Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Primele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, după criza din Coaliția de guvernare


Publicat

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații, miercuri, pentru prima dată după criza politică din interiorul Coaliției de guvernare. 

Ieșirea președintelui a avut loc imediat după depunerea jurământului de către noul ministru al Sănătății,  Ioana Mihăilă

Principalele declarații ale președintelui:

”Coaliția de guvernare a trecut prin aceste zile printr-un moment mai dificil. Orice alianță cu mai multe forțe politice se confruntă cu astfel de provocări. Nu trebuie să tratăm episodul altceva decât este: gestionarea unei provocări, iar dincolo de unele declarații mai puțin inspirate a fost un răspuns bun.

Am încredere că liderii coaliției vor rămâne la fel de uniți. Dialogul a fost cheia de a ieși din impas într-un mod echilibrat.

Prioritatea zero este acum lupta cu pandemia și salvarea vieții cât mai multor români. Este o perioadă grea pentru toată lumea, nu doar pentru medicii din prima linie, ci și pentru oamenii care continuă să respecte restricțiile, sunt zeci de mii de firme care au probleme, sistemul de Educație trebuie să se adapteze.

Ministerul Sănătății are un rol fundamental: aștept de la doamna ministru multă responsabilitate și implicare și este foarte important ca ministrul să acționeze eficient și să comunice constant, să le explice românilor care este situația la zi, care sunt pașii de urmat și planul de măsuri avut în vedere.

Ca să putem reuși este absolut esențial ca tot acest efort colectiv să se bazeze pe o colaborare onestă și loială, mai ales la structurile de decizie.

Nu este momentul disputelor și orgoliilor politice în nici o parte (…) Există dispute pe viziuni și dezbateri efervescente despre cum trebuie abordate lucruri. Acest lucru nu este doar firesc, ci și de dorit pentru că doar prin confruntări de idei pot fi găsite soluțiile cele mai bune

Le cer guvernanților mai puține dispute și mai mult dialog, mai puțină patimă politică și mai multă responsabilitate, mai puțin orgoliu și mai multă colaborare

Le cer să aibă prioritate agenda cetățeanului. Doar astfel se pot așeza la masă indiferent de opiniile diferite, pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor

Oamenii vor politicieni care se implică, care își asumă proiecte, care nu caută scuze, care nu dau vina pe alții și se victimizează.

Actuala majoritate este cea mai bună opțiune pentru România și avem obligația să găsim împreună modalitățile pentru a livra reformele promise. Acestea nu trebuie abandonate, indiferent cine deține un portofoliu sau altul”.

La rândul ei, Ioana Mihăilă, a făcut o serie de declarații, pe care le pueți urmări mai jos:Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Spania a ieșit din starea de alertă, după mai bine de șase luni. Cetățenii pot călătorii între regiuni

Publicat

Spania a ieşit din starea de alertă, în vigoare de mai bine de jumătate de an. Spaniolii au acum voie să călătorească între regiuni pentru prima dată în luni.

Măsura de urgență a expirat la miezul nopții, scrie DW.

Cu excepția câtorva zile de Crăciun, când restricțiile au fost ridicate, oamenii nu au reușit să călătorească în alte regiuni, să plece în vacanță sau să vadă familia.

În timp ce interdicțiile de călătorie intraregionale s-au încheiat și au fost ridicate stingerea timpului, nu toate restricțiile sunt relaxate în Spania.

Fiecare comunitate va decide noile măsuri și va putea aplica propriile planuri de limitare a efectelor pandemiei.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

O mașină a luat foc pe autostradă, între Aiud și Turda. Incendiul se manifestă generalizat. Intervin pompierii

Publicat

O mașină a luat foc pe autostrada A10 Sebeș Turda, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru lichidarea pentru lichidarea focului.

Mașina incendiată este pe sensul Turda – Aiud, la kilometrul 49.

Din primele informații mașina este staționată pe banda de urgentă, incendiul manifestându-se generalizat, transmit pompierii.

La fața locului s-a deplasat o mașină de stins incendii și o ambulanță SMURD.

Stire în actualizare

Sursă: ISU Alba

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Arma folosită în atacul armat de la El Paso a fost fabricată la Cugir, în România. Poliție: provine dintr-un lot importat legal

Publicat

Arma de asalt folosită în atacul de la El Paso, soldat cu 23 de morți și 26 de răniți, a fost cumpărată din România și a fost fabricată la Cugir, potrivit presei americane. 

Audierea acuzatului Patrick Crusius a fost amânată pentru data de 3 mai 2021, din cauza Covid-19.

Crusius, în vârstă de 21 de ani, are 90 de capete de acuzare după crimele în masă din 3 august 2019.

Potrivit documentelor din dosar, autoritățile îl acuză că a organizat atacul pentru a-i speria pe hispanici și a-i determina să părăsească Statele Unite.

Autoritățile au investigat însă și proveniența armei.

Atacatorul a spus într-un manifest publicat înainte de eveniment că arma pe care a folosit-o era un WASR-10 (Wassenaar Arrangement Semi-automatic Rifle care se fabrică la Cugir – n.red. ), o versiune semiautomată a unei arme militare românești AK-47.

După arestare, el a spus poliției că a cumpărat muniție pentru aceasta din Rusia.

Poliția din El Paso a investigat însă proveniența armei. ab24

Un oficial al poliției a declarat că arma folosită la împușcare a fost achiziționată legal, cel mai probabil online și preluată ulterior de la un magazin de arme de foc din Texas.

Arma provine dintr-un lot importat legal în SUA de o companie americană cu relații comerciale vechi la Cugir.

Pe 3 august 2019, a avut loc un atac în masă la un magazin Walmart din El Paso, Texas, Statele Unite.

Un bărbat înarmat a deschis focul și a ucis 23 de persoane și a rănit alte câteva zeci.

Incidentul a fost descris ca fiind cel mai mortal atac asupra latinilor din istoria americană modernă.

Patrick Wood Crusius, un tânăr de 21 de ani din Allen, Texas, a fost arestat la scurt timp și acuzat de crimă capitală, atac terorist și crime legate de ură rasială.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

9 mai: Ziua Portului Tradițional din România. Costumele populare românești, parte a identității noastre

Publicat

La 9 mai 2021 este sărbătorită Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România.

Portul nostru popular s-a individualizat faţă de cel al vecinilor şi s-a diferenţiat în funcţie de zonă.

Cromatica s-a diferenţiat local pe categorii de vârstă şi zonal prin preferinţele pentru anumite tehnici, motive etc.

În următoarea etapă, materialele industriale au înlocuit textilele casnice. Piesele de influenţă urbană au apărut ca protectoare ale celor tradiţionale (bluza peste cămaşă, năframa în locul maramei albe), iar declinul portului tradiţional s-a accentuat în mai multe zone odată cu dezvoltarea economiei.

Cei înstăriţi au participat şi ei la acest declin, prin adoptarea costumului de la oraş.

Astăzi, costumul popular se mai poartă local, pentru valorificarea tradiţiilor artistice sau la evenimente şi sărbători, în regiuni ale ţării unde se mai păstreză datinile şi obiceiurile străvechi.

Citește și: FOTO-VIDEO: HARTA muzeelor și colecțiilor etnografice din județul Alba. Popasuri în istorie prin „case ale memoriei”

Caracteristicile portului românesc tradiţional

Costumul tradiţional românesc s-a purtat şi se mai poartă şi astăzi în unele părţi ale ţării, însă a fost supus evoluţiei continue datorită schimbărilor din societatea românească, convieţuirii cu alte etnii, legăturilor comerciale, vecinătăţii cu alte popoare.

Portul românesc este caracterizat prin unitate şi continuitate.

Unitatea este dată de trăsăturile portului din întreaga ţară, cum ar fi componenţa costumului, materia primă din care se confecţionau piesele de îmbrăcăminte, croiul, cromatica sau punctele de cusătură, iar continuitatea reprezintă drumul parcurs de-a lungul anilor.

Materia primă

Materia primă din care se confecţiona costumul tradiţional era lâna, cânepa, inul, bumbacul şi borangicul.

Cămăşile bărbăteşti şi femeieşti se croiau din pânză de cânepă, in sau bumbac ţesută în două iţe, iar fotele, vâlnicele sau pestemanele în Vlaşca, zăvelcile sau prestelcile în Oltenia, catrinţele, zadiile, iţarii se croiau din pânză de lână ţesută în două sau în patru iţe.

Pânza ţesută în două iţe avea firul mai gros în Transilvania, Moldova, Muscel şi Vlaşca, deoarece motivele cusute în aceste zone erau bogate, robuste, cu firul buclat, iar pânza ţesută în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea era mai rară, cu firul bine răsucit.

Croiul

Croiul simplu din patru foi drepte sau patru stani al cămăşii drepte, fără nici un fel de răscroială, avea rostul de a nu se pierde nici un petec de pânză.

Broderiile

Broderiile care ornamentează obiectele de port popular contribuie la păstrarea unităţii portului. Ele erau create de ţărancă care se inspira din mediul înconjurător, din viaţa de zi cu zi.

m

Pelerini din Maramureșm în costume populare, în așteptarea Papei pe Câmpia Libertății de la Blaj

Esenţial era modul în care ornamentul era dispus pe albul pânzei, oferind astfel un echilibru între diferitele câmpuri ornamentale, un bun gust estetic.

Cromatica

Cromatica portului popular românesc se caracterizează prin armonie şi prospeţime, culorile fiind combinate în mod estetic.

Culorile obţinute prin vopsitul vegetal erau calde, necontrastante. Odată cu apariţia coloranţilor industriali, culorile au început să fie mai tari, mai contrastante.

Punctele de cusătură de bază care s-au folosit şi se folosesc în întreaga ţară sunt punctul în urma acului, punctul înaintea acului, tighelul, cruciuliţa, punctul la un fir. Fiecare zonă etnografică are puncte specifice, în afara punctelor de bază, cum ar fi: ciocănelele în Sibiu, brânelele şi brăduţii în Transilvania, Argeş, Vlaşca, nemţoanele în Banat şi Maramureş, punctul aţeşte în Hunedoara, butucul de Buzău, punctul în scăriţă pe dos de Olt.

Firele cu care erau ornamentate piesele de costum sunt lâna, borangicul, arniciurile sau mulineurile de mai târziu, mătasea vegetală.

Cum s-a ajuns la această zi

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat la 22 aprilie 2015 propunerea legislativă privind instituirea acestei zile, respectiv Legea 102/2015, publicată în Monitorul Oficial la 13 mai 2015, care prevede ca această zi să ofere cadrul pentru organizarea de evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, prin care să „se evidenţieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone”.

Organizarea activităţilor desfăşurate cu prilejul acestei sărbători urmează a fi susţinută din punct de vedere material, financiar şi logistic, de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi de către serviciile publice din subordinea acestora, cu atribuţii în domeniile educaţiei, culturii, cercetării, turismului, protecţiei mediului, sănătăţii şi finanţelor.

Pot fi instituite distincţii specifice, spre a fi acordate persoanelor cu merite deosebite în promovarea tradiţiilor populare.

Institutul Cultural Român şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni pot susţine financiar şi logistic dezvoltarea unor programe culturale sau multiculturale specifice acestei zile.

La organizarea manifestărilor culturale pot participa şi fundaţiile, asociaţiile sau organizaţiile neguvernamentale, al căror obiect de activitate îl reprezintă promovarea culturii tradiţionale.

Muzeele de etnografie şi Centrele pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale pot urmări desfăşurarea acţiunilor în vederea respectării specificului etnografic al fiecărei zone în parte.

Vezi și: FOTO-VIDEO: Muzeul etnografic de la Lupșa – oglindă a satului românesc. Colecție impresionantă de peste 8.000 de exponate

Marcarea Zilei Naţionale a Portului Tradiţional poate fi susţinută şi de Societatea Română de Radiodifuziune şi de Societatea Română de Televiziune, prin difuzarea de emisiuni de promovare a tradiţiilor populare şi a valorilor etnografice româneşti, dar şi prin transmiterea manifestărilor din diaspora prilejuite de această zi.

Totodată, legea prevede includerea, în luna mai, în cadrul curriculei şcolare pentru clasele IV-XII, la disciplina educaţie civică sau la disciplinele echivalente, a două ore consacrate portului tradiţional al zonei sau al minorităţilor naţionale, evidenţiind semnificaţia acestora în păstrarea identităţii naţionale.

Surse: Agerpres, Encicolpedia României

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate