Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Cum ajunge un cățel abandonat, salvator de oameni. Exerciții și demonstrații ale câinilor utilitari, la Întregalde

Publicat

De la stână, adoptați, metiși, vagabonzi sau de rasă, cu un nas umed și o coadă jucăușă: descrierea normală a unui câine. Însă fără a ține cont de rasă sau de unde provin câinii pot salva la un moment dat un om. 

Este vorba despre câinii de căutare și salavare, câini special antrenați pentru a găsi persoane dispărute sau sub dărâmături. Pentru a ajunge câini salvatori este nevoie de mii de ore de antrenament alături de stăpânii lor. 

I-am întâlnit pe șase dintre salvatorii canini în comuna Întregalde, din județul Alba, la o demonstrație, un antrenament destinat câinilor de salvare.

Cei care îi țin în lesă sunt stăpânii lor de la Clubul Câinilor Utilitari, o asociație care pregătește patrupezii pentru a deveni câini de salvare.

Este o asociație de interes public, deoarece aceștia intervin alături de autoritățile locale și naționale când este nevoie.


De cele mai multe ori câinii sunt chemați în misiuni de căutare a persoanelor dispărute prin păduri sau zone cu vegetație deasă, însă, sunt atrenați și pentru căutare în caz de dezastru.

Mai exact sunt antrenați pentru a căuta persoane dispărute în urma unui cutremur, sau a unei explozii, sub clădiri căzute.

Cei șase câini prezenți sâmbătă, 10 iunie în comuna Întregalde, sunt din rase diferite, și cu povești diferite.

Spre exemplu Verti este un câine de doi ani, luat de la o stână, un câine de întors oi, dar care a devenit alături de Iulia, stăpâna sa câine utilitar.

De pe stradă Tudor l-a salvat pe Sharo, un maidanez care a primit o nouă viață, cea de a salva vieți.

Alsa este un câine atestat de căutare și salvare care alături de Ana Maria a participat la mai multe misiuni reale de căutare a persoanelor dispărute. A fost în căutarea unei fetițe cu sindrom down care s-a pierdut în Tulcea, sau a unor localnici din Târgoviște.

Pe lângă dresajul propriu zis, câinii sunt antrenați special pentru a căuta pe o rază de 50 de metri față de stăpânul lor.

Tot antrenamentul se face cu zâmbetul pe buze, doarece un câine care este stresat, sau certat de către stăpân nu va fi eficient în misiunile de salvare au explicat cei de la Clubul Câinilor Utilitari.

Fiecare câine are o poveste diferită, dar toți sunt pregătiți pentru un scop comun.

Un cățel a fost adoptat de la o stână, altul salvat de pe stradă, sau chiar unul dintre ei nu corespundea pentru a fi câine de competiții de frumusețe. Alături de stăpâinii lor și-au găsit menirea: cea de a salva oameni.

Un video reportaj de Cristian Panu și Daniel Bloss.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax