Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Retragerea banilor din fondul de rezervă al Guvernului a afectat şi primăriile USL din Alba. Ce dă Blajul înapoi: 10% din sumă

Publicat

foto: arhiva

Bucuria finanţării administraţiilor locale cu bani din fondul de rezervă al Guvernului nu a durat mult pentru primarii din ţară. La câteva zile după instalare, Guvernul Ponta a anunţat că aceste fonduri vor fi retrase şi, prin urmare, administraţiile vor trebui să îşi revizuiască planurile de investiţii. Primul care a reacţionat la aflarea veştii că bugetul municipiului Alba Iulia va fi sărăcit cu 2 milioane de lei este primarul Mircea Hava, care ameninţă deja cu judecata. În aceeaşi situaţie se află însă şi alte 51 de unităţi administrative din Alba care urmau să beneficieze de cei 15.270.000 lei ce reveneau judeţului Alba.

Banii alocaţi în timpul Guvernării Ungureanu urmau să acopere datoriile administraţiilor locale din Alba, care contractaseră deja proiecte de investiţii, dar, înainte de a ajunge în vistieriile primăriilor, edilii locali au aflat că sumele sunt blocate şi vor trebui returnate. Guvernul Ponta nu s-a arătat îngăduitor nici cu cele 3 unităţi administrative din Alba cu primari PNL. Potrivit primarilor din Jidvei, Unirea şi Bucerdea Grânoasă, sumele cu care erau deja bugetate o serie de investiţii vor fi returnate Guvernului.

Mircea Hava a organizat, joi, o conferinţă de presă în cadrul căreia a enumerat investiţiile care erau programate să fie realizate cu cele 2 milioane de lei de la Guvern. Este vorba despre reabilitarea reţelei de apă din cartierul Tolstoi, un skatepark, refuncţionalizarea spaţiului public în cartierul Tolstoi şi construirea unui dispensar uman la Pâclişa, locuri de joacă pentru copiii din Ampoi I şi din zona Vasile Goldiş, dar şi amenajarea unor terenuri sportive. Primarul susţine că măsurile Ponta nu îl afectează pe el direct, ci, în principal, pe cetăţenii care sunt beneficiarii acestor investiţii. Hava susţine însă că nu se va va da bătut şi că toate aceste proiecte vor deveni realitate, însă recunoaşte că va fi mult mai greu. Primarul Alba Iuliei susţine că gestul Ponta este un gest de răzbunare şi că, în cei câţiva zeci de ani în care lucrează în administraţie, nu a mai auzit de bani alocaţi şi apoi retraşi.

Contactaţi pentru a vedea dacă au reuşit să rezolve ce şi-au propus cu banii din Fondul de rezervă, primarii PNL din Jidvei, Bucerdea Grânoasă şi Unirea au declarat că sumele se află în conturi, dar că au fost anunţaţi că sunt blocate şi că urmează să fie restituite.

Localitatea Bucerdea Grânoasă primise de la Guvern 320.000 de lei care erau programaţi pentru investiţii în infrastructură. Primarul Ioan Aldea susţine că este vorba despre o lucrare de asfaltare a unei străzi din comună, deja licitată şi începută. În această investiţie sunt incluse şi amenajări de rigole, iar suma ar fi acoperit tot costul lucrării. Primarul susţine că va încerca să acopere cheltuielile necesare pentru finalizarea lucrării din alte surse.

Comuna Unirea beneficia de 320.000 de lei din Fondul de rezervă, dar, la fel, primarul a fost anunţat că banii sunt blocaţi. Aurel Nicoară ne-a declarat că urma să realizeze lucrări la 2 străzi care trebuiau transformate din drumuri pietruite în căi de acces asfaltate şi inclusiv operaţiuni auxiliare, de genul racordurilor de apă şi canalizare. Cele două străzi sunt Mihai Viteazul pe o porţiune de 600 de metri şi o altă stradă, în Unirea2. Primarul ne-a explicat că lucrările sunt deja contractate şi că banii ar fi completat finanţarea deja existentă, necesară pentru finalizarea investiţiei.

Primarul comunei Jidvei ne-a declarat că doar de 2 zile a primit aceşti bani, 250.000 de la Guvern şi că a aflat acum că nu îi va putea folosi. Nicolae Nemeş este de părere că mai bine nu îi primea deloc, în condiţiile în care nici în ultimii 4 ani nu a beneficiat de sprijin financiar de la Guvern. Cu această sumă, primarul demarase un proiect de alimentare cu apă a satului Feisa.

Bun de dat de exemplu

Întrebat dacă este supărat că va trebui să restituie cei 670.000 de lei de la Guvern, primarul Blajului, Valentin Rotar ne-a declarat că Executivul va mai putea să îi ia decât aproximativ 10% din această sumă. Primarul a explicat că, imediat ce s-a dat hotărârea de alocare a banilor, a convocat consilierii locali în şedinţă şi a realizat o rectificare de buget. Banii au fost deja folosiţi pentru plata arieratelor către diferiţi furnizori şi în prezent nu mai are decât maxim 10% din sumă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. km0

  vineri, 11.05.2012 at 11:50

  Ne-am saturat de voi Pdistilor! Intr-un final vi sa taiat si voua craca si intrati in disperare! Foarte bine, Felicitari noului guvern pentru masurile luate.

 2. ion

  duminică, 13.05.2012 at 18:12

  un priemier de paie cu ministrii plagiatori si inconpatibili cu functia de minisrtu,condusi de mosul ILIESCU catre o epoca de aur,ha,ha,ha!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

CÂMPENI

O porțiune de 2 kilometri dintr-o stradă din orașul Câmpeni va fi asfaltată printr-o investiție de peste 5,6 milioane de lei

Publicat

Un tronson de 2 kilometri dintr-o stradă din orașul Câmpeni, ce face legătura cu DN 75, spre Mihoiești, urmează să fie modernizat și asfaltat. Valoarea totală a lucrărilor este de peste 5,6 milioane de lei, fără TVA. 

Primăria Câmpeni a lansat marți, 5 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de modernizare a străzii Horea – drum Mihoiești, din cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Câmpeni”.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 5.695.941,58 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, lucrarea vizează modernizarea unei porțiuni de 2 km din strada Horea, de la km 1+275 până la km 3+275. Strada are originea în intersecția străzii Calea Turzii cu strada Revoluția 1848 – DC 96 și a fost modernizată anterior de la km 0+000 până la km 1+275.

Tronsonul strada Horea – drum Mihoiești urmează să fie asfaltat, soluția tehnică proiectată fiind următoarea:

 • lățimea părții carosabile: între 4 și 5,5 metri
 • ampriza medie a străzii: 7,2 metri
 • accese auto: 531 mp
 • lățimea trotuarelor: între 0,3 – 2 metri
 • zid de sprijin din beton armat: 18 metri
 • parapet direcțional semigreu: 453 metri
 • parapet pietonal: 254 metri
 • fundație adâncită de parapet: 160 metri
 • podețe: 3 bucăți cu lungimea între 6,2 și 6,3 metri, cu diametrul de 600 mm
 • rigolă carosabilă: 13 metri

Pentru evitarea exproprierilor, traseul străzii existente se păstrează în plan. Acesta este alcătuit dintr-o succesiune de aliniamente și curbe, viteza de proiectare luată în calcul fiind de 25 km/h.

Structura rutieră propusă este următoarea:

 • 4 cm strat de uzură BA16
 • 6 cm strat de legătură BAD22,4
 • 16 cm strat de bază din piatră spartă
 • 30 cm strat de fundație din balast
 • 7 cm strat de nisip cu rol de separație și anticontaminant

Se propune realizarea de trotuare, pe ambele părți ale străzii, unde este posibil. Acestea urmează să fie separate de partea carosabilă prin borduri de beton.

Structura trotuarului este următoarea:

 • 6 cm strat de uzură din pavele autoblocante
 • 4 cm strat de egalizare din nisip
 • 10 cm strat din piatră spartă
 • 15 cm strat de balast

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

De astăzi: Noi norme pentru autovehicule, în Uniunea Europeană. Ce este obligatoriu

Publicat

Noul Regulament privind siguranța generală a vehiculelor se aplică de miercuri, a anunțat Comisia Europeană. Acesta introduce o serie de sisteme avansate obligatorii de asistență pentru șofer și stabilește cadrul juridic pentru omologarea vehiculelor automatizate și complet autonome în UE.

Potrivit unui comunicat al CE, noile măsuri de siguranță vor contribui la o mai bună protecție a pasagerilor, a pietonilor și a bicicliștilor din întreaga UE, salvând, potrivit estimărilor, peste 25 000 de vieți și evitând cel puțin 140 000 de vătămări grave până în 2038.

De asemenea, CE anunță că va prezenta în această vară norme tehnice pentru omologarea vehiculelor complet autonome, care vor contribui la creșterea încrederii cetățenilor, la stimularea inovării și la îmbunătățirea competitivității industriei europene a autovehiculelor.

Începând de miercuri, noile măsuri care introduc funcții de siguranță pentru asistarea conducătorului auto includ:

pentru toate vehiculele rutiere (și anume, autoturisme, camionete, camioane și autobuze): asistență inteligentă pentru controlul vitezei, avertizare la mersul înapoi cu cameră sau senzori, avertizare cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto, dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele, precum și semnal de oprire de urgență;

pentru autoturisme și camionete: funcții suplimentare, cum ar fi sistemele de menținere a benzii de circulație și frânarea automată;

pentru autobuze și camioane: tehnologii pentru o mai bună recunoaștere a posibilelor unghiuri moarte, avertizări pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni sau bicicliști și sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.

Normele se vor aplica mai întâi noilor tipuri de vehicule, începând de miercuri, și ulterior tuturor vehiculelor noi, începând cu 7 iulie 2024. Unele dintre noile măsuri vor fi extinse pentru a fi aplicate mai multor tipuri de vehicule rutiere până în 2029.

„Tehnologia ne ajută să îmbunătățim nivelul de siguranță al autoturismelor noastre. Noile funcții avansate de siguranță obligatorii vor ajuta în continuare la reducerea numărului de victime ale accidentelor. Totodată, astăzi facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura că normele noastre ne permit să introducem în condiții de siguranță vehiculele autonome în UE, într-un cadru care pune siguranța persoanelor pe primul loc”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă și comisar responsabil cu o Europă pregătită pentru era digitală.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Clădirea noului liceu tehnologic din Sebeș prinde formă: a fost turnat planșeul peste subsol. Cum va arăta la final

Publicat

Noul liceu tehnologic de la Sebeș prinde formă, anunță reprezentanții administrației locale. Miercuri a fost turnat planșeul peste subsol, estimându-se că până la finalul anului vor fi încheiate lucrările de zidărie, astfel încât, în sezonul rece să se poată interveni pentru amenajările interioare.   

Este unul dintre cele mai mari proiecte finanțate din fonduri europene derulate de : 27.308.048,99 lei (prin Programul POR 2014-2020).

Conform contractului adjudecat prin licitație publică de compania Lincoln Plus, termenul de finalizare este 30 noiembrie 2023.

Va rezulta o clădire nouă și modernă pentru Liceul Tehnologic Sebeș, care va cuprinde: 34 de săli de clasă, 3 laboratoare de informatică, un laborator de fizică, un laborator de mecanică, un laborator de chimie, o sală profesorală, o sală de festivități, o sală de sport, realizarea sistemului de încălzire centralizat, amenajarea curții și a terenului aferent liceului, amenajarea terenului de sport în curtea liceului, branșamentele la rețelele de utilități.

Așa va arăta noul liceu tehnologic din Sebeș

De noua clădire vor beneficia cei 777 de actuali elevi, urmând ca unitatea școlară să crească până la numărul de 900 de elevi.

„În mod simbolic, la temelia noii clădiri am zidit memoriile academicianului Dorin Pavel, «Arhitectura apelor», ca un omagiu adus părintelui hidroenergeticii românești, o mare personalitate a acestor locuri, urmând ca acesta să fie și mentorul generațiilor de tineri care vor studia la noul liceu tehnologic de la Sebeș”, a transmis primarul Dorin Nistor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Alba Iulia, trimis în judecată pentru purtare abuzivă, după ce a lovit cu capul o altă persoană. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un bărbat din Alba Iulia a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă, după ce l-a lovit pe un alt bărbat, cu capul în zona feței. A fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă deoarece era angajat al unui magazin și se afla în timpul lucrului. 

Momentan dosarul a fost înregistrat în data de 5 iulie 2022, pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, dar nu a primit încă un prim termen de judecată.

”În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reţinut următoarea stare de fapt:

În data de 31.05.2021, inculpatul G., angajat al unui magazin situat în municipiul Alba Iulia, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a lovit-o pe persoana vătămată cu capul în zona feței și cu un obiect din lemn în zona antebrațului mâinii stângi, provocându-i astfel leziuni ce au necesitat, pentru vindecare, un număr de 3-4 zile de îngrijiri medicale.

Precizăm că întocmirea rechizitoriului este o etapă a procesului penal, reglementată în Codul de procedură penală, care reprezintă finalizarea anchetei penale şi trimiterea dosarului la instanţă, spre judecare, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată într-un comunicat al procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax