Connect with us
Publicitate

Uncategorized

VIDEO: Primul spot care promovează vaccinarea în rândul copiilor, lansat de Guvernul României. Ce mesaj transmite

Publicat

Guvernul României a lansat pe contul de Facebook un spot video de promovare a vaccinării anti-COVID în rândul copiilor. 

”Copiii sunt și ei expuși la infectare și pot transmite COVID-19. Alege să îi vaccinezi pe ai tăi pentru a se bucura în siguranță de copilărie!” este textul care însoțește filmul.

„Sunt semnale, deși încă lucrurile nu sunt foarte clare, că infecția cu varianta Delta ar putea cauza forme mai grave în rândul copiilor, iar tinerii și adolescenții sunt expuși unui risc mult mai mare de îmbolnăvire, varianta Delta fiind mult mai transmisibilă” a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Conform datelor prezentate în această săptămână, în România s-au vaccinat împotriva COVID aproape 33.000 de copii cu vârsta între 12 și 15 ani, adică 4%, și peste 150.000 de tineri cu vârsta între 16-19 ani, adică 20%.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

AIUD

FOTO: Imagini superbe, surprinse la Festivalul Rozelor de la Ciumbrud – Aiud. Culoare, imaginație, talent și pasiune pentru flori

Publicat

Culoare, imaginație, talent și multă muncă. În acest fel poate fi caracterizat Festivalul Ziua Rozelor, organizat sâmbătă la Ciumbrud și Aiud. 

Evenimentul a început cu Parada Rozelor, un alai colorat format din muzicieni, bicicliști, motocicliști, copii și public participant la festival.

În acordurile fanfarei, lumea s-a deplasat spre Ciumbrud, din apropierea Colegiului Național “Bethlen Gabor”.

Imagini cu superbe aranjamente florale, realizate de producători, au fost postate pe contul de Facebook al Centrului Cultural ”Augustin Bena” Alba.

Ca în fiecare an, programul cuprinde cântece şi dansuri populare românești și maghiare, dansuri ritmate ale majoretelor și ateliere de creație handmade cu tematică florală pentru copii.

De asemenea, au fost organizate ateliere de pictură și de coafură, expozițiile de tablouri, concertul de muzică ușoară și, nu în ultimul rând, o tombolă cu premii.

Spre seară vor avea loc două concerte de muzică, susținute de trupa „Transylvanium” și 3 SUD EST.

Evenimentul se va termina cu un foc de artificii.

Foto: Centrul Cultural ”Augustin Bena” Alba

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Șeful ARF: Autoritățile locale au primit dreptul să organizeze serviciile de transport public feroviar de interes local

Publicat

O măsură foarte importantă pentru transportul feroviar local, a fost anunțată de președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu.

Potrivit acestuia, autoritățile locale se vor putea implica în stabilirea serviciilor publice feroviare de interes pentru comunitatea pe care o reprezintă și în contractarea acestor servicii pentru a putea fi implementate la calitatea dorită.

”Odată cu actualizarea OUG 12/1998, aprobată de Guvern pe 30 iunie și publicată în Monitorul Oficial pe 1 iulie 2022, România se aliniază conceptelor europene privind implicarea autorităților locale în stabilirea serviciilor publice feroviare de interes pentru comunitatea pe care o reprezintă și în contractarea acestor servicii pentru a putea fi implementate la calitatea dorită și pe care și-o permite fiecare în parte.

O etapă de 15 ani se încheie, o altă de muncă pentru implementarea cadrului legal (și extinderea să) începe.

Unii sunt probabil nemulțumiți, ca la orice acțiune de reformă instituțională, alții văd în această acțiune o pârghie pentru dezvoltare.

Felicitări tuturor celor care, cel puțin în ultimii 15 ani de când Club Metropolitan a pledat pentru acest sistem, au pus câte o picătură la atingerea acestui moment. Și, sper, că autoritățile locale și mediul feroviar să fie în stare să arate scepticilor că ceea ce merge în Europa Centrală și de Vest poate merge și în România” a transmis Ștefan Roșeanu.

Baza legală

Unul dintre noile articole ale OUG 12/1998 privind transportul pe căile ferate române, referitor la „tren metropolitan”:

„Articolul 5^2

(1) În scopul prevăzut la art. 5 alin. (1) și în vederea furnizării de servicii adecvate de transport feroviar al călătorilor, unitățile administrativ-teritoriale sau, după caz, asociațiile de dezvoltare intercomunitară, în calitate de autorități locale competente, denumite în continuare autorități locale competente, pot încheia, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007, contracte de servicii publice cu operatorii de transport feroviar, în cadrul cărora se stabilesc obligațiile de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local, diferențiate, dacă este cazul, în raport cu segmentele de piață relevante.

(2) Autoritatea locală competentă înființează și, după caz, modifică serviciul public de transport feroviar de călători de interes local cu avizul prealabil al administratorului sau al gestionarilor de infrastructură feroviară, după caz, privind disponibilitatea capacităților de infrastructură necesară.

(3) Autoritatea locală competentă stabilește obligațiile de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local prevăzute la alin. (1), pe baza unor studii de specialitate, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007, și conțin obligatoriu, pentru fiecare segment de piață relevant, următoarele elemente:

a) principalele caracteristici ale categoriilor de servicii de transport feroviar de călători care fac obiectul obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local;

b) cerințe minimale privind serviciile conexe și dotările care trebuie asigurate pentru fiecare dintre categoriile de servicii de transport feroviar prevăzute la lit. a);

c) rutele care fac obiectul obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local și categoriile de servicii de transport feroviar de călători necesare pe fiecare rută;

d) numărul zilnic de trenuri pentru fiecare rută și categorie de servicii de transport feroviar, precum și principalele repere orare recomandabile în vederea asigurării unor servicii publice adecvate de transport feroviar al călătorilor;

e) materialul rulant pus la dispoziție de autoritatea locală competentă în vederea realizării obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local;

f) cerințele de performanță măsurabile, transparente și verificabile ale serviciilor prevăzute la lit. a), cel puțin în ceea ce privește viteza comercială, punctualitatea serviciilor, capacitatea de transport și calitatea materialului rulant, precum și sistemul de stimulente care trebuie aplicat operatorilor de servicii publice pentru îndeplinirea acestor cerințe;

g) tarifele care pot fi percepute de operatorii de servicii publice pentru serviciile de transport furnizate în cadrul obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local, inclusiv regulile privind reducerile care pot fi acordate pentru fidelizarea clienților;

h) stabilirea costurilor-țintă necesare pentru realizarea obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local;

i) condițiile în care autoritatea locală competentă compensează operatorii de servicii publice pentru costurile suportate și/sau acordă drepturi exclusive în schimbul îndeplinirii obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local.

(4) Autoritatea locală competentă repartizează obligațiile de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local stabilite conform prevederilor alin. (3) operatorilor de transport feroviar prin contractele prevăzute la alin. (1), în limita bugetului aprobat prevăzut la alin. (15).

(5) Autoritatea locală competentă atribuie contractele de servicii publice prevăzute la alin. (1) în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007.

(6) Durata contractelor prevăzute la alin. (1) este limitată, cu respectarea prevederilor art. 4 și 5 din Regulamentul (CE) nr. 1.370/2007. Pentru contractele a căror durată estimată conform studiilor de specialitate prevăzute la alin. (3) este mai mare de 5 ani, autoritatea locală competentă revizuiește și actualizează periodic obligațiile de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local definite în baza prevederilor alin. (3), la intervale de cel mult 5 ani, în scopul adaptării la evoluția condițiilor economico-sociale și atingerii obiectivelor stabilite privind creșterea cotei modale a transportului feroviar pe piața serviciilor publice de transport de călători și susținerea cerințelor de mobilitate a persoanelor în zona geografică aflată în responsabilitatea autorității locale competente.

(7) Autoritatea locală competentă asigură respectarea calendarului de alocare a capacităților de infrastructură prevăzut în anexa nr. VII la Legea nr. 202/2016 în cadrul calendarului activităților de stabilire a obligațiile de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local în baza prevederilor alin. (3), de actualizare conform prevederilor alin. (6) și de repartizare a acestora către operatorii de transport feroviar conform prevederilor alin. (4) și (5).

Pentru realizarea transferului modal către calea ferată al fluxurilor de transport de călători, autoritățile locale competente prevăzute la alin. (1) pot deține material rulant destinat realizării obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local.

(9) Materialul rulant prevăzut la alin. ( se repartizează operatorilor de transport feroviar prin contractele prevăzute la alin. (1) în vederea utilizării în perioada de valabilitate a acestor contracte, pentru realizarea obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local contractate.

(10) Autoritatea locală competentă stabilește prin contractele prevăzute la alin. (1) condițiile de utilizare a materialului rulant prevăzut la alin. ( .

(11) Autoritatea locală competentă stabilește, prin contractele de servicii publice prevăzute la alin. (1), condițiile în care poate compensa, în condițiile Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007, operatorii de servicii publice pentru costurile suportate și, după caz, acordă drepturi exclusive în schimbul îndeplinirii obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local.

(12) Autoritatea locală competentă acordă operatorilor de transport feroviar de călători, pe baza contractelor de servicii publice prevăzute la alin. (1), compensația de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local cu respectarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007, pentru acoperirea costurilor suportate în vederea îndeplinirii obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local definite conform prevederilor alin. (3).

(13) Efectul financiar net prevăzut la alin. (12) se calculează conform următorului mecanism: Efectul financiar net = costurile suportate minus efecte financiare pozitive minus sumele încasate din tarife sau orice alte venituri plus profit maxim determinat, în cazul contractelor atribuite direct, pe baza ratelor swap publicate pe pagina de internet a Consiliului Concurenței, Rețeaua națională de ajutor de stat, valabile la data emiterii deciziei autorității locale competente privind demararea negocierilor în vederea încheierii contractelor de servicii publice, la care se adaugă 100 de puncte de bază la rata swap relevantă, în care semnificația termenilor este următoarea:

a) costurile suportate = costurile suportate în legătură cu o obligație de serviciu public sau cu un set de obligații de serviciu public conținute într-un contract de servicii publice prevăzut la alin. (1) și/sau într-o normă generală;

b) efecte financiare pozitive = efectele financiare generate în cadrul rețelei exploatate în temeiul obligației/obligațiilor de serviciu public în cauză, dacă acestea există;

c) sumele încasate din tarife sau orice alte venituri = sumele încasate din tarife sau orice alte venituri generate în îndeplinirea obligațiilor de serviciu public în cauză;

d) profitul este calculat la costurile suportate.

(14) Autoritățile deliberative ale administrației publice locale sau adunarea generală a asociației de dezvoltare intercomunitară, după caz, pot modifica în cadrul contractelor prevăzute la alin. (1) parametrii pe baza cărora s-a stabilit compensația de serviciu public în conformitate cu prevederile alin. (12) sau a obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local care face obiectul contractului.

(15) Sumele aferente compensației de serviciu public prevăzute la alin. (12) se asigură de la bugetul local, prin bugetul autorității locale competente respective, în limita sumelor aprobate cu această destinație, potrivit legii.

(16) Autoritățile locale competente prevăzute la alin. (1) asigură sumele prevăzute la alin. (15) în mod nediscriminatoriu pentru toți operatorii de transport feroviar care au contracte de servicii publice legal încheiate cu respectiva autoritate locală competentă.

(17) În scopul asigurării capacităților de infrastructură feroviară necesare pentru realizarea obligațiilor de serviciu public prevăzute la alin. (1), autoritățile locale competente pot acționa în calitate de solicitant în raport cu administratorul infrastructurii sau pot delega această atribuție către operatorii de transport feroviar prin contractele de servicii publice prevăzute la alin. (1).

(18) În situația în care acționează în calitate de solicitant, autoritatea locală competentă încheie cu administratorul infrastructurii contractele prevăzute la art. 18 alin. (1^2), în scopul de a stabili drepturile și obligațiile reciproce cu privire la alocarea capacităților de infrastructură necesare în vederea realizării obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local prevăzute la alin. (1).

(19) Contractele prevăzute la art. 18 alin. (1^2) stabilesc inclusiv responsabilitățile privind achitarea către administratorul infrastructurii a tarifelor aferente serviciilor furnizate de acesta în legătură cu realizarea obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local prevăzute la alin. (1).

(20) În situația prevăzută la alin. (18), autoritatea locală competentă poate încheia cu administratorul infrastructurii, în condițiile legii, acorduri-cadru pentru alocarea, pe o durată care depășește perioada de valabilitate a unui grafic de circulație, a capacităților de infrastructură necesare în vederea realizării obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local prevăzute la alin. (1).

(21) Sumele prevăzute la alin. (15) se utilizează în conformitate cu prevederile art. 23 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 103/2013, aprobată cu completări prin Legea nr. 28/2014, cu modificările și completările ulterioare.

(22) În cazul în care obligația achitării către administratorul sau gestionarii de infrastructură feroviară, după caz, a tarifelor aferente serviciilor furnizate în vederea realizării obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local prevăzute la alin. (1) revine operatorilor de serviciu public, plata către operatorii de serviciu public a sumelor prevăzute la alin. (15) este condiționată de prezentarea documentelor care dovedesc respectarea obligațiilor prevăzute la alin. (21).

(23) Diferența dintre suma alocată prevăzută la alin. (15) și sumele utilizate potrivit alin. (21) se utilizează pentru a asigura celelalte cheltuieli necesare în scopul realizării obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local specificate în contractele prevăzute la alin. (1).

(24) Autoritățile administrației publice locale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară prevăzute la alin. (1) răspund de modul de aplicare a prevederilor alin. (21)-(23).

(25) În cazul în care un operator de transport feroviar realizează atât servicii compensate care fac obiectul unor obligații de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local prevăzute la alin. (1), cât și alte activități, conturile aferente respectivelor servicii publice trebuie separate astfel încât să îndeplinească condițiile prevăzute la pct. 5 din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1.370/2007.

(26) În vederea furnizării de servicii publice de transport feroviar al călătorilor în condiții echitabile, nediscriminatorii și transparente, precum și în vederea creșterii eficienței economice și reducerii amprentei de carbon a sistemului național de transport prin transferul modal către calea ferată al fluxurilor de transport al călătorilor derulate prin intermediul altor moduri de transport:

a) autoritățile administrației publice locale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară prevăzute la alin. (1) colaborează cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru conexarea obligațiilor de serviciu public de interes național cu cele de interes local;

b) autoritățile administrației publice locale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară prevăzute la alin. (1) colaborează cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru conexarea strategiilor de achiziție a materialului rulant prevăzut la alin. ( și la art. 5 alin. (10);

c) rezultatele negocierilor purtate pentru conexarea obligațiilor de serviciu public de interes național cu cele de interes local, prevăzute la lit. a), sunt adoptate de autoritatea locală competentă și de autoritatea competentă din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii prin protocol de consemnare;

d) rezultatele negocierilor purtate pentru conexarea strategiilor de achiziție a materialului rulant, prevăzute la lit. b), sunt adoptate de autoritatea locală competentă și de autoritatea competentă din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii prin protocol de consemnare.
(27) Principiile și criteriile privind corelarea obligațiilor de serviciu public de interes național și a celor de interes local în vederea furnizării de servicii adecvate în cadrul unui sistem integrat de servicii publice de transport al călătorilor și în vederea creșterii eficienței economice și reducerii amprentei de carbon a sistemului național de transport prin transferul modal către calea ferată al fluxurilor de transport al călătorilor derulate prin intermediul altor moduri de transport, precum și principiile și criteriile privind corelarea strategiilor de achiziție a materialului rulant prevăzut la alin. ( și la art. 5 alin. (10) se stabilesc de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin autoritatea competentă din subordine, în colaborare cu autoritățile administrației publice locale și se adoptă prin hotărâre a Guvernului.”

Foto: Alba24, CFR Călători Facebook

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tichete de vacanță 2022. Lista completă cu hotelurile și agențiile de turism care acceptă vouchere în acest an

Publicat

Este perioada concediilor iar românii care au la dispoziție vouchere de vacanță au început să caute locuri în țară în care să-și poată folosi tichetele primite de la stat.

Cu voucherele de vacanță se pot achita sejururi în țara atât la mare cât și la munte dar pot fi cumpărate și city break-uri în orașele și municipiile din România la hoteluri și pensiuni turistice. Din acest an cu tichetele de vacanță pot fi plătite și taberele școlare ale copiilor.

De asemenea pot fi achitate servicii complete masă plus cazare și alte facilități din locațiile alese cu, ca pachetul ales să includă cel puțin o noapte de cazare.

Voucherele de vacanță au încurajat turismul autohton, dar au și crescut prețurile la cazări

Voucherele de vacanță au rolul de a încuraja turismul autohton, iar în ultimii ani măsura introdusă de guvern a generat o creștere substanțială a turismului în toată țara.

În același timp, prețurile la serviciile turistice, în special tarifele la cazare au explodat. Cei mai afectați sunt angajații firmelor private care nu beneficiază de tichete de vacanță și care s-au trezit că trebuie să plătească din buzunarul propriu prețuri exorbitante pentru o cazare în zone turistice, la munte sau la mare.

Tichetele de vacanță primite de bugetari au valoarea 1.450 de lei. Cei care beneficiază de astfel de tichete le pot folosi pe tot parcursul anului, pentru a achita vacanțele la mare, la munte și, mai nou, taberele copiilor.

Tichete de vacanță 2022. Lista completă cu hotelurile care acceptă vouchere

Autoritățile au făcut publică lista unităților de cazare care acceptă astfel de tichete de vacanță, iar românii au de unde alege precizează impact.ro.

Printre stațiunile de pe litoralul românesc în care românii pot achita serviciile hoteliere cu vouchere de vacanță se numără Constanța, Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Olimp, Ovidiu, Saturn, Venus, Neptun, Vama Veche, Techirghiol, Jupiter, Eforie Sud.

Vezi AICI: Lista hotelurilor și agențiilor de turism care acceptă vouchere de vacanță

Astfel turiștii români pot găsi aproape în toate stațiunile de pe litoral hoteluri, pensiuni și alte structuri de cazare care acceptă tichete de vacanță iar concediile pot fi planificate pe cont propriu sau prin intermediul unei agenții de turism.

Înainte de a face rezervarea pentru achiziționarea unui pachet turistic, posesorii de vouchere de vacanță trebuie să verificei dacă unitatea de cazare aleasă  se află pe lista cu unități de cazare care acceptă tichetele. De asemenea, se poate verifica și telefonic, contactând unitatea de cazare aleasă.

Vouchere vacanță: La ce se pot folosi tichetele de vacanță în 2022

Românii care au vouchere de vacanță din 2022, iar sumele le-au fost virate deja pe card, le pot folosi deja pentru a achita pachetele de vacanță. Angajații care vor să își plătească o parte din vacanță cu vouchere trebuie să știe că destinația aleasă trebuie să fie în România, iar pachetul ales să conțină minimum o noapte de cazare.

Pe lângă cazare, pot fi plătite cu vouchere de vacanță și masa, transportul, tratamentele balneare sau programele turistice opționale, potrivit Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Guvernul a emis, de la începutul anului și până în prezent, vouchere de vacanță în valoare de 190 de milioane de euro și se estimează că valoarea totală a tichetelor de vacanță emise de-a lungul acestui an va ajunge la 350 de milioane de euro. În acest fel, statul și-a propus să sprijine și în acest an turismul autohton.

„La ora actuală, voucherele de vacanţă reprezintă un vector esenţial pentru circulaţia turistică internă. Atât instituţiile şi companiile de stat, cât şi firmele private pot acorda aceste vouchere angajaţilor, care sunt aprobate pentru emitere anuală timp de 5 ani (2022-2026).

ANAT doreşte ca voucherele de vacanţă să prezinte o atractivitate sporită pentru angajaţii şi angajatorii privaţi”, menţionează ANAT într-un comunicat.

Programul prin care românii pot beneficia de vouchere de vacanță se desfășoară până în anul 2026, au anunțat autoritățile. Voucherele de vacanță sunt nominale și nu se înstrăinează, putând fi folosite doar de către beneficiar sau de către copilul acestuia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cetățenii americani nu vor mai putea intra în Europa doar cu pașaportul. Măsuri și reguli noi adoptate de UE

Publicat

Americanii care vor dori să călătorească în țările UE din spațiul Schengen nu o vor mai putea face doar pe baza pașaportului, ci vor fi nevoiți să se înscrie în viitorul Sistem European de Informații și Autorizare privind Călătoriile (ETIAS – European Travel Information and Authorization System) și să plătească o taxă.

Abia apoi, cetățenii SUA vor putea obține autorizația de călătorie în spațiul european.

Prevederea va intra în vigoare în luna mai 2023, dată de la care americanii își pierd privilegiul de a călători liber în Europa fără restricții și fără a plăti vreo taxă, informează postul CNN, citat de DIGI24.

UE a anunțat lansarea ETIAS, noul sistem de informații și de autorizare privind călătoriile în spațiul european și care se va aplica cetățenilor din statele non-UE care pot intra în spațiul european fără viză, dar care vor trebui să obțină o autorizație de călătorie în prealabil, prin intermediul unei cereri online.

Astfel, cetățenii străini care pot intra în UE fără viză vor trebui să completeze în plus niște date pe un site dedicat și să plătească o taxă de 7 euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax