Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Artistul din Alba Iulia care reinventează încălțămintea uzată. Atelierul lui Cosmin Dolin: Hip Hop și adidași

Publicat

Într-un atelier din cartierul Partoș, printre adidași, soluții de curățat și muzică hip hop, l-am găsit pe Cosmin Dolin, un tânăr din Alba Iulia, care, în pandemia cauzată de COVID-19, și-a deschis o mică afacere: întreținerea, curățarea, recondiționarea și personalizarea de pantofi sport. 

Însă afacerea lui Cosmin este mai mult de atât. Este exemplul că meseriile clasice evoluează și se adaptează cerințelor vremii. De aici a și plecat discuția cu Cosmin: este un urmaș al cizmarilor sau un cizmar modern? 

La toate întrebările am primit un răspuns de la Cosmin, în timp ce lucra la curățarea unei perechi de adidași personalizate chiar de el.

Totul a început de la o întrebare: ”Cum îmi curăț eu încălțările”

Ideea de afacere a început în pandemie, de la o simplă întrebare: ”Cum îmi curăț adidașii?”. Răspunsul a fost simplu: cu o cârpă sau cu periuța de dinți.

Însă și-a dat seama că un astfel de procedeu poate deteriora uneori încălțămintea, grija fiind mult mai mare mai ales pentru cea de marcă și, implicit mai scumpă.

Aproape toate perechile de încălțări care ajung în atelier sunt de firmă și au prețuri ridicate. A început să se documenteze pe internet și să învețe despre îngrijirea și recondiționarea pantofilor sport de firmă.

Și-a dat demisia din postul de ajutor de bucătar

Primele încercări au fost pe mai multe perechi de adidași pe care îi avea în casă. Apoi au venit primele comenzi, din partea prietenilor sau a cunoscuților.

În timp, comenzile au început să vină la intervale regulate de timp. Cosmin și-a dat seama că, dacă vrea să ofere un serviciu de calitate, trebuie să se dedice total micii sale afaceri.

Lucra ca ajutor de bucătar, dar a decis să își dea demisia, pentru a se dedica total noii activități. A început să investească, iar primul demers a fost să își facă un ”sediu” pentru afacerea sa.

În curtea tatălui său, din banii strânși, dar și câștigați, și-a construit un garaj, în care și-a amenajat ”sediul”. Apoi a început să investească bani în aparatură și produse de calitate: de la aerograf pentru vopsire, aparat cu aburi, până la produse de calitate pentru îngrijire.

Cizmărie artistică

În drumul său către perfecționare a mers pe la cizmarii clasici, de la care a învățat elemente de bază despre ceea ce înseamnă lucrul cu un pantof, dar și la un atelier din Cluj, care face aproape același lucru ca și el.

Cosmin crede ca cizmăria clasică merge în paralel cu ceea ce face el. În timp ce cizmarii clasici se ocupă de repararea și întreținerea pantofilor clasici și eleganți, el se ocupă încălțările moderne.

În timp, și-a format și clienți fideli, persoane care vin chiar și săptămânal pentru îngjirirea adidașilor.

Procesul de curățare depinde de la o pereche de pantofi la alta, în funcție de ce probleme au, cât de afectați sunt sau dacă clientul vrea să îi personalizeze.

Personalizarea este și cel mai minuțios serviciu, dar și cel mai costisitor. Mai exact, este vorba despre desene făcute pe perechea de pantofi, la cererea clientului.

Perechea de adidași pe care a curățat-o în timpul reportajului era personalizată după filmul și cartea ”IT”, carte scrisă de Stephen King. Pe Cosmin îl găsiți pe Facebook, pe pagina ”Shoes Lab”.

Mai mult de atât, pe viitor Cosmin are planuri mari: vrea să își facă propria sa linie de adidași, însă pentru a ajunge în acel punct este nevoie de multă muncă și de perfecționare.

Pasiunea lui Cosmin, pe lângă că s-a transformat într-o afacere, demonstrează că o meserie despre care se credea că va dispărea se poate transforma și poate ține pasul cu evoluția societății.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax