Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Adolescență pe ritmuri de muzică rock la Alba Iulia. Cum văd societatea actuală, tinerii din formația Harmoniac

Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="pmdelayedscript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDF5eUYsMA==" data-perfmatters-type="text/javascript" data-cfasync="false" data-no-optimize="1" data-no-defer="1" data-no-minify="1"> </script></p>


Într-o societate în care noua generație ascultă muzica unor artiști precum Billie Eilish, Gucci Mane, 2 Chainz sau Lil Uzi Vert, patru tineri din Alba Iulia au ales să se lase influențați de un gen de muzică intrat deja în categoria celor clasice: rock-ul. 

Și nu vorbim despre niște tineri care doar ascultă muzică și poartă tricouri negre cu nume de formații. Nu, vorbim despre patru tineri care la 15 ani fac muzică.

S-au cunoscut și au hotărât să se numească Harmoniac: în aproape doi ani au reușit să compună și să cânte peste 30 de piese, iar pe viitor vor să aibă un cuvânt de spus în noul val al rock-ului românesc.

Am stat de vorbă cu David, Radu, Daria și Matei despre rock, dar nu am avut o discuție banală în care am enumerat formații favorite sau soliști preferați.

A fost mai mult de atât. Am vorbit despre despre adolescență, trăiri, mod de viață sau supreficialitatea din societatea actuală, dar și despre Henry Rollins, Red Hot Chilli Peppers și Beatles.

I-am găsit pe cei din Harmoniac în clădirea unei foste grădinițe din Alba Iulia. În lipsa unui alt spațiu, camera tapetată cu personaje din povești și planșe cu desene, servește pe post de studio de repetiții.

Harmoniac

David Băcanu la 17 ani este solisul formației dar și chitarist. De aceeași vârstă cu David este este și cel de-al doilea chitarist al formației, Radu Muntean. Cei mai mici sunt toboșarul Matei Chismorie și Daria Romoșan – chitară bass, care sunt în clasa a VIII-a și au 15 ani.

S-au format ca trupă în iarna anului 2019: primii doi care au început să cânte împreună au fost David și Radu, apoi automat au avut nevoie de un toboșar și de un basist.

Următoarea pe listă de recrutare pentru formație a fost Daria, iar după prima repetiție alături de basistă, grupul a fost complet cu apariția toboșarului Matei.

Influențe și cum au ajuns să cânte la instrumente

Daria a început să cânte la chitară bass, influențată de Flea, basistul formației Red Hot Chilli Peppers.

Matei a spus că a început cu tobele mai mult din curiozitate, iar apoi curiozitatea s-a transformat în pasiune.

La fel a fost și cu Radu, care influențat de acordurile celor de la Beatles, a pus mâna pe chitară.

Cu David am vorbit despre Henry Rollins, fostul solist al formației punk-rock, Black Flag și cum stilul muzical al acestuia este un model pentru el.

YouTube video

În general pasiunea pentru un instrument nu este una ieftină, iar cazul de față nu este o excepție.

Cei patru sunt susținuți în totalitate de familii, altfel achiziționarea unui set de tobe ar fi aproape imposibilă pentru un copil de 15 ani.

Însă cu echipamentele de bază, tinerii din Harmoniac pot face muzică, mai precis muzica pe care și-o doresc.

În jur de 30 de melodii creație proprie

La capitolul creație, cei patru au în repertoriu în jur de 30 de piese atât în limba română, dar și în engleză. Mare parte a pieselor sunt influențate de viața lor și despre cum percep adolescenții societatea actuală.

De la viața de zi cu zi, la superficialitatea din ce în ce mai vizibilă a societății  în care trăim, tinerii din Harmoniac reușesc să transpună în piesele lor sentimentele cărora chiar ei trebuie să le facă față.

Pe viitor, cei patru au planuri mari: Se gândesc să lanseze un prim album al formației. Însă pe termen scurt, în vara aceasta speră să ajungă la cât mai multe evenimente live și deja au în program câteva concerte.

Într-o perioadă în care vocea și instrumentele au intrat în plan secund din cauza digitalizării muzicii, tinerii din Harmoniac preferă să își trăiască adolescența și să își găsească sinele pe ritmuri de rock.

Un video reportaj de Cristian Panu și Raul Baciu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mariana

    marți, 08.06.2021 at 10:19

    Tineri frumosi si talentati!
    Acest gen de muzica necesita multa munca, talent si cultura muzicala.
    Felicitari si la cat mai multe concerte!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax