Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO REPORTAJ: Viitorul tehnologiei, în competiție la Alba Iulia. Elevii care transformă în stil de viață robotica și ingineria

Publicat

Într-un sistem educațional bolnav, învechit și plin de lipsuri, ei sunt excepția. Cine sunt ei? Zeci de elevi de liceu care vorbesc cu o ușurință firească despre programare, robotică, inginerie, IT, soft și construcții de roboți. Nu vă închipuiți că sunt niște tocilari fără prieteni, singuratici, cum erau prezentați prin filmele anilor `90.

Nu, ei sunt o generație a cyberpunk-ului, o combinație între rebeliune și zeci, sute de ore petrecute printre linii de coduri, tutoriale despre inginerie și construcții de roboți.

Pentru câteva ore, sala de sport a Colegiului ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia s-a transformat într-o lume a roboticii. Sâmbătă, de dimineață, zeci de elevi de la 11 licee din țară mișunau ba cu cabluri în mână, ba cu câte o piesă de robot sau cu un controller.

Mai exact, a fost vorba despre o competiție regională, ”4 Challenge Transilvania” organizată de echipa de robotică XEO a Colegiului HCC.

Pe scurt, fiecare echipă deține un robot construit de elevi, controlat de elevi și care trebuie să concureze cu robotul echipei adverse.

Temele de concurs sunt anunțate din timp, iar fiecare echipă trebuie să lucreze la robot pentru a îndeplini misiunile din timpul jocului.

La competiția de la Alba Iulia, robotul trebuia să ridice un con de la sol și cu ajutorul unui braț să îl pună într-un suport, iar asta contra timp și contra altei echipe,

A fost o competiție de testare mai mult, înainte de competițiile mai puternice și care aduc puncte. La competițiile oficiale, echipele sunt punctate, iar cele mai bune ajung la fazele naționale, europene și apoi mondiale.

La finalul video-ului puteți vedea primul meci din cadrul competiției.

Robotul transmis din generație în generație

Cei care au fost prezenți la Alba Iulia nu sunt prima generație de programatori și constructori de roboți ai liceului în cauză. Robotul, sau cel puțin corpul, baza acestuia a trecut prin mai multe echipe de elevi de liceu care au participat cu el la diferite competiții.

La un anumit interval de timp echipele s-au schimbat, au venit noi elevi care le-au luat locul celorlalți și care au adaptat robotul în funcție de competiția la care au participat.

Cei care la un moment dat au fost elevi, acum sunt studenți la inginerie sau IT. Însă din echipele mai vechi sunt foști elevi care între timp au terminat și facultatea și acum sunt angajați pe la firme în domeniu.

Unii au rămas în țară, alți au primit oferte mai bune și au plecat în străinătate.

Catalizatorul unei pasiuni și al unui stil de viață

Cei care au fost prezenți sâmbătă, 14 ianuarie la Alba Iulia, sunt elevi de liceu, doar că elevi care pot face mai mult decât alții. Sunt viitorul programării, al ingineriei, roboticii și IT-ului, sunt cei care au vrut să facă mai mult decât restul pe un domeniu. Poate au colegi care petrec zeci de ore într-o sală de antrenament și excelează într-un sport, dar ei au ales să o petreacă printre roboți.

Dar sunt elevi și asta se vede. Le vezi sclipirea din ochi, le vezi privirile aruncate de la unul la altul, un zâmbet între o ea și o el de la două echipe adverse.

Un zâmbet între o ea și o el de la aceeași echipă. Un mesaj primit pe telefon, iar apoi o privire aruncată într-o altă parte a sălii și apoi un zâmbet scurt.

Însă toți sunt aplecați asupra robotului. Fiecare membru al echipei are un rol bine definit. Unul știe fiecare piesă din el, altul a lucrat la soft-ul care îi permite robotului să facă o mișcare, un alt departament al echipei a făcut un cod pentru a ridica brațul.

De asemenea, sunt ”driverii”, cei care controlează robotul. Pe ei îi vezi din prima, sunt cei care pun mâna pe controller și sunt câte doi pe robot. Unul controlează mișcările, altul acțiunile. Nu lipsesc din echipă cei care se ocupă de poze sau de prezentarea robotului.

În linii mari, sunt un grup, o familie, o gașcă de copii care fac robotică cu zâmbetul pe buze. Elevi ai unui sistem de învățământ învechit, obscur, care inhibă. Însă ei, prin forțe proprii, prin activități extra școlare, au transformat pasiunea într-un stil de viață și cel mai probabil într-o carieră de viitor: cea a roboticii și a IT-ului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax