Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Retragerea banilor din fondul de rezervă al Guvernului a afectat şi primăriile USL din Alba. Ce dă Blajul înapoi: 10% din sumă

Publicat

foto: arhiva

Bucuria finanţării administraţiilor locale cu bani din fondul de rezervă al Guvernului nu a durat mult pentru primarii din ţară. La câteva zile după instalare, Guvernul Ponta a anunţat că aceste fonduri vor fi retrase şi, prin urmare, administraţiile vor trebui să îşi revizuiască planurile de investiţii. Primul care a reacţionat la aflarea veştii că bugetul municipiului Alba Iulia va fi sărăcit cu 2 milioane de lei este primarul Mircea Hava, care ameninţă deja cu judecata. În aceeaşi situaţie se află însă şi alte 51 de unităţi administrative din Alba care urmau să beneficieze de cei 15.270.000 lei ce reveneau judeţului Alba.

Banii alocaţi în timpul Guvernării Ungureanu urmau să acopere datoriile administraţiilor locale din Alba, care contractaseră deja proiecte de investiţii, dar, înainte de a ajunge în vistieriile primăriilor, edilii locali au aflat că sumele sunt blocate şi vor trebui returnate. Guvernul Ponta nu s-a arătat îngăduitor nici cu cele 3 unităţi administrative din Alba cu primari PNL. Potrivit primarilor din Jidvei, Unirea şi Bucerdea Grânoasă, sumele cu care erau deja bugetate o serie de investiţii vor fi returnate Guvernului.

Mircea Hava a organizat, joi, o conferinţă de presă în cadrul căreia a enumerat investiţiile care erau programate să fie realizate cu cele 2 milioane de lei de la Guvern. Este vorba despre reabilitarea reţelei de apă din cartierul Tolstoi, un skatepark, refuncţionalizarea spaţiului public în cartierul Tolstoi şi construirea unui dispensar uman la Pâclişa, locuri de joacă pentru copiii din Ampoi I şi din zona Vasile Goldiş, dar şi amenajarea unor terenuri sportive. Primarul susţine că măsurile Ponta nu îl afectează pe el direct, ci, în principal, pe cetăţenii care sunt beneficiarii acestor investiţii. Hava susţine însă că nu se va va da bătut şi că toate aceste proiecte vor deveni realitate, însă recunoaşte că va fi mult mai greu. Primarul Alba Iuliei susţine că gestul Ponta este un gest de răzbunare şi că, în cei câţiva zeci de ani în care lucrează în administraţie, nu a mai auzit de bani alocaţi şi apoi retraşi.

Contactaţi pentru a vedea dacă au reuşit să rezolve ce şi-au propus cu banii din Fondul de rezervă, primarii PNL din Jidvei, Bucerdea Grânoasă şi Unirea au declarat că sumele se află în conturi, dar că au fost anunţaţi că sunt blocate şi că urmează să fie restituite.

Localitatea Bucerdea Grânoasă primise de la Guvern 320.000 de lei care erau programaţi pentru investiţii în infrastructură. Primarul Ioan Aldea susţine că este vorba despre o lucrare de asfaltare a unei străzi din comună, deja licitată şi începută. În această investiţie sunt incluse şi amenajări de rigole, iar suma ar fi acoperit tot costul lucrării. Primarul susţine că va încerca să acopere cheltuielile necesare pentru finalizarea lucrării din alte surse.

Comuna Unirea beneficia de 320.000 de lei din Fondul de rezervă, dar, la fel, primarul a fost anunţat că banii sunt blocaţi. Aurel Nicoară ne-a declarat că urma să realizeze lucrări la 2 străzi care trebuiau transformate din drumuri pietruite în căi de acces asfaltate şi inclusiv operaţiuni auxiliare, de genul racordurilor de apă şi canalizare. Cele două străzi sunt Mihai Viteazul pe o porţiune de 600 de metri şi o altă stradă, în Unirea2. Primarul ne-a explicat că lucrările sunt deja contractate şi că banii ar fi completat finanţarea deja existentă, necesară pentru finalizarea investiţiei.

Primarul comunei Jidvei ne-a declarat că doar de 2 zile a primit aceşti bani, 250.000 de la Guvern şi că a aflat acum că nu îi va putea folosi. Nicolae Nemeş este de părere că mai bine nu îi primea deloc, în condiţiile în care nici în ultimii 4 ani nu a beneficiat de sprijin financiar de la Guvern. Cu această sumă, primarul demarase un proiect de alimentare cu apă a satului Feisa.

Bun de dat de exemplu

Întrebat dacă este supărat că va trebui să restituie cei 670.000 de lei de la Guvern, primarul Blajului, Valentin Rotar ne-a declarat că Executivul va mai putea să îi ia decât aproximativ 10% din această sumă. Primarul a explicat că, imediat ce s-a dat hotărârea de alocare a banilor, a convocat consilierii locali în şedinţă şi a realizat o rectificare de buget. Banii au fost deja folosiţi pentru plata arieratelor către diferiţi furnizori şi în prezent nu mai are decât maxim 10% din sumă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. km0

    vineri, 11.05.2012 at 11:50

    Ne-am saturat de voi Pdistilor! Intr-un final vi sa taiat si voua craca si intrati in disperare! Foarte bine, Felicitari noului guvern pentru masurile luate.

  2. ion

    duminică, 13.05.2012 at 18:12

    un priemier de paie cu ministrii plagiatori si inconpatibili cu functia de minisrtu,condusi de mosul ILIESCU catre o epoca de aur,ha,ha,ha!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax