Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Răspunsurile evazive ale ministrului Tătaru, la Alba Iulia, referitoare la numărul mic de teste efectuate în alte județe

Publicat

Prezent miercuri la Alba Iulia, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a oferit un răspuns evaziv la întrebările referitoare la măsurile care se vor lua în județele unde se testează foarte puțin.

De asemenea, Nelu Tătaru a oferit un răspuns vag la întrebările legate de diferențele dintre judelețele care tesează mult și au o incidență ridicată (exemplu județul Alba) și județele în care se testează foarte puțin (exemplu județul Brăila, unde, din aproape 100 de teste efectuate într-o zi, peste 40 au fost pozitive), dar incidența este una scăzută și nu există restricții. 

Practic, în unele județe se testează foarte mult, în concluzie incidența este mare (ceea ce duce la măsuri restrictive), iar în altele se testează foarte puțin, iar acestea figurează în scenarii care nu presupun restricții (chiar dacă mortalitatea în rândul bolnavilor COVID este mare).

Declarațiile ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, pot fi ascultate de la minutul 1.42 al video-ului. 

Reporter Alba24: Ce măsuri se iau în județele în care se testează foarte puțin?

Nelu Tătaru: ”Se evaluează anchetele epidemiologice. Orice testare vine după o recoltare, orice recoltare vine după un protocol de caz sau după o definiție de caz. Evaluăm în acest moment fiecare din aceste teste să vedem dacă vin dintr-o anchetă.

În același timp după cum știti ordinul de ministru care ar trebui să intre în practică specifică foarte clar că un laborator trebuie să dea rezultatul în maxim 28, 24 de ore pentru acel test care trebuie lucrat și introdus în platforma digitală pentru a putea fi anunțat atât pacientul cât și medicul de familie. În condițiile în care nu va respecta această regulă va ieși din acel program de teste”.

Nelu Tătaru a oferit și un răspuns evaziv referitor la diferențele mari de teste efectuate în județul Alba care se afă în scenariul roșu și alte județe unde se efectuează foarte puține teste, iar o bună parte din ele sunt pozitive, dar totuși în județele respective nu sunt măsuri restrictive deoarece incidența nu este una ridicată.

R: În Alba se fac în jur de 800 teste pe zi, astăzi avem 157 de cazuri, suntem în scenariul roșu. La Brăila într-o zi s-au făcut aproape 100 de teste și au fost în jur de 45 de cazuri confirmate pozitiv.

Nelu Tătaru: ”Repet același lucru pe care vi l-am răspuns. Un test se face în urma unei recoltări, o recoltare se face în urma unei definiții de caz sau la cerere. În condițiile în care există aceste recoltări în urma unei definiții de caz sau în urma cererii și a unui pacinet dar nu a fost lucrat de acel laborator, acel laborator nu va mai fi în sistem”.

R: Vi se pare normal unde nu se testează să nu fie restricții, iar unde se testează foarte mult să fie restricții?

Nelu Tătaru: ”Mi se pare normal acolo unde crește indicele să fie restricții. Mi se pare la fel normal ca acest indice să fie obiectiv”.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax