Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Profesia de magistrat începe să nu mai fie atractivă. Declarațiile unui membru CSM, la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

Magistratura, profesia de magistrat începe să nu mai fie atractivă pentru cei care ies de pe băncile facultăților de drept. Situația este confirmată de Claudiu Marian Drăgușin, membru CSM.

Este o problemă pe care a sesizat-o și analizat-o Consiliul Superior al Magistraturii

Prezent la bilanțul Curții de Apel Alba Iulia, Claudiu Marian Drăgușin, a admis că există o diminuare în ceea ce privește numărul de persoane care vor să devină magistrați. 

Drăgușin a răspuns întrebărilor reporterilor alba24.ro. Acesta a indicat motivele pentru care profesia de magistrat nu ar mai fi foarte atractivă. Conferința de presă a avut loc joi, 7 martie 2024, la sediul Curții de Apel Alba Iulia.

Profesia de magistrat nu mai este foarte atractivă

În primul rând, discuțiile care țin de modificarea statutului magistratului (creșterea vârstei de pensionare). De asmenea și discuțiile despre eliminarea pensiilor speciale ar fi un alt motiv.

”Aceasta este o problemă și a fost făcută o analiză, în cadrul consiliului (n.r. Consiliul Superior al Magistraturii). În ultima perioadă într-adevăr ne confruntăm cu o diminuare a apetitului pentru a participa la acest tip de examene, iar cauzele sunt diverse și țin și de modificările la nivelul structurii societății, de atractivitatea profesiei.

Si nu doar noi, în ultimul an cred că toată lumea a văzut că statutul magistratului a fost pus în discuție și atunci și acesta poate să fie o componentă care să ducă la diminuarea apetitului pentru a te prezenta la astfel de examene”, a declarat Claudiu Drăgușin.

Concurență din partea firmelor de avocatură

Un alt motiv ar fi concurența pe care o fac firmele de avocatură în rândul studenților. Este vorba despre recrutarea pe care firmele de avocatură o fac încă din timpul studenției.

”Evident există și o concurență din partea celorlalte, o concurență loială, din partea celorlalte profesii juridice. Aici ca să fiu un pic mai concret societățile de avocatură recrutează viitori avocați de pe băncile facultăților din anii II, III, de facultate, ceea ce reduce plaja de selecție ulterior pentru magistratură.

Sunt mai multe cauze, dar într-adevăr efectul lor este că există o diminuare a numărului de persoane care doresc să intre în magistratură.

Acum pentru a contracara acest fenomen se pot imagina diferite tipuri de soluții, una dintre ele este și cea în care consiliul este implicat în sfera de educație juridică care nu înseamnă doar prezentarea sistemului de justiție, sau nu doar o educație făcută în sensul clasic al termenului de educație ci și o modalitate de prezentare a cum arată interiorul actului de justiție.

Astfel încât cei care primesc mesaj să știe ce însemană sistemul de justiție”, a mai precizat Claudiu Drăgușin, membru CSM, în conferința de presă de la la Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    joi, 07.03.2024 at 20:20

    Auzi la el. Creşterea vârstei de pensionare şi reducerea pensiilor speciale. Păi voi judecaţi acum sau după primirea pensiilor speciale ? Aşa ne trebuie, dacă i-au învăţat PNL-iştii cu privilegii nemaiauzite în Europa.Că doar pe ei îi protejează, nu pe noi.

  2. Petru

    vineri, 08.03.2024 at 11:07

    Numai la noi se poate întâmpla așa ceva.

  3. codru

    miercuri, 13.03.2024 at 14:19

    Mai avem 13 milioane de oameni in tara, avem judecatorii, parchete in 5 orase din judet alba iulia, blaj, campeni, aiud… Pe vremea raposatului erau 2 astfel de institutii, 23 milioane de oameni, industrie, fabrici, avut obstesc… si inca ne tot plangem de numarrul dosarelor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax