Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Raluca Turcan: Pensia nu se mai cumulează cu salariul la stat. Ce se întâmplă la privat. Vârsta de pensionare, 70 de ani

Publicat

Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul obținut de la stat, dar oricine poate opta să rămână angajat și să lucreze până la vârsta de 70 de ani. Persoanele care vor să rămână în sistem se pot răzgândi oricând și să primească pensia, a declarat astăzi Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Noua lege nu interzice cumulul pensie-salariu în mediul privat.

De asemenea, bugetarii și angajații din privat pot opta să muncească până la 70 de ani.

Raluca Turcan a prezentat miercuri proiectul de lege privind pensiile, care intră în dezbatere publică.

Potrivit ministrului Muncii, legea va introduce posibilitatea ca cei cu vârsta de pensie să poată să opteze să muncească până la vârsta de 70 de ani.

Potrivit proiectului de lege, nu se va mai putea cumula pensia cu salariul în sistemul public, însă acest lucru nu va fi interzis dacă o persoană primește pensie de la stat, dar lucrează după vârsta de pensionare în sistemul privat.

  • ”Pentru a putea opta să lucreze până la 70 de ani este suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. În mediul privat, angajatorul poate sa refuze. Pentru sectorul public, pentru continuarea activității nu este necesar acordul prealabil al angajatorului și are drept consecință suspendarea plății pensiei; este o măsură de echitate socială și juridică”.

„Opțiunea angajatului de a munci în continuare aduce avantaje. Pe lângă faptul că rămâne activă are și posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se află înainte de pensionare.

Dacă o persoană a optat pentru continuarea activității până la 70 de ani, dar revine asupra deciziei, poate să facă lucrul acesta oricând, după împlinirea vârstei de pensionare și până la 70 de ani”, a mai spus Raluca Turcan.

Mai mult, a mai spus ministrul, acestea pot să solicite recalcularea pensiei, iar avantajul constă în majorarea punctelor lunare și anuale.

La această oră, a precizat ministrul Muncii, sunt peste 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul de la stat.

Raluca Turcan a anunțat și care sunt excepțiile de la această prevedere.

„Sunt excepții legate de aplicarea acestei măsuri legislative. Evident că noi am plecat în acest demers cu dorința de a face o lege constituțională și atunci în mod evident trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese care se află în mandate pe o perioadă definită de Constituție”, a spus Turcan.

De asemenea, vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor, personalul didactic prevăzut de Legea Educației Naționale, persoanele încadreate în gradul 3 de invaliditate pentru că există o decizie a Curții Constituționale și membrii Academiei Române.

Vor fi exceptat și persoanele din cadrul autorităților administrative autonome sau instituțiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat cu o durată prevăzută de lege.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Mocanu Remus

    joi, 11.03.2021 at 15:52

    Cum rămâne cu cei care se pensionează la 45 de ani de la stat ? Sunt buni de muncă și vor lucra la privat . Cel care se pensionează la 65 de ani este rupt de oboseală și nu – i mai trebuie muncă .

  2. Lik

    joi, 11.03.2021 at 18:35

    Bună seara. Limită minimă de vârstă de pensionare nu va exista? Vor ieși în continuare la 45 de ani la pensie cu pensie pe măsură și se vor angaja în privat ocupând un loc de munca de care un tânăr de 25. 45de ani are nevoie să își întrețină familia. Ai ieșit la pensie mai devreme de 50 52 de ani înseamnă că nu mai poți să lucrezi. Ăștia nici în mediul privat nu trebuie sa mai le permită legea să fie angajați

  3. Dragomir Elena

    joi, 11.03.2021 at 20:31

    Până la urmă, pentru cei din sistemul public care acum încasează si pensie si salariu raman in continuare sau se aplica legea si pt aceștia? Consider că un salariat din sistemul public care și a facut treaba,si nu a plimbat hârtii, cum se practica din pacate ,nu ar mai putea sa lucreze până la 70 ani.Salariile pe care le au ,nu sunt pe măsură muncii unora.Bine ar fi daca ati face controale inopinate pe la instituțiile publice, sa vedeti munti de dosare de pensionare nerezolvate de luni de zile, sa vedeti ce „caracatite” sunt acolo, si sa mai vedeti si sa auziți cum li se adresează la telefon, cand suna pentru drepturile lor, cum sunt de umiliți.Din pacate, empatia este un vis in sistemul public.

  4. Vasile

    vineri, 12.03.2021 at 07:30

    Astia care cumuleza salariu si pensia la stat,sunt care taie frunze la caini,nu o sa fie cei care lucreaza din greu,santuri ,canale,etc.

  5. Alecse

    vineri, 12.03.2021 at 07:34

    La stat,e puturosenie,de aia vrea si si,daca ar munci din greu nu o sa mai vrea,canale ,santuri etc. Chestia este ca sunt pana in 65 ani care cumuleaza,daca ar fi dupa 65 ar mai merge.

  6. Ioan

    vineri, 12.03.2021 at 13:55

    Accentul sa se pună la privat de unde vin banii la buget.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax