Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum arăta Alba Iulia în 1929. Film din arhiva British Pathé, cu vizita Regelui Mihai în oraș, pe când avea 8 ani

Publicat

YouTube video

25 octombrie este ziua de naștere a Regelui Mihai. Născut în 1921, Mihai I a fost suveran al României în perioada 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și în perioada 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947.

În primăvara anului 1929, la aproape 11 ani de la Marea Unire, Regele Mihai, alături de mama sa, Regina Elena și o mulțime de personalități ale vremii, au fost prezenți la Alba Iulia pentru a asista la Serbările Unirii.

Evenimentul s-a desfășurat în locul actualului Parc al Unirii, între Catedrala Ortodoxă și clădirea Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”.

La acea vreme, Mihai avea vârsta de 8 ani și era deja rege de doi ani, după ce bunicul său, Regele Ferdinand, murise, iar tatăl său, Carol al II-lea, renunțase la Coroană și plecase în Franța cu iubita sa, Elena Lupescu.

VEZI:  REGELE MIHAI I al României a MURIT. S-a stins din viață la 96 de ani la domiciliul din Elveția

Cu toate că era deja rege de doi ani, pentru că Mihai era doar un copil, atribuțiile regale erau îndeplinite de către o Regență formată din trei persoane.

Această formulă a funcționat până în anul 1930, când Carol al II-lea a revenit în țară și a devenit Rege al României, iar Mihai a primit titlul de „Mare Voievod de Alba Iulia”.

Carol al II-lea a fost rege până în 1940, când a fost obligat să abdice în favoarea fiului său, Mihai, care a avut un rol strict ceremonial până în 1944.

În cele câteva minute de filmare, sunt prezentate festivități ce au avut loc în Alba Iulia, pentru a sărbători și certifica Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Cu toate că în titlul filmulețului postat de British Pathé este menționat anul 1922, potrivit istoricilor, este vorba despre un eveniment ce a avut loc în 1929, mai precis Serbările Unirii.

Potrivit British Pathé, la festivităţile de la Alba Iulia au luat parte reprezentanţi din 13 state ale lumii, care prin prezența lor au dorit să arate o confirmare internaţională a Marii Uniri. Printre aceştia au fost prezenţi la ceremonia de încoronare a regelui Ferdinand I şi a reginei Maria, reginele Maria a Iugoslaviei şi Elisabeta a Greciei, principesa Beatrice de Bourbon, ducele de York, generalii Berthelot şi Weygand.

Familia regală, alături de câțiva oficiali, este prezentată la tribună, asistând la paradă, dar și în incinta Catedralei Ortodoxe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax