Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Românii din străinătate vor putea vota, pentru prima dată, prin corespondență. AEP explică procedura de vot într-un clip video

Publicat

vot corespondenta Pentru prima dată, românii din străinătate vor putea vota, prin corespondenţă, la alegerile parlamentare. Pentru a vedea cum vor trebui să precedeze, Autoritatea Electorală Permanentă a lansat un clip prin care explică procedura de vot, de la înscrierea în Registrul Electoral până la expedierea votului propriu-zis.

Practic, românii care locuiesc în diaspora trebuie, mai întâi, să se înscrie în acest registru începând cu 1 aprilie, urmând să primească, prin poştă, un plic în care se vor regăsi toate informaţiile.

AEP reamintește că pentru alegătorii români care au domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate, votul prin corespondență va fi utilizat în premieră la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 2016. Acest tip de vot reprezintă o alternativă echivalentă a votului la secția de votare și se exercită prin intermediul serviciilor poștale.

AEP a realizat și a publicat un clip informativ cu descrierea procedurilor și a formalităților care trebuie îndeplinite de cei care își vor exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în afara țării și care poate fi vizionat pe pagina oficială de Facebook a AEP, pe site-ul și canalul de Youtube ale instituției.

Reprezentanții AEP îi asigură pe toți românii cu drept de vot că va derula în continuare o amplă campanie de informare pe teme electorale de interes, astfel încât cetățenii să-și cunoască drepturile electorale, să știe cum să și le exercite și să se poată informa corect în legătură cu orice subiect care are legătură cu participarea lor în alegeri.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 19 noiembrie 2015 legea privind votul prin corespondență. Proiectul fusese adoptat de Camera Deputaților în luna octombrie 2015, ca for decizional. Actul normativ va fi aplicat doar la alegerile parlamentare.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax