Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Revelionul în comunism: Petrecere în sufrageria casei, program special la TV și cuvântarea tovarășului Ceaușescu

Publicat

revelion comunism

Câteva ore bune de transmisie TV, mai multe persoane adunate în sufrageria din casă, mâncare la comun și cuvântarea tovarășului Nicoale Ceaușescu: așa arăta o petrecere de Revelion din perioadă comunistă. 

Mâncare gătită în casă, băutură de la țară, dar în special programul TV erau atracțiile serii. Cei care erau mai privilegiați de sistem aveau acces la petreceri date în restaurante și chiar pe la cabane, la munte. 

Vezi și MESAJE DE ANUL NOU 2023: SUTE de URĂRI de ANUL NOU, SMS cu FELICITĂRI. MESAJE frumoase de REVELION 2023

Însă pentru mare parte a populației Revelionul era o petrecere în sufragerie alături de cei dragi.

De asemenea în orașele muncitorești, cantinele întreprinderilor erau luate cu asalt de oameni, care aveau ocazia să-şi petreacă o seară de neuitat în compania colegilor de muncă.

Excepţia până la revloluția din 1989, o reprezenta faptul că pe atunci nu era voie să ieşi în stradă la miezul nopţii, să nu care cumva să-i vină cuiva vreo idee împotriva partidului unic, nu erau nici artificiile, cu atât mai puţin petardele.

Dar marea majoritate a românilor alegea ca petrecerea de Anul Nou să se desfăşoare acasă, în compania celor dragi, motiv pentru gospodine să-şi etaleze talentul gastronomic, cu friptură, sarmale, salată boeuf şi dulciuri făcute în casă, în timp ce bărbaţii aveau sarcina de a se aproviziona cu băuturi alcoolice.

YouTube video

„Din meniul tradiţional nu lipseau icrele, salata boef, sarmalele. Ştiu că se strângeau mătuşile, îşi împărţeau treburile. Nu făceau nici icrele, nici maioneza cu mixerul. Cu cozonacii era mai greu, mai pricepute erau bunicile, la ţară“, îşi aminteşte Denisa Guţică-Florescu, astăzi muzeograf la Muzeul Judeţean Olt, într-un material pentru adevărul.ro.

În mod cu totul excepţional, televiziunea publică avea program aproape toată noaptea. Difuza muzică uşoară, populară şi scheciuri cu cei mai cunoscuţi actori. Erau și câteva secvențe cu vedete internaționale, la rubrica „Varietăți internaționale”. Pentru mulți, Revelionul însemna savurarea celor câteva ore bune de transmisie TV. Era o sărbătoare.

YouTube video

Momentele în care apăreau artiști precum Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer sau Dan Spătaru, urmate de anecdotele lui Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Amza Pelea,Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel erau de neratat. Toată lumea din casă era chemată la televizor și anunțată că „Începe!”. În zilele următoare se redifuzau la rubrica „Dacă doriți să revedeți selecțiuni din programul de Revelion”.

Sursă video: Youtube

Sursă foto: Blogspot – Tatiana’s blog

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. Petru

  sâmbătă, 31.12.2022 at 19:09

  Și era mult mai frumos.

 2. gelu stoian

  sâmbătă, 31.12.2022 at 19:27

  Revelionul 2022 > 2023 : Mesajele, de la ora 22 fix , ale lui Marcel Ciolanu’, PreSUL Camerii Deputatilor , si al Schiorului Nostru Ne-iubit, K.W. Iohannis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. gelu stoian

  sâmbătă, 31.12.2022 at 19:29

  Era ” mult mai frumos ” pentru TINE, Scorpie PSD-ista ” PETRU ” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax