Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO Protest spontan la AJPIS Alba. Tupeu de lider de sindicat: În domeniul privat, angajații primesc bani la negru

Publicat

Pe scările AJPIS Alba (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba) mai mulți angajați au ieșit vineri, 17 noiembrie să protesteze, timp de o oră, înainte de masa de prânz. 

Motivul protestului: ”inechitățile din sistem”. Mai pe scurt, diferențele mari la salarii, între instituții. 

În timp ce angajații se poziționau pe scări pentru a sta cu hârtii în mână  pe care erau scrise nemulțumirile lor, liderul de sindicat, Constantin Sura, orchestra de jos modul în care se va desfășura protestul. 

Cu un semn gesticulat din mână de ”gata vorba”, Sura face semn angajaților să tacă. Apoi începe să vorbească cu reporterul alba24.ro despre nemulțumirile angajaților.

Principala nemulțumire ține de salarizare. Spre exemplu, un inspector superior de la JPIS Alba are un salariu brut de 7.026 de lei, la care se mai adaugă o majorare CFP de 704 lei, plus un spor de condiții vătămătoare de 876 de lei și o indemnizație de hrană de 346 de lei.


În total, puțin peste 9.000 de lei, ceea ce se traduce într-un salariu net de aproximativ 5.200 de lei. Dacă nu are spor de CFP, venitul net coboară sub 5.000 de lei. Vezi aici grila de salarizare de la AJPIS Alba. Un consilier principal poate ajunge să câștige în mână aproximativ 4.400 de lei.

Ei câștigă astfel mai puțin decât alți angajați din sistemul bugetar, dar sensibil mai bine decât mulți dintre angajații din mediul privat. De menționat că nu toți angajații beneficiază de pachetul complet de sporuri.

Liderul de sindicat: La privat angajații primesc bani la negru

La un moment dat reporterul alba24.ro îi întreabă pe angajații strânși pe scările instituției cum văd inechitățile dintre angajații la stat și cei la privat.

Mai pe scurt diferența mare dintre un salariu al unui angajat la stat, 4.400 de lei în mână, versus un salariu de privat de 2.400, 2.800 de lei, chiar și cu studii superioare.

Angajații nu apucă să răspundă, dar liderul de sindicat, Constantin Sura da un răspuns:

”Vă spun eu! Hai să vă lămuresc eu care e treaba, ca să știe toată lumea. Cei din sistemul privat îi angajează la minimul pe economie și le dă diferența din buzunar, la negru.

Noi nu avem aici salarii la negru. La noi toate sunt la vedere”, a explicat Sura în timp ce gesticula cu o mapă în mână.

Protest spontan: Ce solicitări au angajații AJPIS

Angajații AJPIS Alba au transmis o serie de solicitări:

  • Solicităm eliminarea inechităților salariale
  • Încadrarea personalului într-un echivalent salarial corespunzător funcționarilor din alte instituții de stat
  • Solicităm un tratament echitabil în cadrul familiei ocupaționale „Administrație”
  • Solicităm asigurarea unor condiții de muncă decente
  • Structura de personal este subdimensionată numeric
  • Solicităm efectuarea unei analize privind structura de personal din întregul sistem bugetar
  • Fără discriminări în salarizarea funcționarilor publici
  • Aceeași lege, aceeași funcție, același salariu!
  • Resurse suficiente pentru desfășurarea activității profesionale în condiții optime
  • Digitalizarea nu se poate face fără noi
  • Angajarea de personal în compartimentele suprasolicitate
  • Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări (Art. 16 din Constituția României)
  • Solicităm eliminarea inechităților generate de clasa politică!
  • Cerem guvernanților să răspundă de ce indemnizația pentru creșterea copilului se poate plafona la 8500 lei (indiferent de nivelul contribuției) și pensiile speciale nu se pot plafona?

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Cetateanul Turmentat

    vineri, 17.11.2023 at 12:00

    Adevarul ii ca sunt multi platiti la negru in privat ….
    Problema nu ii asta sau diferente intre privat/public. Problema ii ca 80 % din stat sunt agajati pe sistem PCR, iar promovati la stat sunt doar asa. Marcar de ar fi destepti, sau sa isi faca treaba…

  2. facsimil

    vineri, 17.11.2023 at 12:15

    desființați pensiile speciale!

  3. vasi

    vineri, 17.11.2023 at 12:27

    DA se plateste la negru foarte mult , si a cui este vina , al angajatilor statului ca nu-si fac treaba cand merg in controale este vorba de ITM, acolo unde sunt salarii mici sa ieie declaratii de la angajati si sa vezi atunci cand se scapa unul mai putin pregatit ce declara.Nu se vrea sa se starpeasca acesta practica ca s-ar putea usor prin blocarea cheltuielilor suspecte, exemplu contracte de inchiriere pe numele administratorului si alte cheltuieli suspecte

  4. pilu

    vineri, 17.11.2023 at 12:30

    Nelămurirea mea este cum se justifică spor de vătămare. Există posibilitatea să vă cadă în cap tavanul sau să explodeze mina din pix ? Iar sporul de hrană este ceva ilar, cum ilar sunt cei care v-au aprobat aşa ceva. Adică PSD-ul.

  5. Pamfil

    vineri, 17.11.2023 at 19:27

    Ce ma? Poate chioscarii si prietenii vostri privati din partidele din care faceti parte. Haideti in privat bai votantilor contra mariri de salar. Toti bugetarii asta sunteti.. votati hotii ca sa va mareasca salariile. Nu mai dati vina pe privat, ca Romania e tara cu un aparat bugetar supradimensionat.
    Daca auziti de digitalizare si eficientizare fugiti ca dracu de tamaie, colhoznicilor ce sunteti voi.
    90% dintre voi n-ati rezista O LUNA in mediul privat,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax