Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Roșia Poieni – Apocalipsa roşie din paradisul verde. Ce se ascunde în peisajul de poveste de lângă cel mai mare iaz de decantare din Europa

Publicat

valea sesii

Roşia Poieni este cunoscută ca fiind zona din Munţii Apuseni bogată în zăcăminte de cupru. Este locaţia exploatării de minereu din judeţul Alba, care face obiectul unei dintre cele mai aşteptate privatizări de anul acesta. Dar ce se ascunde în peisajul de poveste din apropierea satului relocat Geamăna şi care este povestea oamenilor care se confruntă cu deversările toxice?

Exploatarea de cupru a fost deschisă în 1973, prin decizia lui Nicolae Ceauşescu, fiind, pe atunci, cea mai mare de acest fel din Europa şi cea mai profitabilă. Pentru amenajarea acestuia, s-a distrus un deal de 400 de metri şi au dispărut mai multe sate. Unii dintre localnici au refuzat însă relocarea şi povestesc cum au trăit.

A fost creat cel mai mare iaz de decantare, de 60 de hectare, din Europa. Avizele de mediu pentru acesta sunt încă o problemă. Sunt trei halde de steril, aproape 250 de hectare. Apele extrem de acide, dar şi cele bazice curg prin afluenţi în râul Arieş şi afectează întreaga zonă. Pe lângă acest fenomen, în zonă mai produce efecte şi leşierea sterilului, prin care acidul sulfuric şi sulfaţii de metale grele ajung, la rândul lor, în apă şi sol, generând poluarea intensă a bazinului hidrografic.

Exploatarea de cupru este gestionată de compania de stat „Cupru Min” Sa Abrud, înfiinţată în 1999, care se află în proces de privatizare. Aceasta ar fi trebuit să rezolve problemele ecologice  până în 2011. Din cauză ca acestea nu au fost soluţionate, nu au mai fost eliberate avize de mediu.

Vă invităm să urmăriţi un reportaj foarte interesant despre „Roşia Poieni – Apocalipsa roşie din paradisul verde” difuzat de Realitatea TV- partener Alba24.

sursa video: realitatea.net

sursa foto: bmarinescu41.wordpress.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax