Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ în lumea crescătorilor de păsări și iepuri de rasă, la Sebeș: Decât să țin o găină urâtă, mai bine țin una frumoasă

Publicat

Cu pene, gălăgioși, sfioase, cântătoare, cu blană sau uriași: așa se prezintă cocoșii, găinile, porumbeii și iepurii care participă alături de crescătorii lor la expoziția din Sebeș, eveniment care are loc în acest weekend. 

Sâmbătă dimineață discuțiile celor prezenți în sala de sport a liceului Sportiv din Sebeș erau acoperite de cântecul cocoșilor aduși la expoziție.

Din toate părțile și direcțile se auzea câte un cântec de cocoș sau de găină. 

Pe lângă cuștile în care animalele stăteau la expoziție, copiii veniți alături de părinți se minunau de penajul animalelor.

În spatele sălii, zona era ocupată de cele mai simpatice animale prezente la expoziție și care îi atrăgeau cei mai mult pe cei mici: iepurii.

Am stat de vorbă cu mai mulți crescători de găini, porumbei și iepuri și am aflat un lucru pe care îl bănuiam deja: fac asta din pasiune, dar au reușit să îmbine pasiunea cu afacerea, însă totul vine cu un preț, unul destul de ridicat, deoarece au investit sume destul de mari în hobby-ul lor.

Profesorul de geografie din Alba care crește o găini din rasa ”mii de flori”

Dan Popescu este profesor de Geografie la Școala Gimnazială din Săsciori, iar de peste 20 de ani crește găini din rasa ”mii de flori”.

Este o rasă din Belgia, nu este o rasă foarte cunoscută, dar în România, în ultima perioadă au apărut crescători care au început să aducă găinile în țară.

Este o rasă care are foarte multe variațiuni de culoare și care trebuie crescută în condiții mai călduroase. Este o găină foarte curioasă explică Dan Popescu.

Găinile crescute de acesta sunt mai mult de ornament, dar fac ouă, în jur de două, trei ouă pe săptămână. Profesorul de Geografie are în jur de 50 de exemplare în crescătoria sa.

Nicu Țăran și ”Uriașul de Transilvania”, iepurele său cu care a devenit vicecampion național

Este din Săliștea și se ocupă de iepuri. Știe cam tot despre ei și la o simplă privire poate să îți spună multe despre un animal pe care îl are în față.

Nicu Țăran se ocupă de iepuri de când încă era copil, dar acum a ajuns să fie expert într-o rasă făcută de un genetician român.

Uriașul de Transilvania a fost făcut de un profesor din Cluj Napoca, geneticianul Valentin Petrescu Mag.

La expoziția de la Sebeș, crescătorul de iepuri a venit alături de un exemplar cu care de curând a devenit vicecampion național.

Criteriile de jurizare sunt destul de complexe: de la greutate animalului, lungimea urechilor, forma botului și culoarea animalului.

Iepurii crescuți de Nicu Țăran sunt iepuri de carne, iepuri masivi, iar un pui costă în jur de 100 – 150 de lei, dar un exemplar matur poate ajunge chiar și la 100 de euro.

Tibi Ordean, organizatorul evenimentului și crescător de porumbei

Evenimentul care se desfășoară în acest weekend la Sebeș a ajuns la a XV-a ediție. Tibi Ordean este organizatorul și crescător de porumbei.

Anul acesta au fost porumbei de expoziție. ”Găini frumoase” cum le numește organizatorul evenimentului.

”Decât să țin o găină urâtă, mai bine țin o găină frumoasă și când ieși în curte îi place ochiului”, râde Tibi Ordean când explică de ce s-a apucat de crescut porumbei.

Mai în glumă mai în serios, întrebat de reporterul alba24.ro dacă a făcut un calcul la cât a investit până în prezent în pasiunea sa, acesta a răspuns: ”Am făcut, dar nu spun că aude nevasta și am probleme”, iar apoi râde copios.

Cei dornici să vadă iepuri, porumbei, găini și cocoși o pot face și duminică, la Sebeș, la sala de sport a liceului Sportiv. Programul de vizită duminică, 29 ianuarie este de la ora 8:00 – 13:00.

Un video reportaj de Cristian Panu și Daniel Bloss.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. facsimil

    duminică, 29.01.2023 at 06:41

    niciodată nu am știut ce fel de găină să aleg.
    mulțumită acestui domn, acum știu.
    (cu parantezele de rigoare).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax