.

Investiția o estimăm la 25 de milioane de lei, poate chiar spre 30, s-ar putea să mai crească, dar eu sper ca din licitație să închidem undeva la 25 – 27 de milioane de lei.

Nu va fi finanțare doar din bugetul local. Noi încercăm să obținem și din viitorul POR, așteptăm ghidurile.

Vor fi 4 bazine, va fi o zonă de relaxare gen terase, va fi o zonă destinată mamă și copil, cu un bazin destinat celor mici, va fi o zonă de parcare, pentru că se va lua și din curtea Bazinului olimpic.

Sunt convins că întrebarea este: <Dar când?> Sigur nu va fi în viitorul sezon cald. Sunt convins că în 2024 vom putea să ne scăldăm în 2024 în viitorul ștrand. Sigur, eu mi-aș fi dorit 2023, dar opt luni pe care le-am pierdut cu descărcarea arheologică m-au dat complet peste cap cu estimarea”, a declarat Gabriel Pleșa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Pamfil

    joi, 03.11.2022 at 13:47

    strand mult asteptat langa una din cele mai poluate intersectii ale orasului?
    Mult asteptat de bifat pe lista?

  2. facsimil

    joi, 03.11.2022 at 19:26

    apăi dapăi.

  3. Trifan Ioan

    vineri, 04.11.2022 at 14:25

    aduce lumea nouă la bazin 🤣
    cine va merge acolo 🤣
    bate câmpii săracul om 😁
    ori îl prostește careva ori nu gândește… 😪🙄😐

    la ce io trebuit funcție de primar?
    să meargă să facă afaceri cu materialele de construcții 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax